La fel ca pe telefoanele cu Android sau iOS, curând vei putea iniția comenzi vocale pe PC-urile Windows 11 prin simpla rostire a unei expresii declanșatoare, comanda Hey Copilot activând chatbot-ul Microsoft fără să fie nevoie să apeși un buton dedicat pe tastatură.
Deocamdată doar dacă ești înrolat în programul, Windows Insider, de acum poți invoca inteligența artificială pur și simplu rostind „Hei, Copilot”. Această funcție care amintește de „Hei, Cortana” din Windows declanșează asistentul bazat pe comandă vocală încorporat cu sistemul de operare Windows 11. Doar că acesta nu mai este un simplu „robot” care furnizează răspunsuri predefinite la întrebări comune, ci un început veritabil bazat pe inteligență artificială generativă.
Vestea mai puțin bună ar fi că odată ce ai bifat această opțiune în setările Windows, microfonul prevăzut pe laptopul sau PC-ul tău va fi permanent activ, ascultând tot ce se întâmplă în încăpere. Dar dacă nu ai încredere nemărginită în Microsoft și bunele practici ale companiei legate de colectarea datelor personale poți stai liniștit, știind că funcția vine dezactivată în mod implicit, deocamdată.
Noua capabilitate Windows 11 se adaugă la Copilot Vision , funcție lansată bun tot pentru utilizatorii înrolați în programul Insiders la începutul lunii aprilie, marcând ceea de-a 50-a aniversare a Microsoft.
La fel ca pe telefoane inteligente, noua capabilitate funcționează așa cum te-ai aștepta: fără a atinge tastatura sau mouse-ul, poți spune „Hei, Copilot”, iar un microfon interactiv va apărea în partea de jos a ecranului prin intermediul interfeței plutitoare. Grafica interfeței seamănă celei oferite pe Android sau iOS atunci când setezi Copilot ca asistent implicit, Microsoft dorind să ofere un plus de familiaritate utilizatorilor care au folosit deja serviciile Copilot.
Utilizatorii pot, de asemenea, să țină apăsate tastele ALT+Space de pe tastatură timp de două secunde, ceea ce servește aceluiași scop ca și cuvântul de trezire, permițând interacțiunea vocală, dar fără activare vocală.
Poți beneficia de noua funcționalitate copilot vizitând Microsoft Store în Windows 11 și instalând cea mai recentă versiune a aplicației Copilot (minim 1.25051.10.0).
Microsoft precizează că datele/vocea/înregistrările tale nu sunt trimise în cloud atunci când folosești comanda Hey, Copilot, de exemplu, atunci când computerul „ascultă” cuvântul de activare. În schimb, o memorie tampon rulantă (memorie audio de 10 secunde) ascultă cuvântul de activare, dar acele 10 secunde nu sunt niciodată înregistrate, stocate pe PC sau trimise în cloud. De asemenea, în cazul sistemelor laptop activarea acestei funcții ar putea avea o mică penalizare asupra autonomiei bateriei, ascultarea după comanda Hey Copilot presupunând un efort suplimentar la partea de procesare.
Bine de știut, clipurile audio sunt trimise în cloud pentru procesare (dar nu sunt înregistrate sau stocate pe PC). Din nou, fișierele audio nu sunt utilizate sau salvate de Microsoft decât dacă alegi să partajezi datele pentru antrenarea modelului, lucru care poate fi găsit în setările Copilot, la Confidențialitate > Setări serviciu Copilot. Astfel, nu poți beneficia de această funcționalitate dacă PC-ul este deconectat de la internet. Iar în formula actuală suportul este asigurat doar pentru vorbitorii de limbă engleză, sau care au setat limba engleză pentru interacțiune Copilot.