Noutate într-o zonă importantă din Bucureşti. Peste 1.700 de treceri de pietoni supraînălțate urmează să fie amenajate în unul dintre sectoare, conform unor hotărâri recente ale Consiliului Local.
Treceri de pietoni supraînălţate, în Capitală
Mai exact, aceste treceri de pietoni supraînălţate vor fi montate în Sectorul 3 din Capitala, valoarea totală a acestor proiecte depăşind 65 de milioane de euro, potrivit Buletin de București. Specialiştii spun că marele avantaj al trecerilor speciale este faptul că obligă şoferii să frâneze înainte pentru a proteja pietonii. De asemenea, sunt foarte utile în cazul cetăţenilor care au cărucioare pentru copii, părinţii nemaifiind nevoiţi să coboare sau să urce bordurile la fiecare traversare.
Dintre cele 1.774 de treceri planificate, 160 au fost deja aprobate încă din februarie 2024, însă au fost readuse în discuție din cauza creșterii costurilor de execuție. Restul proiectelor au primit aprobarea Consiliului Local în cadrul ședinței din 27 februarie. Se estimează că implementarea fiecărui obiectiv va dura aproximativ 30 de zile.
Costul total al proiectelor este de 328 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 65 de milioane de euro, conform declarațiilor reprezentanților Primăriei Sectorului 3 pentru Buletin de București. Totuși, documentele analizate de reporteri nu specifică numărul exact al trecerilor de pietoni deja existente și al celor care vor fi nou create.
Pentru a acoperi costurile lucrărilor, Primăria Sectorului 3 intenționează să obțină finanțare prin Programul Regional București-Ilfov 2027. Fondurile disponibile în cadrul acestui apel competitiv sunt destinate îmbunătățirii siguranței rutiere și au o alocare totală de 31,2 milioane de euro, provenind din surse europene și de la bugetul de stat. Cheltuielile neeligibile, precum și rata de cofinanțare minimă de 7% din suma alocată, vor fi acoperite din bugetul local.
Iniţiativa, criticată de opozanţi
În cadrul ședinței din 27 februarie, consilierii din Opoziție au criticat faptul că trecerile de pietoni nu au fost prioritizate în funcție de necesitate. Ei au subliniat că fondurile disponibile acoperă doar jumătate din costul total al proiectului și că există străzi unde astfel de investiții nu sunt justificate.
„Punem în plan mai mult decât putem susține, în condițiile în care unele străzi nu necesită astfel de lucrări. Avem trotuare extrem de înguste, unde nici măcar circulația pietonală nu este facilă, darămite realizarea unor treceri supraînălțate”, a declarat Eugen Matei, consilier local USR.
El a avertizat că, în cazul în care primăria nu va obține fondurile necesare, cheltuielile de proiectare vor fi făcute inutil.
„Dacă alocăm aceste sume în bugetul pentru 2025, blocăm o parte semnificativă din buget cu proiecte care s-ar putea să nu se concretizeze niciodată”, a adăugat Matei.
Strategia Primăriei pentru finanțare
În replică, Marius Popescu, șeful Serviciului de Investiții, a declarat că primăria își propune o supracontractare de 200%. În cazul în care nu se vor obține toate fondurile necesare, vor fi prioritizate zonele aglomerate și cele din proximitatea unităților de învățământ.
„Am decis să realizăm proiectarea pentru toate intersecțiile și trecerile din Sectorul 3, astfel încât să fim pregătiți în momentul în care se va deschide apelul pentru fonduri europene. Ghidul de finanțare a fost în consultare până pe 20 februarie și urmează să fie definitivat. Avem în vedere depunerea unor cereri de finanțare pentru întreaga sumă disponibilă și chiar o supracontractare de 200%”, a explicat Popescu.
Conform informațiilor din ghidul consultat de Buletin de București, Autoritatea de Management pentru Programul Regional București-Ilfov are posibilitatea de a suplimenta alocările financiare dacă valoarea totală a proiectelor eligibile depășește suma de 31,2 milioane de euro.