7.4 C
Bucharest
Tuesday, April 15, 2025

STB pierde milioane de lei. Un sfert dintre bucureșteni circulă fără bilet, iar bugetul acoperă doar nouă luni din acest an EXCLUSIV

Fiecare al patrulea bucureștean nu-și plătește biletul atunci când călătorește cu mijloacele STB! Deși compania e înglodată în datorii, iar bugetul acoperă doar nouă luni din acest an, liderul sindical e de părere că falimentul nu poate fi soluția salvatoare. Liderul sindical din STB, Vasile Petrariu, susține că situația din acest punct de vedere nu e una deloc liniștitoare. Mai mult, nici rezolvarea situației nu e la îndemâna conducerii societății de transport public.

Câți bucureșteni circulă fără bilet

„După calculele noastre, procentul celor care călătoresc și azi fără a achita costul biletului e cuprins între 20 si 25% din totalul bucureștenilor, dar cifra poate atinge în anumite perioade din an și pragul a 30%”, afirmă în exclusivitate pentru playtech.ro Vasile Petrariu. El este de părere că o eventuală majorare a prețului biletelor STB ar duce inevitabil la creșterea procentului blatiștilor și nu ar îmbunătăți bugetul companiei.

Citește și: Păcăleala STB de care se plâng călătorii. Sunt puşi să plătească amenzi, deşi au plătit biletele: “Mi-a picat fisa apoi”

„Realitatea ne arată că șase luni după fiecare majorare a prețului biletelor e urmată de circa sase luni de reacție din partea călătorilor. Mulți dintre ei consideră că pot circula gratuit cu mijloacele STB, mai ales după fiecare majorare de tarif. În plus, o asemenea variantă nu ne avantajează neapărat, fiindcă orice majorare de tarif, fie cu un leu, fie cu doi, la cei trei lei de azi, diminuează subvenția pe care o primim din partea Primărie la bugetul companiei”, afirmă același Vasile Petrariu.

Care nu ezită să adauge că bugetul STB e departe de a sta pe roze în acest an:

„În acest moment, trebuie spus că bugetul pe 2025 e asigurat doar pe circa 9 luni. Tocmai s-a votat bugetul general și din cifrele rostogolite către STB aceasta e realitatea. Nu știm la ce metode se gândesc administratorii sau reprezentații primăriei, dar banii alocați nu acoperă întregul an. Poate iau în calcul vreo redistribuire sau poate chiar majorarea prețului călătoriei, fiindcă nu vă ascund că avem informații că undeva e luat în calcul și acest lucru, cel mai probabil după încheierea alegerilor prezidențiale din luna mai”.

Citește și: Lista completă a noilor staţii STB din Bucureşti. Peste 90 de opriri îşi schimbă denumirea, tot ce trebuie să ştie călătorii

„Avem datorii și la ANAF”

Liderul sindical mai spune și că nu doar lipsa banilor este o problemă la nivelul societății de transport public.

„Suntem îngrijorați și fiindcă avem datorii și la ANAF și la societatea din Pașcani, de unde ar fi trebuit să cumpărăm câteva zeci de tramvaie noi. La ANAF avem o reeșalonare a datoriilor, cu gaj pus pe autobuzele OTOKAR, în timp ce cu compania din Pașcani încă ne judecăm. În acest ultim caz în joc sunt vreo 300 de milioane de lei. Însă nu există perspective pentru achiziția de autobuze și tramvaie noi pentru parcul STB. Mai avem nevoie de cel puțin 200 de tramvaie noi și de alte 100 de troleibuze. Ca să nu mai vorbesc despre necesarul de autobuze, care se ridică, după calculele noastre, la circa 400 de autobuze”, adaugă același Petrariu.

Citește și: Suma fabuloasă plătită de STB pentru ”rebranding”. Cât costă un logo și un nou slogan, la cine au mers banii de la stat

El a infirmat și zvonurile legate de valorea ridicată a salariului pe care-l primește un angajat STB în prezent.

„Am auzit și noi ce se vorbește pe la colțuri și asta nu ne face bine. Bucureștenii trebuie să știe adevărul! Acele cifre ce se vehiculeaza sunt celecare fac referire la valori brute. Adică, un conducător auto ajunge la 8.000 de lei, dar nu după un calcul cu formula netă, ci brută. Și asta lucrând 10 – 12 zile consecutiv, perioadă de timp care implică și zile de weekend sau de sărbători legale în care se lucrează, atunci când e cazul. Or 8.000 de lei brut înseamnă în jur de 6.000 de lei, net!”, mai spune același Vasile Petrariu, precizând și amănuntul conform căruia nu crede în scenariul unui posibil faliment al STB, așa cum au titrat în ultimele zile diverse publicații.

STB are în prezent circa 9.500 de angajați!

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img