24.1 C
Bucharest
Tuesday, June 10, 2025

SUA acuză hackerii chinezi că au vizat telefoanele unor oficiali, jurnaliști și experți tech

Potrivit Associated Press, hackerii chinezi au compromis în ultimele luni telefoanele mobile ale unor persoane din domenii sensibile din SUA, precum guvern, tehnologie și presă. Investigațiile arată că aceste atacuri nu necesitau nicio acțiune din partea utilizatorilor și au permis accesul la mesaje, apeluri și informații confidențiale. Hackerii chinezi au exploatat vulnerabilități ale aplicațiilor mobile și ale rețelelor de telecomunicații, aproape fără a lăsa urme.

Hackerii chinezi lansează atacuri invizibile, dar eficiente

Cercetătorii de la compania de securitate iVerify au detectat o anomalie: un număr mic de smartphone-uri ale unor persoane importante au început să dea erori în mod suspect începând cu sfârșitul anului 2024. Aceste defecțiuni au reprezentat indiciul unui atac cibernetic sofisticat care permitea infiltrarea telefoanelor fără nicio acțiune din partea utilizatorului.

„Lumea se află în criză de securitate mobilă chiar acum”, a declarat Rocky Cole, fost expert în securitate cibernetică la NSA și Google, acum director de operațiuni la iVerify. „Nimeni nu e atent la telefoane”. AP mai scrie că printre cei vizați s-ar fi numărat și figuri politice importante din campania electorală din 2024, inclusiv Donald Trump și JD Vance.

Conform investigațiilor, hackerii chinezi au reușit să mențină accesul la dispozitivele compromise timp de mai multe luni, colectând în mod continuu date fără ca victimele să își dea seama.

Hackeri hacker ToddyCat foto PexelsHackeri hacker ToddyCat foto Pexels

Guvernul chinez a respins acuzațiile, susținând că SUA folosesc pretextul securității pentru a izola companiile chineze pe piața globală. Totuși, analiștii avertizează că hackerii chinezi sunt activi, bine finanțați și reprezintă o amenințare continuă pentru infrastructura digitală americană.

Atacurile detectate au folosit exploituri de tip zero-click, care permit compromiterea unui dispozitiv prin vulnerabilități din aplicații preinstalate sau din serviciile de mesagerie, fără ca victima să acceseze vreun link sau fișier „atașat”.

Deși SUA au introdus recent un program de certificare pentru dispozitivele conectate, experții consideră că problema este mai profundă. Hackerii chinezi demonstrează că, într-o lume interconectată, telefoanele rămân una dintre cele mai vulnerabile componente ale securității naționale.

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img