16.3 C
Bucharest
Thursday, March 13, 2025

Nu călca ambreiajul când frânezi. Gestul reflex făcut de șoferi, un pericol pe șosea, explică Titi Aur

Mulți conducători auto au obiceiul de a apăsa pedala ambreiajului în timpul frânării, fără să conștientizeze că această practică nu doar că este incorectă, dar poate duce și la pierderea controlului vehiculului. Titi Aur, expert în conducere defensivă, explică de ce acest obicei este greșit și care este metoda corectă de frânare.

Calci ambreiajul de câte ori apeși frâna?

„Foarte mulți șoferi calcă ambreiajul și atunci când nu trebuie. Din păcate, am găsit șoferi care conduc de 30 de ani. Am avut chiar un caz și când i-am spus, fiind în dreapta, că nu se face așa, mi-a tăiat-o foarte scurt și mi-a spus Lasă-mă în pace! Fac asta de 30 de ani. Îmi spui că nu e bine ce fac? Și atunci am spus da, vă spun că nu e bine ce faceți”, a declarat Titi Aur.

Acest reflex greșit își are originea în timpul școlii de șoferi, unde elevii sunt instruiți să apese ambreiajul înainte de a opri complet. „Instructorul te învață că, de fiecare dată înainte de a opri, înainte de a iniția oprirea, să calci ambreiajul. Pe urmă frâna, se scoate din viteză și pe urmă iei piciorul de pe ambreiaj. Acest lucru este valabil și foarte important în timpul școlii de șoferi, pentru că atunci se merge cu 30, maxim 40 km/h și, pentru a proteja mașina, instructorul te învață să calci ambreiajul de fiecare dată”, explică Titi Aur.

Greșeala, predată în școala de șoferi

Problema apare atunci când această tehnică este folosită și după obținerea permisului, în trafic real, la viteze mai mari. „După ce termini școala, ar trebui să înțelegi că nu trebuie să faci așa și că nu trebuie să calci ambreiajul la fiecare frânare. Cum facem? Frânăm, accelerăm, frânăm, accelerăm, iar doar atunci când schimbăm viteza, călcăm ambreiajul, retrogradăm sau trecem într-o treaptă superioară și luăm piciorul de pe ambreiaj. Frâna și ambreiajul nu trebuie acționate împreună decât atunci când suntem la limita opririi, când avem 10-20 km/h și urmează să scoatem din viteză.”

Pentru o frânare corectă și sigură, este esențială utilizarea atât a frânei de motor, cât și a frânei de picior. „Simpla ridicare a piciorului de pe accelerație înseamnă frână de motor. Aceasta este dublată de frâna de picior atunci când este nevoie să reducem mai mult decât prin frâna de motor. Dacă suntem cu piciorul pe ambreiaj, practic nu mai beneficiem de frâna de motor, dar în același timp riscăm să blocăm roțile, ceea ce duce la pierderea controlului, mai ales pe suprafețe cu aderență scăzută”, avertizează expertul.

Pentru a menține controlul asupra mașinii, transmisia și motorul trebuie să rămână conectate. „Ambreiajul face și desface legătura dintre motor și transmisie în funcție de cum acționăm noi pedala. Și asta trebuie făcut doar atunci când schimbăm viteza, nu la fiecare frânare”, concluzionează Titi Aur într-o postare pe Facebook.

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img