Compania britanică de telefonie mobilă Virgin Media O2 a creat-o pe Daisy, o „bătrânică” ușor impresionabilă și dispusă să vorbească la nesfârșit cu potențiali infractori, care folosesc apeluri telefonice pentru atragerea de victime în scheme de fraudare. În realitate, Daisy este un chatbot foarte convingător, creat pentru a irosi timpul escrocilor ținându-i „captivi” în apeluri telefonice interminabile.
Antrenată pentru a fi cât se poate de comunicativă, Daisy (sau “dAIsy”), încorporează tot felul de stereotipuri despre oamenii în vârstă. Vorbește cu vocea unei bunici simpatice, pare să uite unele întrebări și te roagă să repeți. Adesea deviază de la subiect pentru a-ți povesti despre pasiunea ei tricotatul, îi place să povestească despre familia sa, are o pisică pe nume Fluffy și foarte mult timp liber la dispoziție. În plus, nu are abilități tehnologice, ceea ce înseamnă că orice încercare de a o convinge să facă ceva potențial riscant folosind computerul, cum ar fi sa-ți divulge datele cardului bancar sau orice altă informație utilă într-o schemă de fraudare nu se va lovi de un refuz, ci va deraia într-un schimb nesfârșit de indicații urmate de răspunsuri confuze, frustrând până la exasperare infractorul aflat de cealaltă parte a convorbirii.
“În timp ce ei sunt ocupați să vorbească cu mine, nu pot să te păcălească pe tine, și să recunoaștem, dragă, am tot timpul din lume”, spune Daisy în videoclipul postat de O2, care redă și conversații reale cu escroci.
Potrivit companiei britanice, scopul chatbot-ului este de a ține cât mai mult escrocii la telefon, folosind practica de “scambaiting”, pozând în victima perfectă a înșelătoriilor prin telefon. În realitate, Daisy doar risipește timpul și resursele escrocilor, totodată strecurând întrebări special concepute pentru a stoarce cât mai multe informații despre escrocii care participă la apelurile care rămân înregistrate și sunt predate autorităților.
Fiind vorba de un chatbot și nu o bătrânică reală, Daisy este un veritabil call center pentru infractori, cu multiple numele de telefon strecurate în listele de contact pe care aceștia le obțin din diverse surse cum ar fi baze de date cu persoane vulnerabile, înscrise pe listele centrelor de asistență socială.