CCR a admis obiecţia formulată de Avocatul Poporului cu privire la pensiile militare – Reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcţie de data intrării în vigoare a legii, încalcă Constituţia.
Legea pensiilor militare a fost declarată neconstituțională
Curtea Constituțională a României a admis, marți, sesizarea Avocatului Poporului privind pensiile militare, declarând neconstituțională, în întregime, Legea pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Judecătorii CCR au argumentat că nu pot coexista două regimuri juridice diferite pentru pensiile militare.
„În şedinţa din data de 11 martie 2025, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că Legea pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat este neconstituţională, în ansamblul său”, a transmis, marţi, Curtea Constituţională, într-un comunicat de presă.
Curtea a reţinut că „reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcţie de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art.16 alin.(1) din Constituţie”.
La începutul lunii noiembrie 2024, Senatul a adoptat proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 90 de voturi pentru și 8 abțineri.
Propunerea legislativă, care completează Legea nr. 223/2015, a fost aprobată în plen după ce Comisia de apărare a întocmit un raport favorabil, cu amendamente. Proiectul stipulează indexarea pensiilor militare aflate în plată în funcție de solda sau salariul corespunzător gradului și funcției.
Anterior, legea fusese adoptată de Camera Deputaților pe 29 octombrie. Totuși, în decembrie, Avocatul Poporului a contestat-o la Curtea Constituțională, susținând că încalcă mai multe prevederi constituționale, inclusiv prin aprobarea unor cheltuieli bugetare fără precizarea sursei de finanțare și prin nerespectarea principiului egalității, întrucât nu se aplică și pensionarilor militari care ocupă funcții în Executiv.