21.1 C
Bucharest
Wednesday, June 18, 2025

Samsung QN990F, un televizor cu adevărat wireless (review)

Ceea ce veți citi in continuare NU va fi un review obișnuit, pentru ca nici produsul nu se pretează pentru așa ceva. Am decis să las deoparte detaliile și specificațiile plictisitoare, care până la urmă se regăsesc pe o grămadă de alte modele, și să mă concentrez exclusiv pe aspectele care fac din acest QN990F cel mai spectaculos televizor Samsung pe care eu unul l-am testat vreodată.

Nu o să încep cu rezoluția, chiar dacă vom vorbi și despre asta mai târziu. Cu siguranță cea mai interesantă trăsătură a sa este că e un televizor complet wireless. Probabil mulți dintre voi sunt familiarizați cu acel breakout box de la Samsung, numit One Connect. Este o cutie care conține toată conectica și care se leagă la display printr-un singur cablu discret și transparent. Prin el trec toate semnalele video și audio, dar și alimentarea cu energie. Cu ajutorul lui, televizorul devine suficient de plat cât să poată fi lipit cu ușurință de perete. Și mai există un câștig semnificativ la partea de ergonomie: nu mai ești nevoit să îndeși cablurile printre perete și panou, fiindcă datorită lui nu mai ai tot acel mănunchi de fire inestetice care se „preling” pe perete. Poți poziționa acest breakout box clasic oriunde în încăpere, conectezi la el toate sursele de semnal, fie ele console, PC-uri, playere Blu-Ray, medii de stocare, internet prin cablu sau incinte audio, precum soundbar-uri sau boxe; iar respectiva cutie se conectează apoi printr-un singur fir la panou.

Samsung QN990F Samsung QN990F

Samsung QN990F poate afișa imagini 8K/120Hz folosind conexiune wireless

Dar dacă ai putea să scapi și de acel ultim cablu? Ei bine, Samsung QN990F are nu una, ci două astfel de breakout box-uri, ceea ce îl face complet să fie wireless. Cele două cutii comunică între ele printr-un protocol proprietar fără fir. Unul dintre module conține toată conectica, adică HDMI-uri, Ethernet, USB-uri etc și poate fi plasată oriunde în încăpere alături de sursele de semnal amintite mai înainte. Iar celălalt se conectează direct la panou și poate fi așezat fie pe spatele acestuia, fie în proximitate, legat la display prin același cablu transparent.

Dacă te numeri printre cei care pun accent pe estetică și eleganță, poți obține un aranjament extrem de curat, cable-free și extrem de eficient. Iar semnalul pe care-l trimiți dinspre sursă spre display este unul de rezoluție foarte înaltă și frecvență la fel de înaltă. Practic, televizorul este capabil să funcționeze la rezoluție 8K și 120 Hz, sau 4K la 240 Hz în mod complet wireless.

Samsung QN990F Samsung QN990F

Ce-i drept, soluția nu este nouă, cei de la LG demonstrând prima dată un astfel de concept cu a lor serie M. Ei au pionierat această idee, dar implementarea Samsung este mai rafinată, în sensul performanțelor atinse. Trebuie să recunosc că am avut și niște reticențe tehnice serioase și am analizat cu atenție cele două module, în ideea că poate exista și o soluție de conectare directă prin fir. Adică vorbim totuși despre 8K și frecvențe de 120 Hz sau 240 Hz, despre filme Blu-Ray sau jocuri încărcate de detalii grafice, toate acestea necesitând o lățime de bandă uriașă. Dar nu. Singura variantă de conectare este cea wireless și spre surprinderea mea funcționează totul fără cusur.

În toate scenariile în care am testat televizorul nu a existat nicio instanță în care să mi se fi părut că este alterată calitatea imaginii. Deci asta ar fi prima și cea mai interesantă chestie: QN990F este wireless, cu o soluție tehnică funcțională și bine pusă la punct.

Samsung QN990F Samsung QN990F

Procesare AI

A doua caracteristică impresionantă este implementarea AI excelentă de care beneficiază acest model. QN990F folosește un procesor nou-nouț: NQ8AI Gen 3. Și țin să vă asigur că nu degeaba este cel mai potent procesor pus vreodată de Samsung pe vreun televizor, pentru că muncește overtime. Pe lângă sharpening, finisarea detaliilor sau a culorilor din imagine, misiunea sa mai importantă este upscaling-ul. Așa cum spuneam și mai înainte, TV-urile 8K trebuie să compenseze lipsa conținutului nativ prin ceva, iar acest ceva este upscaling-ul. Si asta se întâmplă pe două direcții: pe rezoluție și pe HDR. În ceea ce privește rezoluția, lucrurile sunt destul de simple și directe.

Practic, procesorul muncește pentru a aduce imaginile 4K sau chiar Full HD la un nivel de detalii care să corespundă celor 33 de milioane de pixeli ai panoului. Mai simplu spus, de la 1920 x 1080 sau 3840 x 2160 ajungi la 7680 x 4320 pixeli. Știu că pare mult, dar nu asta este cea mai dificilă dintre sarcini. Ce mai încearcă algoritmii, este sa aducă imaginile SDR la un nivel apropiat de HDR-ul care ar trebui să corespundă calității unui astfel de panou. Iar să transformi SDR în HDR, este chiar mai greu decât să tragi de pixeli ca să pară mai mulți. Dacă uneori puterea de calcul suplimentară pare disproporționată cu scopul său, aici nu este cazul, noul procesor chiar muncește din greu pentru a compensa multe dintre problemele pe care le presupune un televizor 8K.

Samsung QN990FSamsung QN990F

Următorul feature care mi-a atras atenția este cel legat de implementarea propriu-zisă a Inteligenței Artificiale în funcții și meniuri. Am mai spus de-a lungul timpului aici pe canal că există o situație recurentă: producătorii depun eforturi uriașe pentru a construi cele mai rafinate dispozitive de afișare a imaginii, adică televizoare, iar consumatorul vine și instalează pe un perete, îl pornește și îl lasă așa… cu setările Default. Sau într-o abordare cât se poate de predictibilă, proprietarul entuziasmat îi dă pe Dynamic, pentru că așa imaginea este mai strălucitoare și pare că arată cel mai bine.. și aia e. Ce contează că se uită la filme, meciuri sau știri, prima setare făcută este universală. Ce mai contează toate eforturile producătorilor de a oferi tot felul de profiluri si setări dedicate în funcție de conținut, ambient etc.

Samsung QN990FSamsung QN990F

Dar producătorii par sa fie conștienți de această situație, și recent am văzut că mai multe branduri pun la treabă inteligența artificială pentru a rezolva acest neajuns. Practic AI-ul este cel care se ocupă de tot. Înțelege ce tip de conținut urmărești, în ce condiții de iluminare ambientală, prelucrează datele de la toți senzorii și toate meta-datele ce vin de la surse și ajustează în timp real setările televizorului, aștfel încât să te poți bucura fără efort de tot ce are mai bun de oferit respectivul display. Te uiți la filme pe Netflix sau Disney+? Nicio problemă, setările ecranului se ajustează automat, încât să-ți ofere cea mai imersivă experiență. Te uiți la un meci de fotbal? AI-ul ajustează automat algoritmii de mișcare în așa fel încât să fie cât mai fluidă acțiunea. Te joci ceva? Nicio problemă. Ai-ul a ghicit sursa și îți face display-ul Game Ready.

Samsung QN990FSamsung QN990F

Există trei trepte ale intervenției acestui AI: full, pe jumătate sau deloc. În setările televizorului, care apar pe o fereastră elegantă în stânga, în secțiunea AI poți sa bifezi ON sau OFF, adică activ sau inactiv. Atunci când este activ, exista două posibilități: Optimised, adică se ocupa el de tot, sau Customised, un fel de AI pe jumătate, în care inteligența artificială intervine, dar ține cont și de input-ul tău manual în materie de preferințe și setări. Iar off, cred ca înțelegeți ce înseamnă, îți setezi tu singur televizorul după bunul plac. Și recomandarea mea pentru cei pasionați și pricepuți, merge către această variantă din urmă. Panoul este într-adevăr capabil de niște imagini uluitoare, și eu personal prefer un tweaking pe care să-l fac eu însumi. Dar pe de alta parte, dacă nu vrei să-ti bați capul sau nu ești suficient de priceput, AI-ul este acolo ca să te ajute. În cele câteva zile în care m-am jucat cu QN990F, AI-ul a nimerit cel mai adesea setările și rezultatele au fost foarte bune. Dar dacă vrei să storci tot ce poate acest TV, setează-l cu mâna ta. Așadar setările făcute de AI nu sunt perfecte, dar sunt destul de aproape, și oricum mult mai bine decât modul Dynamic sau Standard pe care își uită mulți utilizatori televizoarele.

Cât de bun este Samsung QN990F în jocuri

Și cea mai spectaculoasă parte din testarea acestui televizor: gaming-ul. Poți testa jocuri precum Cyberpunk 2077 la 120 de cadre pe secunda în rezoluție 8K. Repet, în 8K la 120 de Hz. Iar scenariul acesta nu spune ceva doar despre televizor, ci și despre monstrul RTX 5090 al celor de la NVIDIA. Benchmark-ul a indicat că placa poate rula Cyberpunk în 8K la 150 de cadre pe secundă, chiar mai mult decât duce televizorul, și asta cu DLSS pe Quality, cu Path Tracing, Ray Tracing și Multi Frame Gen. Experiența vizuală este la propriu din alt film, și îndrăznesc să spun că în sfârșit, odată cu seria 5000, gaming-ul 8K este pe bune aici.

Samsung QN990FSamsung QN990F

Si tot apropo de frecvență, pe QN990F te poți juca în 4K la 240 Hz, și ambele perechi rezoluție-frecvență, adică 8K120 și 4K240, sunt premiere absolute pentru mine pe un televizor. Zilele trecute am testat un TCL C7K ce urca până la 288 de Hz, dar asta doar la rezoluție 2K. La 8K120 sau 4K240, nu doar că nu există niciun competitor, ci toți ceilalți sunt foarte departe în urmă. Dar problema subliniată în prima parte rămâne valabilă: este un setup pentru ultra-bogați. Televizorul este 25.000 de lei, adică 5.000 de euro. Placa video, în cazul de față 5090, este și ea peste 2000, PC-ul din jurul ei încă 1000-2000, deci totalul ajunge spre 10.000 de euro ca să te poți bucura de jocuri video în 8K, la FPS mare.

Cum funcționează integrarea în ecosistemul Smart Things

Și ultimul, dar nu cel din urmă aspect de menționat este implementarea Smart Things neașteptat de bună. Instalarea televizorului s-a făcut simplu și rapid direct de pe telefon. Și special nu m-am folosit de propriul meu S25 Ultra, ci de celălalt terminal din dotare, și anume iPhone 16, pentru că am vrut să văd cât de ușor se face instalarea de pe un telefon aparținând unui alt ecosistem. Și a funcționat așa cum te-ai aștepta, în câteva minute era totul gata, cu TV-ul introdus in Smart Things și cu toate personalizările făcute din contul meu.

Samsung QN990FSamsung QN990F

TV-ul este un hub eficient și intuitiv pentru controlul tuturor celorlalte dispozitive înregistrate în aplicație. Am putut să văd și să controlez toate electrocasnicele de acasă, cum ar fi mașina de spălat, uscător, cuptor, frigider, proiector, precum și pe cele de la birou, adică cele două aere condiționate. Tot pe televizor poți vedea ce indică senzorii respectivelor dispozitive (temperatură, umiditate etc.), dar le poți și controla și seta după bunul plac.

Singurul aspect deranjant mi se pare a fi cel legat de notificările pop-up pe care ți le afișează pe ecran. Dar nu este un capăt de țară și probabil că notificările pot fi dezactivate. Integrarea Smart Things este un „nice-to-have” și mi se pare că Samsung au făcut o treaba bună în ceea ce privește funcționalitatea si simplitatea implementării.

Concluzii despre Samsung QN990F

La finalul zilei, QN990F rămâne, din multe puncte de vedere, unul dintre cele mai interesante televizoare pe care le-am testat până acum. Este probabil cel mai High-End și mai High Tech model pe care l-am testat vreodată. Deși în continuare îmi place mai mult imaginea afișată de un panou OLED, recunosc că QN990F nu are rival în ceea ce privește funcțiile și capabilitățile din dotare.

Samsung QN990FSamsung QN990F

Este Wireless, este 8K, are niște frecvențe wow, vine cu funcții de inteligență artificială care sunt utile, și care compensează astfel multe dintre neajunsurile pe care le implică această rezoluție. Rămâne însă extrem de scump și într-o oarecare măsură poate fi considerat și cam inutil. La ce mă refer? Ei bine, un televizor 8K, oricât de bun ar fi, nu schimbă penuria de conținut și nici alte dificultăți cu care se confruntă ecosistemul 8K. Dar cu toată imparțialitatea asta, rămâne o minune de inginerie si de îndrăzneală tehnologică. Și mă bucur ca măcar Samsung nu au aruncat si ei prosopul. Mă bucur ca nu totul este despre succes comercial. Chiar dacă puțini își vor permite cu adevărat un astfel de televizor, mă bucur totuși că el există.

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img