23.7 C
Bucharest
Saturday, July 13, 2024

REPORTAJ | Congresul USR, în umbra „decarului” Lasconi. Uniunea ajunge la răscruce: activism pentru un partid de buzunar sau transformarea pentru ocuparea dreptei. Ce nu s-a văzut la TV

Organizat în nordul corporatist al Capitalei, Congresul USR s-a evidențiat din start ca loc de desfășurare, număr de delegați, venirea lor și chiar în ce privește meniul culinar. Tradiționalele congrese ale partidelor erau ținute la Romexpo, la Palatul Parlamentului sau la Sala Palatului, unde pe lângă mașinile personale, nelipsite erau autocarele și microbuzele cu membrii de partid din toată țara. La Congresul USR s-a mers pe venirea cu propriile mașini sau pe varianta ride sharing. La așa congres, așa participanți.

Micii și berea, alimente aflate mai mereu în proximitate (în special la congresele de la Romexpo, unde grătarele sfârâiau de la primele ore ale dimineții, iar berea la halbă era nelipsită) au lipsit de la evenimentul din cartierul corporatist Pipera, pentru a face loc în special mâncării de tip „finger food”, ca după un workshop. De altfel, atmosfera era în ton cu locul ales.

De la intrare, unii candidați își făceau în continuare campanie, într-un mod care aducea aminte mai degrabă de întrecerile școlare, nu de cele ale unui partid care a trecut pe la guvernare (doar opt luni), iar acum trebuie să înceapă reconstrucția, dacă vrea să mai depășească pragul de 5% la toamnă, la parlamentare.

<!–[if IE 9]><![endif]–>EXCLUSIV | De ce a dispus Înalta Curte redeschiderea urmăririi penale împotriva Adinei Florea, fosta șefă a Secției Speciale. Instanța: „Procurorii au clasat dosarul fără un minimum de verificări”

Recomandări

EXCLUSIV | De ce a dispus Înalta Curte redeschiderea urmăririi penale împotriva Adinei Florea, fosta șefă a Secției Speciale. Instanța: „Procurorii au clasat dosarul fără un minimum de verificări”


usr-independent-foto-radu-eremiaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Numeroasele echipe au făcut schimb de pliante și insigne, unii candidați mai îndrăzneți cerându-le contracandidaților să le dea un vot, pentru că și ei vor alege pe unul din echipele adverse. Iar la final, inclusiv pentru unii cotați fără șanse, congresul a fost cu noroc.

Locomotiva Lasconi

Elena Lasconi, votată și de 94% dintre delegații prezenți candidata partidului la prezidențiale, s-a simțit ca peștele în apă, de la bun început. Bună interlocutoare, nu doar când e pe scenă, ci și în discuțiile în cerc restrâns, primărița din Câmpulung Muscel ajunsă șefă de partid a vorbit cu fiecare, s-a îmbrățișat sau pupat cu numeroși colegi de partid, fără să pară că încă adună voturi pentru o nouă alegere în funcție.

REPORTAJ | Congresul USR, în umbra „decarului” Lasconi. Uniunea ajunge la răscruce: activism pentru un partid de buzunar sau transformarea pentru ocuparea dreptei. Ce nu s-a văzut la TV
Elena Lasconi în timp ce îi este pus la gât ecusonul cu numărul 10 FOTO Radu Eremia

<!–[if IE 9]><![endif]–>Directoarea școlii din Ciolpani care îi învață pe elevi să învețe: „Bunicul vostru se angaja undeva și 40 ani mai târziu ieșea la pensie. Acum, la doi ani o să vă schimbați profesia și trebuie să vă adaptați”

Recomandări

Directoarea școlii din Ciolpani care îi învață pe elevi să învețe: „Bunicul vostru se angaja undeva și 40 ani mai târziu ieșea la pensie. Acum, la doi ani o să vă schimbați profesia și trebuie să vă adaptați”

Toți ochii au fost pe cea care era delegatul „numărul 10” (spre deosebire de alte partide, la USR ecusoanele au fost numerotate), iar preluarea șefiei partidului de către fosta vedetă Pro TV a fost subiect de discuție la țigară, la coadă la mâncare sau în timp ce ieșeau la aer diferite grupulețe de delegați.

Una din certitudinile legate de Lasconi este că venirea ei la șefia partidului naște pasiuni. Unii sunt optimiști și încântați de profilul noii președinte, în timp ce alții, dar în număr ceva mai mic, sunt sceptici și o văd deja pe Lasconi în galeria liderilor care nu au făcut față numeroaselor scandaluri din USR: Nicușor Dan, Dan Barna și Cătălin Drulă.

Discursul Elenei Lasconi după ce a câștigat nominalizarea partidului pentru a candida la prezidențiale

Schimbare radicală de mesaj

Intrarea în era Lasconi înseamnă și altă abordare pentru USR. Un USR care nu se mai luptă cu sistemul statului „cu epoleți”, cum se întâmpla în perioada Drulă, ci împotriva celor care ar avea în mod necuvenit venituri mari, în timp ce grosul populației trăiește greu. În discursul său de președintă a USR, Lasconi a vorbit despre patriotism, comunitate, administrație, sănătate (a amintit tragica moarte a Alexandrei, tânăra gravidă lăsată să moară într-un spital din Botoșani), educație. Iar aliatul numărul unu: „poporul”.

<!–[if IE 9]><![endif]–>Rezultate alegeri Franța: Extremiștii de dreapta, anunțați câștigători. Prezență mare la vot

Recomandări

Rezultate alegeri Franța: Extremiștii de dreapta, anunțați câștigători. Prezență mare la vot

REPORTAJ | Congresul USR, în umbra „decarului” Lasconi. Uniunea ajunge la răscruce: activism pentru un partid de buzunar sau transformarea pentru ocuparea dreptei. Ce nu s-a văzut la TV
Elena Lasconi în timpul intonării imnului la Congresul USR FOTO USR

Ca un amfitrion abil, cum în urmă cu peste deceniu vorbea pe scenele evenimentelor politice Traian Ungureanu (fost europarlamentar PDL), în sprijinul lui Traian Băsescu, Lasconi nu are nevoie de alții să-i poarte vorbele. Iar mesajul ei a fost direct: „România este casa noastră. Când un hoț îți intră în casă, nu pleci tu din casă, îl scoți pe el afară”.

Moștenirea lui Nicușor Dan și povețele date

Deși despărțiți formal de Nicușor Dan din iunie 2017, fondatorul și primul președinte al USR, primarul Capitalei a fost aplaudat la scenă deschisă, fiind evidentă susținerea și respectul pentru cel care a făcut din Uniunea de la un partid local unul național. Intrarea în scenă i-a asigurat-o chiar Lasconi. Două mesaje-cheie a transmis Nicușor Dan. Primul: necesitatea poziționării clare anti-PSD și răbdarea pe termen lung.

E o luptă lungă. Și nu au trecut decât opt ani. E o singură luptă care contează în România după 89. E aceea de a face din România un stat cu instituții. Instituțiile alea să lucreze pentru oameni, în care lucrurile să se decidă când e o comisie a statului român. Lucrurile să le decidă oamenii aceia, cu conștiința lor, nu unii care înainte au stabilit deja ce se va întâmpla acolo. Sunt chestiuni de bază pe care le știm cu toții și pentru care fiecare a intrat în politică. Există un singur cuvânt care definește opoziția la această schimbare. Cuvântul acela se numește PSD. Pe scurt, asta e lupta și poate sunt mai pesimist decât Elena, durează.

Nicușor Dan, primar al Capitalei, fondator și primul președinte al USR

Al doilea mare mesaj: rămânerea pe eșichierul dreptei politice și susținerea îndelungată a unui politician care a dovedit – în acest caz Elena Lasconi, primar reales cu aproape 70% pentru al doilea mandat la Câmpulung, dar și șefă a USR cu peste 90%, spre deosebire de ceilalți lideri USR – Dan Barna și Cătălin Drulă – nevalidați prin vot direct pentru o funcție din statul român.

„Succes în deciziile pe care trebuie să le luați. Eu cred în continuare că, cu toate multele, multele erori pe care le-a făcut, dreapta e soluția pentru România. Cred că e o nevoie de o reconstrucție a dreptei, dar într-o reconstrucție, la fel ca în orice fel de parteneriat, e nevoie de instituții, de ființe care stau pe picioarele lor. De aceea e foarte important momentul pe care îl trăiți azi. Vă doresc alegeri inspirate și mult timp împreună”, a conchis Nicușor Dan.

REPORTAJ | Congresul USR, în umbra „decarului” Lasconi. Uniunea ajunge la răscruce: activism pentru un partid de buzunar sau transformarea pentru ocuparea dreptei. Ce nu s-a văzut la TV
Elena Lasconi și Nicușor Dan. O predare simbolică de responsabilitate FOTO Radu Eremia

Primarul general al Capitalei e cel care a preferat să plece din USR după ce un Birou Național ostil a decis să se poziționeze pe tema referendumului pentru familie, cu toate că liderul fondator ceruse pe această temă lipsa unei asumări privind vreo orientare politică. Iar motivul era simplu: evitarea ca USR să fie un partid de nișă, când putea fi unul care atrage din toate zonele politice.

Iar odată cu plecarea lui Nicușor Dan, USR a încercat să se lipească de teme mai degrabă orientate spre stânga progresistă, o zonă cu un electorat (încă) limitat în România. USR a evitat să meargă spre rural, unde lumea știe prea puțin de existența lor, au fost timizi în urbanul mic, iar pe teme sociale, de la pensii până la salarizarea grosului populației cu leafa minimă, plus probleme specifice de administrație locală au avut o comunicare deficitară.

Nu în ultimul rând, de multe ori USR nu a făcut decât să semnaleze problemele pe care le au mari categorii socio-profesionale (cei din Sănătate, Educație, dar inclusiv din MAI sau MApN), fără a veni cu soluții care, chiar dacă nu ar rezolva situația acestora, să dea impresia că sunt aliații bugetarilor care au venituri modeste, medii sau sub medie.

În căutarea majorității și primele fricțiuni

Echipa susținută de Elena Lasconi nu are majoritate după votul pentru Biroul Național, având opt oameni (din care 3 vicepreședinți) plus pe ea. Așadar, 9 din 25 de oameni. Însă pentru majoritatea de 13 poate colabora mai ales cu cei din USR Unit (unde sunt cinci membri) sau cei din grupări mai mici.

Așadar, poate evita USR Echilibru (cu șapte membri), din care fac parte Vlad Voiculescu și Dominic Fritz. Iar în această ultimă tabără, deja fricțiunile au început, după ce una din membrele alese, Flavia Boghiu, a fost pusă să renunțe la funcție (mai precis ea și alte patru persoane), pentru a face loc liderului PNL Iași, Ștefan Tănasă, la masa conducerii naționale, conform aranjamentelor de culise.


Google News
Urmărește-ne pe Google News

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img