Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat luni inițierea procedurii de revocare a lui Ilie Bolojan din funcția de președinte al Senatului și, implicit, din cea de președinte interimar al României, motivând că acesta reprezintă „un pericol pentru securitatea națională”.
Președintele POT, despre revocarea lui Ilie Bolojan
Deși POT are doar șapte senatori în Parlament, revocarea unui președinte al Senatului poate fi solicitată doar dacă cel puțin o treime dintre senatori susțin această inițiativă.
Anamaria Gavrilă, lidera POT, a declarat că Ilie Bolojan și-a depășit atribuțiile și ia decizii pentru România fără a avea sprijinul populației. Potrivit acesteia, acțiunile lui Bolojan pun în pericol securitatea națională, ceea ce justifică demersul revocării sale.
„Această măsură este rezultatul unor grave abuzuri şi derapaje antidemocratice. Bolojan îşi depăşeşte atribuţiile de interimar şi angrenează ilegitim România în decizii care vizează securitatea naţională. El nu are dreptul să decidă fără susţinerea românilor creşterea costurilor de apărare şi creşterea gradului de înarmare. Toate aceste decizii vitale pentru statul român trebuie să fie coordonate cu partenerul strategic al României, SUA, prin administraţia Trump.
Orice demers militar făcut de Bolojan, care se opune liniei Washington ne poate arunca într-un conflict de securitate naţională, cu repercusiuni irevocabile. Românii au demonstrat în stradă sâmbătă că vor să se alinieze şi să se respecte linia diplomatică Bucureşti – Washington. Bolojan prin deciziile sale nu face altceva decât să calce în picioare dorinţa românilor. De asemenea o abatere gravă de la această conduită de siguranţă naţională este şi refuzul lui Bolojan de a-l revoca pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, care a încercat atragerea României într-un conflict extern prin declaraţiile sale împotriva administraţiei Trump”, spune preşedinta POT.
Anamaria Gavrilă susține că un alt motiv pentru revocarea lui Ilie Bolojan este tentativa acestuia de a bloca, în mod abuziv, suspendarea lui Klaus Werner Iohannis din funcția de președinte, prin încălcarea regulamentului în Birourile Permanente ale celor două Camere.
„De asemenea, odată avansat spre Cotroceni, Bolojan a suspendat intenţionat activitatea plenului şi a comisiilor din Senat. Nici până la ora actuală Ilie Bolojan nu a explicat românilor decizia abuzivă şi nedemocratică de anulare a alegerilor şi a votului românilor din Turul 1.
Având în vedere că Ilie Bolojan nu-şi respectă cuvântul nici măcar faţă de partenerii de Coaliţie, declarând iniţial că-l susţine pe Crin Antonescu, pentru ca apoi să vedem că este în campanie electorală pentru propria candidatură, cum ne-am putea aştepta să-şi respecte cuvântul faţă de români? Luând în considerare toate aceste motive, POT iniţiază procedura de revocare din funcţie a lui Ilie Bolojan, pentru a elibera România de sub o ameninţare reală la adresa securităţii naţionale” transmite Anamaria Gavrilă.
Cum poate fi revocat preşedintele Senatului
Revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări:
a) încalcă prevederile Constituţiei;
b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare prevăzută la alin.(1) sau (2) se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.
Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin.(1) sau (2) şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.
Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa. La conducerea şedinţelor prevăzute la alin.(1), preşedintele Senatului va fi înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.
Propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri, în conformitate cu prevederile art.23.