29 C
Bucharest
Sunday, June 16, 2024

UNSAR 30 ANI: Cum construim o Romanie protejata din punct de vedere financiar

“In 1994, anul infiintarii UNSAR, piata romanesca de asigurari era de circa 150 milioane USD pentru ca, 30 de ani mai tarziu, sa atinga 4,5 miliarde USD”, a remarcat Alexandru CIUNCAN in discursul sau din deschiderea Conferintei Internationale organizate de UNSAR cu ocazia aniversarii a 30 de ani de activitate. El a reamintit ca asiguratorii romani platesc in fiecare zi calendaristica daune in valoare de 5,3 milioane euro, ceea ce demonstreaza capacitatea acestora de a oferi cetatenilor romani protectie impotriva pierderilor financiare produse de diverse riscuri. In viziunea UNSAR, perspectivele pietei romanesti de asigurari sunt pozitive, chiar daca anii ce vin vor continua sa aduca provocari. Conditiile economice si geopolitice, schimbarile climatice, digitalizarea accelerata si schimbul de generatii de consumatori sunt tot atatea provocari si oportunitati in acelasi timp.

La Conferinta Internationala UNSAR 30 ani au fost prezenti reprezentanti ai Guvernului si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara care si-au declarat sprijinul si increderea in viitorul pietei de asigurari si in contributia acesteia la cresterea rezilientei societatii romanesti:

Marcel BOLOS, Ministru, Ministerul Finantelor: “Seriozitatea, responsabilitatea, munca depusa timp de 30 de ani sunt dovada maturitatii castigate de piata de asigurari din Romania. Cresterea de ansamblu a pietei in arcul a trei decenii este remarcabila, iar Ministerul Finantelor isi doreste sa sustina dezvoltarea ei in continuare, in beneficiul societatii romanesti”.

Florin SPATARU, Consilier de Stat, Guvernul Romaniei: “Cresterea pietei in ultimii 30 de ani reprezinta mai mult decat dinamica reflectata de cifre. Ea este o imagine a maturizarii de ansamblu a societatii romanesti, proces la care si asiguratorii au contribuit.” El a mai adaugat ca cele doua obiective majore care cad in sfera sa de activitate – industrializarea Romaniei si dezvoltarea sectorului verde -, nu se pot realiza pe deplin fara contributia sectorului financiar-bancar, inclusive cel al asigurarilor.

Gabriel AVRAMESCU, Prim Vicepresedinte, ASF:” Avem in acest moment o piata de asigurari stabila, predictibila, cu jucatori de calibru. Aceasta piata nu si-a atins insa potentialul si tocmai de aceea este foarte important sa mentinem stabilitatea pe care am castigat-o. Educatia financiara si increderea publicului sunt vectorii de cea mai mare importanta pentru ca piata sa se dezvolte asa cum trebuie.”

Alexandra VACARU, Membru al Plenului, Consiliul Concurentei, a subliniat ca piata asigurarilor este una dintre cele mai monitorizate de catre institutia pe care o reprezinta. Evenimentele din ultimii ani au condus la o scadere a concurentei pe segmentul de asigurari auto, ceea ce a creat un dezechilibru intre cerere si oferta. “Vestea buna este ca piata este in schimbare, iar eforturile depuse pentru educarea consumatorilor vor conduce, in cele din urma, la diversificarea portofoliului”.

Evenimentul aniversar s-a bucurat si de prezenta a doi oaspeti internationali, reprezentand cele mai importante doua institutii ale asigurarilor europene:

Petra HIELKEMA, Presedinte EIOPA – Autoritatea Europeana de Supraveghere in Asigurari si Pensii Ocupationale -, a vorbit despre prioritatile industriei europene de asigurari, cu precadere din perspectiva reglementarii. “Dialogul este esential: avem un obiectiv comun si chiar daca avem opinii diferite, este important sa mentinem comunicarea deschisa, sa dialogam onest”. Referindu-se la evolutia inregistrata in ultimele decenii, HIELKEMA a subliniat ca mai sunt inca necesare eforturi pentru ca aceasta sa-si atinga scopul pe deplin. “Exista acum generatii de consumatori care cresc cu credinta ca Europa unita este un dat firesc, fara sa stie cat efort a fost depus in ultimele decenii pentru realizarea acestei constructii. Existenta pietei unice europene a adus oportunitati si pentru industria asigurarilor, intre care posibilitatea operarii in baza FOS si FOE. Dar aceste oportunitati trebuie privite cu responsabilitate, asigurandu-ne ca ele aduc beneficii nu numai de partea asiguratorilor, ci si de partea consumatorilor, care trebuie sa se bucure de protectie egala a drepturilor lor indiferent care este furnizorul lor de asigurari. Acest lucru nu se poate realiza decat prin cooperarea organismelor nationale de supraveghere si prin existenta, in toate pietele, a unor mecanisme de garantare corespunzatoare”.

Olav JONES, Director General Adjunct, Insurance Europe: “Rezultatele alegerilor europene abia incheiate vor aduce, desigur, si schimbari in domeniul asigurarilor. Vom avea o noua Comisie Europeana si, cel mai probabil, in noua sa structura organismul va avea o abordare diferita fata de sectorul asigurarilor. Totusi, ne asteptam la schimbari mai degraba “de nuanta”, decat de substanta. Probabil vom vedea un interes crescut fata de rezilienta afacerilor, a societatii in general, ceea ce inseamna un rol importanta pentru asigurari, mai ales in ceea ce priveste reducerea deficitului de protectie”. Din perspectiva practica, doua sunt schimbarile pe care Olav JONES a tinut sa le semnaleze in mod special ca fiind foarte importante pentru ca industria sa poata contribui semnificativ la reducerea deficitului de protective: simplificarea interactiunii cu consumatorii in procesul de distributie, prin eliminarea excesului de informatii si date necesare; atingerea tintei anuntate de Comisia Europeana, de reducere a volumului reglementarilor cu 25%, ceea ce ar reduce excesul de reglementare pe anumite segmente de activitate.

Prezent la eveniment, Sorin MITITELU, Vicepresedinte, ASF a punctat in interventia sa doua provocari pe care le considera de importanta majora pentru evolutia pietei de asigurari din Romania: a mentine pasul cu tendintele globale din domeniu si a reconstrui, aproape de la zero, o piata cu adevarat functionala. “Acestea sunt sarcini foarte importante, cu atat mai mult cu cat protectia prin asigurare nu este doar un business, ci si un serviciu de interes public”. El a mai aratat ca evolutia este inca prea lenta pentru a permite recuperarea decalajului de dezvoltare “istoric” fata de pietele mature din Europa de Vest, cu atat mai mult cu cat falimentele din ultimii ani au drenat resurse financiare importante pe care piata le-ar fi putut folosi pentru dezvoltare. “Este nevoie de un ritm mai inalt, de o crestere a productivitatii in industrie”, a subliniat Sorin MITITELU.

Conferinta a gazduit doua paneluri de discutii la care au participat liderii principalelor companii de asigurari, ai asociatiilor profesionale ale brokerilor, reprezentanti ai organismelor care reprezinta consumatorii. Un aspect care a revenit adeseori in discutii a fost necesitatea nu numai de a ridicare nivelul de educatie financiara a consumatorilor, dar si cea de a imbunatati comunicarea asiguratorilor, adoptand un limbaj mai simplu si mai clar, canalele de comunicare specifice generatiilor de tineri consumatori, proceduri de distributie mai simple, rapide si directe.

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img