În mod tradițional, zona cea mai importantă pentru șofer în interacțiunea cu automobilul este instrumentarul de bord, adică zona din spatele volanului unde găsești turometrul, vitezometrul si o mulțime de alte informații vitale. Totuși, în funcție de tipul de automobil și poziția de condus, vizibilitatea instrumentelor de bord este uneori împiedicată, iar distanța de la nivelul normal al privirii, către exterior, și zona de instrumente poate răpi milisecunde prețioase din atenția șoferului.
Producătorii auto au abordat această problemă în moduri diferite, cu rezultate mai mult sau mai puțin bune. Tesla, de exemplu, a mutat cea mai mare parte a informațiilor pe ecranul masiv de pe consola centrala, reușind doar să mute problema în altă parte. Peugeot a avut altă abordare, păstrând instrumentarul de bord în partea stângă, dar poziționându-l deasupra volanului, prin coborârea coloanei de direcție. Abordarea asta a rezolvat problema distanței între de nivelul normal al privirii și instrumentar, dar poziția de condus a avut de suferit din acest motiv.
Ei bine, BMW a găsit o soluție care nu implică niciun compromis, la prima vedere. BMW Panoramic iDrive este un concept de interfață prezentat în premieră la CES 2025, concept care își va face apariția pe modele BMW din „Neue Klasse”, începând cu 2026, cel mai probabil pe Seria 3.
Ce este BMW Panoramic iDrive?
Panoramic iDrive conține mai multe elemente ce reflectă filosofia BMW „hands on the wheel, eyes on the road”. Cel mai important, în opinia mea, este ceea ce inginerii au numit BMW Panoramic Vision, adică o zona la baza parbrizului, pe toată lățimea acestuia, unde sunt afișate informațiile și telemetria automobilului. Zona respectiva ar putea fi asemuită oarecum unui HUD (head-up display), dar diferența fundamentală este că această zonă este pe fundal negru, fiind vizibilă în orice condiții de iluminare tuturor pasagerilor, ca un ecran normal.
Această zonă se bazează pe widgets pentru a afișa informații personalizate, având o secțiune rezervată informațiilor esențiale (viteză, autonomie etc.). Evident, această metodă de afișare are avantajul că este în câmpul vizual al șoferului, deci nu mai pierzi timp încercând să afli informații relevante despre starea autovehiculului.
Asta nu înseamnă că HUD-ul a dispărut. Dimpotrivă, BMW 3D Head-up Display, cel de-al doilea element (opțional) al noii interfețe, este la locul tradițional, în partea inferioară a parbrizului, și afișează informațiile legate de navigație. Noutatea este că acum există un efect de adâncime foarte pronunțat, care înlesnește orientarea în spațiu și ajută la interpretarea indicațiilor.
Ecranul central, poate cel mai tradițional element al BMW Panoramic iDrive, conține elemente extrem de familiare pentru șoferii de BMW-uri moderne. Acesta păstrează așezarea iconițelor pentru controlul climatizării, dar și multe din scurtăturile cu care utilizatorii de dispozitive mobile Android sunt obișnuiți (cum ar fi swipe down sau swipe lateral, pinch sau long press). Interfața, în totalitatea ei, este controlată printr-un sistem de operare dezvoltat in-house de BMW, denumit BMW Operating System X.
Acesta este o evoluție naturală a sistemelor anterioare, BMW Operating System 8.5 și 9, dar doar din punct de vedere al graficii și logicii de interfață. Fără a intra prea mult în detalii, vorbim de o versiune de Android open-source modificată de dezvoltatorii BMW și adaptată la necesitățile autovehiculelor producătorului german.
Personalizările la nivel de setări, interfață și afișaj sunt mai diverse ca oricând: poți oricând să adaugi secțiuni noi pe display-ul Panoramic Vision (până la 6 widget-uri), să le muți, să le schimbi aspectul, într-un mod natural pentru oricine a utilizat un telefon mobil în ultimii cinci ani. În plus, Asistentul Personal BMW este mai „deștept” ca oricând, utilizând acum un model LLM pentru o conversație mai fluentă. Modelul este bazat pe Alexa, dar este modificat în detaliu pentru a se plia pe nevoile BMW.
În fine, elementul final este și cel mai „fizic” – volanul, care a suferit modificări importante. Nemaifiind nevoie de o deschidere în partea superioară pe interior, spițele volanului sunt acum la ora 12 și ora 6, pentru un aspect pe cât de neobișnuit, pe atât de interesant. Mi se pare excelent faptul că volanul conține butoanele de control esențiale, fie că vorbim de asistența la condus (în partea stângă) sau infotainment (în partea dreaptă).
Butoanele au feedback haptic și sunt active contextual, în sensul că sistemul iluminează doar butoanele care au funcții în contextul particular din acel moment. BMW a denumit acest concept „shy tech”, pentru că reduce din încărcarea senzorială a șoferului și îl ajută să interacționeze mai facil cu mașina.
Joern Freyer, Vice President BMW Group: abordarea „hands on the wheel, eyes on the road” stă la baza noului sistem
La invitația BMW România, cărora le mulțumim cu această ocazie, am participat la o întâlnire cu Joern Freyer, Vice President BMW Group, Development User Experience, pentru a afla mai multe despre această schimbare majoră, dar în același timp organică, a interfeței cu automobilul.
În mod evident, am vrut să aflăm mai multe despre acest sistem, iar întâlnirea cu domnul Joern Freyer ne-a clarificat multe din curiozități. Evident, una din întrebările care i-au fost adresate a fost cea legată de dispariția butonului rotativ omniprezent pe consola centrală la toate mașinile BMW de până acum.


Răspunsul a fost unul foarte interesant: apar din ce în ce mai multe aplicații terțe care nu sunt absolut deloc optimizate pentru un controller rotativ. Foarte multe aplicații necesită introducere de text, ca urmare sunt destul de dificil de utilizat cu butonul rotativ. În aceste cazuri, o interfață tactilă sau comenzile vocale au mult mai mult sens, deci oamenii le folosesc din ce in ce mai mult. Privind statisticile, decizia de a elimina butonul rotativ are foarte mult sens.
L-am întrebat pe Joern Freyer dacă această transformare substanțială a interfeței nu va reprezenta cumva o piedică pentru utilizatorii mai în vârstă, care sunt obișnuiți cu mai multe butoane și mai puține ecrane. Joern Freyer ne-a asigurat că departamentul de care este responsabil a studiat cu atenție modul de interacțiune pentru șoferii din toate categoriile de vârstă și de experiență, iar acolo unde butoanele fizice aveau mai mult sens decât unele virtuale, acestea au fost păstrate. Butonul de încălzire a parbrizului, cele de volum sau de reglare a oglinzilor sunt doar câteva exemple de butoane care nu vor dispărea prea curând din forma lor fizică.
Joern Freyer a oferit și date concrete: în timpul dezvoltării noii interfețe, aproximativ 2000 de clienți au fost invitați să participe la testare. „Niciunul din utilizatori nu a simțit lipsa instrumentarului din zona volanului”. El a mai adăugat „nu folosim controlul prin gesturi la noul sistem. Din sondajele noastre, această metodă de control nu prea este folosită mai deloc de clienți și are o rată destul de mare de comenzi eronate în urma mișcărilor naturale ale mâinilor în timpul discuțiilor între ocupanții mașinii”.
Eforturile BMW de a apropia utilizatorul de interfață și de modul de utilizare a acesteia nu se opresc aici. Reprezentanții BMW ne-au comunicat că în rețeaua de dealeri există o poziție care se numește “product genius” – o persoană care este în echipa de vânzări, dar nu vinde, rolul acestui post fiind exclusiv să prezinte mașinile și funcțiile acestora, să educe practic clienții.
Fiindcă aici, la ZONA, facem multe recenzii de telefoane, următoarea noastră întrebare a fost dacă noul sistem de operare este suficient de bine protejat de malware și hacking. Astfel, am aflat că interacțiunile de la distanță cu sistemul (pentru că da, poți controla multe funcții ale automobilului cu ajutorul telefonului mobil) nu se fac niciodată direct, ci trec prin servere securizate ale companiei. În plus, sistemul beneficiază de actualizări OTA periodic (la câteva luni) sau de câte ori este nevoie pentru sporirea securității.
Pe partea de securitate internă, Joern Freyer ne-a explicat că diferitele computere ale mașinii sunt izolate împotriva intruziunii, și chiar dacă sistemul de infotainment este conectat non-stop la internet, accesul la sistemele ce administrează dinamica mașinii este imposibil.
În ceea ce privește comenzile vocale, Joern Freyer a subliniat importanța asistentului AI. Acesta învață obiceiurile utilizatorului, ajungând să sugereze anumite setări fără ca utilizatorul să mai fie nevoit să le enunțe. Dacă de obicei pui radioul pe un anumit post sau îți faci anumite setări legate de climatizare când intri în mașină, asistentul personal BMW va fi capabil să le asocieze și să le execute integral, de fiecare dată când ajungi la mașină. Ba mai mult, mașina va simți atunci când stilul de condus devine sportiv și va sugera un set de configurări la care șoferul este suficient să spună „da” – setările vor fi aplicate fără alte interacțiuni.
Am vrut să știm dacă funcțiile contra cost vor deveni tot mai prezente pe autovehiculele BMW. Ni s-a confirmat că pachetul BMW Digital Premium va fi în continuare disponibil și va conține funcții îmbunătățite ale BMW Maps, funcții de divertisment precum streaming de muzică și jocuri, precum și acces la un magazin de aplicații terțe. În plus față de aceste funcții opționale la nivel de software, vom avea în continuare BMW ConnectedDrive Upgrades, prin care poți achiziționa sau poți să te abonezi pentru a aavea acces la funcții fizice – Driving Assistant Plus, asistență pentru faza lungă și multe altele.
BMW Panoramic iDrive, disponibil pe toate automobilele BMW din 2026
Noul sistem va fi disponibil pe toate modelele BMW din Neue Klasse, începând cel mai probabil cu BMW Seria 3. Desigur, nu toate funcțiile și interfețele vor fi disponibile pe toate modelele, însă filosofia care stă la baza interfeței se va regăsi pentru toți utilizatorii mașinilor de la marca bavareză.
Rămâne deci să îl testăm și să revenim cu impresii cât de curând. Recunosc că sunt foarte curios să experimentez integrarea atâtor informații în câmpul vizual și modul în care display-ul panoramic îmi va îmbunătăți experiența de condus. Viitorul este aproape, dar este un viitor mai simplu sau unul mai complicat? Rămâne de văzut – după drive test.