Horia Teodorescu a declarat, la solicitarea reporterului, că „nu cunoaște detalii despre activitatea administrativă” a firmei care deține imobilul și unde este acționar unic pentru a oferi un răspuns la întrebări.
La două zile după semnare, firma s-a mutat în spațiul șefului CJ
Max Boegl România SRL, parte din concernul german cu același nume, a câștigat în 2020 licitația din partea Consiliului Județean Tulcea pentru modernizarea portului Tulcea. Ordinul de începere al lucrărilor din partea CJ vine câteva luni mai târziu de la semnarea contractului, pe 13 iulie 2020.
La două zile distanță, compania constructoare își deschide un punct de lucru într-un apartament de trei camere într-un bloc de locatari, situat pe strada 9 Mai, nr. 1 din municipiul Tulcea pentru „buna derulare” a modernizării falezei.

Apartamentul se află la o distanță de aproximativ cinci minute de mers pe jos până la faleză. La aceeași adresă activează și firma Condor SRL, unde acționar unic este de președintele CJ, Horia Teodorescu (PSD).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e9113344388d134c6426393cde2e4ad2.jpg)
Recomandări
Spitalele regionale după 20 de ani de promisiuni: stadiul actual al proiectelor, finanțarea și estimarea finalizării EXCLUSIV
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/blocul-unde-isi-are-apartamentul-teodorescu-1024x768.jpg)
Fostul sediu al ziarului, controlat de oameni apropiați de Horia Teodorescu
Imobilul a fost cumpărat de compania lui Teodorescu în 2005, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. La începutul anului 2018, Condor SRL oferă apartamentul în folosință firmei Mega Group SRL care se ocupa la acea vreme de editarea ziarului local Obiectiv, astăzi închis.
Publicația era deținută de oameni apropiați de președintele Consiliului Județean Tulcea.
Printre aceștia, se numără Robert Berbecel, pe atunci acționar majoritar în Mega Group SRL și actualul administrator al firmei lui Teodorescu, Condor SRL. În acționariat, figura Eduard Lucian Simion, fost deputat PSD Tulcea în perioada 2016-2020 și candidat la alegerile parlamentare în 2024 din partea social-democraților.
Revenind la faleză, valoarea proiectului s-a ridicat inițial la peste 190 de milioane de lei (TVA inclusă), suma ajungând să depășească 213 milioane de lei (TVA inclusă) în urma optimizării proiectului, pentru că prețul materialelor de construcții a crescut, conform Agerpres. În anul 2023, valoarea totală crește din nou, încât ajunge la peste 245 de milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă din partea CJ Tulcea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8d6d062c830cc3fc15adb191924b4e60.jpg)
Recomandări
Acord istoric: Uniunea Europeană îi propune lui Trump tarife „zero” la toate produsele industriale. „În caz contrar, vom răspunde prin contramăsuri”
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/tabla-poim-1024x768.jpg)
Banii provin în mare parte din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM) destinat lucrărilor complexe.
Asocierea de firme Max Boegl Romania SRL – Complex Delta SRL – Max Bögl Stiftung & CO. KG a câștigat contractul în februarie 2020, în urma unei licitații organizate de Consiliul Județean Tulcea.
Campania electorală
Horia Teodorescu a candidat pentru un nou mandat de președinte al CJ Tulcea în cadrul alegerilor din 2020. Acesta nu a ezitat să-și bazeze campania electorală pe seama modernizării falezei, printre utilajele care lucrau de zor.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/teodorescu-pe-santier-1024x580.jpg)
„De zece zile remodelăm portul, să-i dăm o față de port turistic, pentru că Tulcea are nevoie de acest lucru. Delta are nevoie de acest lucru și tulcenii și-l doresc de foarte mulți ani”, erau cuvintele din campanie ale lui Teodorescu.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ced1fbe9541fceb188fe48b169051f29.jpg)
Recomandări
Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”
În iulie 2020, șeful județului declara următoarele: „Îmi exprim încrederea că această investiție să fie un reper pentru constructor, așa cum este una de referință și pentru tulceni, dar și pentru cei care ne vizitează județul și care își doresc un port și o faleză la standarde pe care le-au văzut în alte state“.
Inaugurarea falezei, după trei ani de lucrări
Finalizarea lucrărilor la faleza din Tulcea este inaugurată cu mare fast după trei ani. Astfel, la sfârșitul lunii iulie 2023, Consiliul Județean organizează un eveniment de deschidere oficială a falezei denumit Delta Waves Fest (trad. – Festivalul Valurile Deltei).
Pe 28 iulie, înainte de începerea evenimentului, este organizată o conferință de presă la care iau parte printre alții Horia Teodorescu și Mathias Kirr, directorul general Max Böegl România. Teodorescu aducea cuvinte de laudă către compania constructoare la acea vreme.
„Vreau să spun că am beneficiat de prezența la licitație a unei firme de calibru, pentru că în trei ani să faci această investiție, cu toată complexitatea ei, este un lucru lăudabil, motiv pentru care felicit Max Bögl România asociat cu Complex Delta, care au lucrat exemplar”, declara președintele CJ Tulcea, scrie publicația locală Ziarul de Tulcea.

De cealaltă parte, Mathias Kirr, reprezentantul Max Boegl, a spus la acea vreme: „Am reușit să predăm proiectul la timp cu toate greutățile pe care le-am întâmpinat în 2020 în pandemie. Apoi inflația prețurilor, cu toate implicațiile. Consider că este o lucrare ca o carte de vizită pentru Delta Dunării. Tulcea este poarta de intrare spre Delta Dunării și suntem mândri că am fost și noi implicați”.
La evenimentul Delta Waves Fest au luat parte mai mulți artiști cunoscuți. The Motans, Horia Brenciu sau Ștefan Bănică jr au urcat pe rând pe scenă în fața miilor de oameni prezenți.
Alături de aceștia au fost prezenți și câțiva politicieni social-democrați, printre ei, premierul Marcel Ciolacu, Victor Ponta, membru PSD și Angel Tîlvăr, ministrul apărării.

Max Boegl Romania SRL avea să-și închidă sediul de pe strada 9 Mai cu aproximativ o lună înainte de startul evenimentul, pe 20 iunie 2023.
Întrebat cum a ajuns Max Boegl să închirieze imobilul deținut de compania Condor SRL unde este acționar unic și dacă a fost oferită o mită mascată sub formă de chirie pentru atribuirea contractului de modernizare a falezei din Tulcea, Horia Teodorescu a răspuns în scris: „Nu dețin informații despre activitatea administrativă a celor două societăți, nefiind implicat în administrarea acestora”.
Primele probleme la faleză
Primele probleme ale construcției au început să apară după un an și jumătate de la inaugurarea falezei după ce o porțiune din faleză s-a surpat. Cauza a fost o țeavă spartă. Compania de apă și canal, Aquaserv, consideră că “o posibilă vină” o poartă compania constructoare deoarece a intrat cu utilaje prea grele în zonă, deși instituția a specificat în avizul eliberat înaintea începerii lucrărilor că este necesară protejarea zonei de intervențiile utilajelor de mare tonaj.
Astfel, în ianuarie 2025, o suprafață din faleză s-a surpat, iar autoritățile au fost nevoite să înlăture granitul de la suprafață pentru a rezolva problema.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/suprat-2.jpg)
Administrația Zonei Libere (AZL) Sulina, subordonată Consiliului Județean Tulcea, care deține faleza în acte, a declarat într-un răspuns la solicitarea reporterilor că vina aparține exclusiv companiei publice de apă și canal, Aquaserv SA, subordonată primăriei, deoarece avaria a fost din cauza unei conducte sparte, spun oficialii instituției.
Aquaserv confirmă parțial poziția AZL și consideră că o posibilă cauză ar putea fi utilajele grele ale companiei constructoare care au intrat pe faleză „pentru a monta și transporta materialele și echipamentele necesare reabilitării falezei”. De asemenea, instituția susține că în avizul eliberat de ea însăși înaintea începerii lucrărilor de amenajare a falezei, a specificat și necesitatea protejării zonei de intervențiile utilajelor grele.
Reparațiile vor fi însă suportate din bugetul instituției, fără să se cunoască deocamdată valoarea pagubelor decât după finalizarea lucrării, transmite Aquaserv.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/ea59e1bd-8d7c-4795-aabd-0aec16163390-1024x570.jpg)
Nu este singura lucrare cu probleme desfășurată de firma germană. În 2010, o porțiune de 80 de metri din pista Aeroportului Sibiu a suferit alunecări de teren provocând daune considerabile. Dealul din care au început să alunece porţiuni fusese construit de firma Max Boegl cu doi ani înainte, cu scopul de a prelungi pista de aterizare, conform EVZ. Modernizarea aeroportului s-a ridicat, la acea vreme, la suma de 70 de milioane de euro, potrivit sursei citate.
În cele din urmă, la sfârşitul anului 2010, CJ Sibiu a dat în judecată atât firma Max Boegl, cât și proiectantul şi consultantul. Autorităţile judeţene au solicitat daune de circa 15 milioane de euro, reprezentând costul lucrărilor de remediere a stricăciunilor provocate de alunecările de teren. Max Boegl a chemat, la rândul său, în judecată CJ Sibiu, cerând plata a aproape 7 milioane de euro, cu titlu de costuri suplimentare generate de prelungirea duratei de execuţie a contractului de antrepriză, dar şi contravaloarea unor lucrări executate şi nedecontate la plată, scrie Adevărul.
În 2015, autoritățile județene din Sibiu anunțau că refacerea pistei aeroportului va fi suportată în totalitate de compania germană, după definitivarea unui protocol cu Max Boegl, notează publicația locală Știri de Sibiu.
Mag Boegl s-a ocupat de Memorialul „Ivan Patzaichin” situat pe faleză
Modernizarea falezei din Tulcea nu a fost singurul contract obținut de compania cu capital german din partea administrației județene. Max Boegl România a câștigat în iunie 2023 un contract pentru proiectarea și execuția memorialului dedicat canoistului român Ivan Patzaichin, situat pe faleza din municipiu.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/poza-lucrari-memorial-1024x768.jpg)
Atribuirea acestui contract s-a realizat offline, prin negociere fără publicare prealabilă.
În justificarea luării acestei decizii, reprezentanții Consiliului Județean Tulcea au arătat că lucrările pot fi furnizate numai de un anumit operator economic pentru că „scopul achiziției este crearea sau achiziționarea unei opere de artă sau reprezentații artistice unice“, notează Ziua de Constanța.
Valoarea contractului depășește 4,5 milioane de lei, fondurile provenind din bugetul Consiliului Județean Tulcea.
Max Boegl nu a răspuns la întrebările reporterului până la publicarea acestui material.
Cine este Horia Teodorescu
Horia Teodorescu este un politician cu state vechi în politica locală și națională. Ales pe listele PSD, acesta obține un mandat de deputat în perioada 2008-2012, urmând apoi să devină președintele Consiliului Județean Tulcea pentru alte patru mandate, ultimul fiind valabil până în 2028.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/horia-teodorescu-facebook-1024x575.jpg)
„Baronul Deltei”, așa cum este denumit de presă, a fost vizat de mai multe investigații jurnalistice. Una dintre acestea vizează împărțirea sumei de un miliard de euro din fonduri europene destinate dezvoltării Deltei Dunării. Teodorescu și oamenii din jurul lui au beneficiat de banii ITI DD, inclusiv compania sa a obținut fonduri pentru o unitate turistică, potrivit unei investigații realizate de publicația locală ISE.
De asemenea, Horia Teodorescu a fost cel care i-a convocat în trecut pe primarii din județ pentru a le recomanda două companii legate de nașa social-democratului Alfred Simonis și a verișoarei acesteia pentru digitalizarea instituțiilor din fonduri europene. Companiile au oferit în schimbul banilor rapoarte trase la indigo, cu aceleași greșeli de redactare, conținut generalist, fiind schimbat doar numele instituției care a comandat raportul. (Citește investigația, aici)
Șeful CJ este cunoscut și pentru faptul că și-a adjudecat o parte însemnată din presa locală prin intermediul unor contribuții regulate din bani publici. Un material publicat de PressOne arată cum Horia Teodorescu a organizat în trecut o întâlnire informală cu mai mulți jurnaliști și proprietari de ziar abonați la contracte în valoare de zeci de mii de lei pentru informarea cetățenilor privind activitatea Consiliului Județean Tulcea. Unii dintre aceștia l-au susținut fățiș în trecut pe Teodorescu.
În ce țară conducătorul suprem este ales exclusiv de membrii familiei regale, fără niciun vot popular?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Care era metoda inedită de alegere a Papei în secolul al XIII-lea?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Care regim dictatorial din Europa a fost răsturnat printr-o revoluție declanșată de difuzarea unui cântec de la Eurovision?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Care țară europeană are doi șefi de stat simultan?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Ce țară de doar 120.000 de locuitori organizează alegeri pe o suprafață de 3,5 milioane de kilometri pătrați din oceanul Pacific?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Urmărește cel mai nou VIDEO