2.8 C
Bucharest
Thursday, December 5, 2024

CFO Conference Timisoara: Principalele concluzii ale profesionistilor invitati la a treia editie

16 lideri din domeniul financiar au participat, pe 13 noiembrie 2024, la cea de-a treia editie „CFO Conference” organizata de BusinessMark la Timisoara. 
Evenimentul a inclus sesiuni de prezentari si o dezbatere, aducand in discutie provocarile cu care organizatiile si departamentele financiare s-au confruntat in ultimii ani, intr-un context dominat de numeroase provocari generate de contextul macroeconomic actual si de volatilitate, cu o dinamica anuala a economiei ce a incetinit, rate ridicate ale inflatiei, costuri de finantare si rate ale dobanzilor crescute.

SESIUNEA I

Vladimir Marinescu, Director Servicii Fiscale, Deloitte Romania, a deschis prima sesiune a conferintei vorbind despre provocarile cu care se confrunta contribuabilii romani. 
„Din pacate, situatia este complicata – nu este vorba doar despre o dinamica, ci tot ceea ce inseamna previzibilitate si asteptare legitima a contribuabilului a disparut de acum doi ani. Suntem in situatia unei dinamici excesive, o situatie in care sistemul fiscal se reformeaza, se ajusteaza. Din pacate, nu reusim exact sa prezicem directia in care se merge. Pe de alta parte, aceste E-uri vin de la reglementarea europeana in materia Taxei pe  Valoare Adaugata. Vorbim de cel mai mare grad de uniformitate in UE, directie care, in principal, insemna reducerea poverii administrative, dar dintr-o perspectiva a colaborarii contribuabililor cu organele fiscale. Prin aceste raportari continue, constante si, as spune, in real time, ar trebui ca organele fiscale sa aiba o privire de ansamblu asupra  tranzactiilor societatii”, a spus el.

In continuare, Alina Andrei, Partener, Cabot Transfer Pricing, a sustinut o prezentare despre preturile de transfer, un subiect cu miza mare pentru ANAF.

„Prin e-Factura, e-Transport, e-TVA, e-Sigiliu, se colecteaza o cantitate imensa de informatii, pe care doar ANAF o are la dispozitie. Intrebarea este: ce face ANAF cu aceste informatii? Pentru ca, din punct de vedere al informatiilor, este cea mai puternica institutie din Romania. Datele sunt folosite pentru a face analize predictive asupra evolutiei economice, identifica asimetriile din economie si implementeaza politici fiscale pertinente, care sa asigure dezvoltarea mediului de afaceri. Revenind la partea de riscuri, avem peste 150 de indicatori de risc – inteleg ca ANAF a implementat un program pilot, in colaborare cu Fiscul din Austria. Cel mai important indicator care poate atrage riscul de inspectie fiscala este pierderea din exploatare – acesta este indicatorul numarul 1 dupa care este analizat riscul de inspectie fiscala.”

Un alt subiect abordat in prima sesiune a vizat contextul actual al raportarii de sustenabilitate si Directiva 2022/2464 privind raportarea corporativa de sustenabilitate si transpunerea ei in legislatia nationala. Astfel, Ioana Silaghi, Senior Manager – Sustainability Advisory, EY Romania, a precizat: „Marul discordiei este Pactul Verde European, care presupune trei teluri mari. Primul este legat de emisiile gazelor cu efect de sera, iar scopul este sa avem zero emisii nete pana in 2050. Presupune, de asemenea, o disociere a cresterii economice de utilizarea resurselor si, desigur, un tel nobil ca nicio persoana si niciun loc sa fie lasat in urma. Prin aceasta noua Directiva, vedem o anexare de KPIs calitativi si cantitativi pe cei trei piloni: Environmental, Social si Guvernanta. S-a renuntat la rapoartele stufoase, cu povesti laborioase, si se doreste o reglementare intr-un cadru in care putem compara rezultatele. Ce aduce nou CSRD fata de ceea ce se intampla inainte? Vorbim de o dubla materialitate, care reprezinta nucleul tehnic al raportului de sustenabilitate. Raportarea de date trebuie sa se bazeze pe acest proces tehnic si care se refera la doua valente: un impact prin care, compania, prin operatiunile pe care le desfasoara, il rasfrange asupra oamenilor si mediului, iar a doua se rasfrange asupra aspectelor financiare – riscuri si oportunitati pe care compania le poate atrage din exterior.”

Andreea Ivan, CFO, Iwis Mechatronics, a adus in discutie comunicarea pentru non-finance si pregatirea pentru criza. „Rolul Financiarului este un fel de service provider, care vine si furnizeaza rapoarte si informatii, in baza carora pot fi luate decizii. Adesea, Executivul, daca ati lucrat cu functii de conducere inalte stiti, este o personalitate alfa, este sigur pe el, are reusite. Din acest motiv, atunci cand discutam cu el si prezentam cifre pe care el nu le intelege, este posibil ca el sa nu ne spuna ca intelege acel raport. De aceea, atunci cand comunicam cu Executivul, trebuie sa intelegem backgroundul lui, ce isi doreste de la acel raport si sa il adaptam in functie de el, sa il putem folosi ca pe un tool. Structura raportului trebuie sa respecte si timpul pe care Executivul ni-l dedica – sa fie targetat pe ce isi doreste el sa afle”, a spus ea.

Mircea Dumitrascu, Founder & Partner, NOA, a adus in discutie, in prezentarea sa, schimbarea prin reorganizare corporativa. „Schimbarea nu este niciodata dureroasa, ci procesul este cel mai dificil. Nu de schimbare ne e frica, ci de ceea ce pierdem in urma schimbarii. Cand vorbim despre reorganizari, ne putem gandi la mai multe motive: alinierea strategica, eficienta operationala ca mijloc de a reduce complexitatea, flexibilitatea si adaptabilitatea pentru o reactie rapida la schimbarile pietei si atragerea de investitori. Trebuie sa implicam echipele, astfel incat sa devina din observatori participanti. Sa identificam in echipa «cavalerii schimbarii», acei oameni care au un cuvant de spus si care sunt ascultati de echipe. In general, intr-o reorganizare, trebuie sa fim atenti la mai multe paliere: business, operational, financiar, fiscal si comercial. Cand ne uitam la arhitectura pe care ne-o dorim pentru reorganizare, toate trebuie luate in considerare”, a spus el.

In continuare, Adina Banici, Director, Taxation Services, KPMG Romania, a adus in discutie un alt subiect important, sustinand o prezentare cu tema: „De la plan bugetar la inspectii fiscale – abordari in partea de vest a tarii”.

„In octombrie, Comisia Europeana a cerut mai multor tari sa pregateasca un plan bugetar. Romania a prezentat un plan bugetar, iar in 6 saptamani de la prezentare Comisia Europeana il va aproba sau nu. Planul bugetar structural pe 7 ani pentru revenire in tinta de deficit 2025 – 2031 include 10 directii, obiectivul pe termen fiind asigurarea predictibilitatii sistemului fiscal pentru 2025- 2031. Reforma fiscala va avea rezultat pentru crearea mecanismelor specifice de distribuire a sarcinii fiscale; actualizarea/revizuirea regulilor de impunere, baze si rate de impozitare; crearea mecanismelor necesare pentru facilitarea/ stimularea investitiilor; revizuirea/ eliminarea/ combaterea situatiilor de optimizare fiscala; operationalizarea structurilor specifice pentru a gestiona impozitul pe proprietate”, a explicat ea.

Voicu Stoiciu, Director, PwC Romania, a incheiat prima sesiune a „CFO Conference Timisoara”, vorbind despre avantajele unui sistem ERP. 

„Un sistem ERP integrat cu instrumentele software potrivite poate sa imi gestioneze un inbox de procurement intr-un mod extrem, extrem de educat. Ce inseamna asta? Eu, compania, pun la dispozitia furnizorilor un anume inbox, iar ei trebuie sa imi furnizeze un raport. Instrumentul meu tehnologic ma ajuta sa categoriseasca documentele, sa stiu ce sa fac cu ele mai departe, vorbim despre procesele din ERP-ul meu. Totodata, as vrea sa vorbim despre capabilitatea unui sistem software ce are la baza un LLM (n.r – Large Language Model), care apartine organizatiei din care fac parte si care poate sa faca actiuni similare cu chatGPT. As vrea sa dau un exemplu si din zona CSRD. Platforma SAP pune la dispozitie un Sustainability Control Tower, ce aduce toate datele intr-un singur loc, raporteaza calitativ, cantitativ. Este interesant ca, asa cum puteam sa merg mai devreme in platforma SAP si sa cer o analiza de balanta printr-un prompt, pot face acelasi lucru si cu CSRD”, a detaliat el.

SESIUNEA a II-a

Cea de-a doua sesiune a evenimentului a debutat cu o discutie 1-to-1 despre rolul CFO-ului in contextul transformarii digitale a organizatiilor, provocarile pe care AI-ul le-ar putea aduce la nivelul departamentului financiar si skill-urile necesare in viitor, la care au participat Octavian Avram, CFO, SelfPay, si Alina Andrei, Partener, Cabot Transfer Pricing.

Alina a pornit discutia intrebandu-l pe Octavian cum va arata rolul unui CFO in 2030 si ce pot face departamentele cu volumul mare de date colectate cu ajutorul inteligentei artificiale.

Astfel, Octavian a raspuns: „Departamentul financiar se modifica. Daca, inainte, departamentul financiar era reprezentat de functia de contabilitate, iar activitatea de trezorerie era complet diferita de ceea ce se intampla astazi, la fel se intampla si cu departamentul financiar. Astazi, el serveste date managementului, este single source of truth. Deserveste toate celelalte departamente cu informatii, KPIs, date cu privire la timpi, flux, care sunt necesare in luarea unei decizii, in evaluarea performantei. Toti vom fi digitali in viitor. Cu cat ai mai multe informatii, cu cat poti analiza mai bine informatiile – nu este suficient doar sa le ai, cum le are ANAF – cu atat comportamentul autoritatilor se va schimba, comunicarea se va schimba intre institutii publice, viata noastra va fi mai usoara. E important sa vedem cum vor fi folosite aceste date si sa nu existe un leakage.”

„La nivel geopolitic, se schimba polii de putere si, similar, organizatiile ar trebui sa aiba aceasta strategie”, a completat reprezentanta Cabot Transfer Pricing.

A urmat Eduard Pinzariu, Delivery Director, Smartree, care a prezentat rezultatele unui studiu privind impactul beneficiilor extrasalariale. „In automotive, am ajuns la concluzia ca primele si beneficiul transport sunt la egalitate in topul prioritatilor angajatilor. Nu tichetele de masa sunt cele oferite cel mai des. In zona telecom, bonusurile sunt campionii. In real estate, de exemplu, serviciile medicale private sunt folosite cel mai des – asta inseamna o mare varietate de servicii medicale, de care beneficiaza marea majoritate a angajatilor. Aceste date sunt extrase dintr-un studiu la care lucram de doua luni si jumatate si care acopera o perioada de 3 ani si 9 luni, facut pe 400 de entitati juridice din Romania. Ne-am concentrat foarte mult sa aflam si sa extragem informatiile pe 5 axe mari: industrii, senioritate, regiuni, varsta si white vs. blue collar. Un alt studiu facut de noi arata ca 75% dintre angajatori au bugetat o crestere salariala in 2024 si am vrut sa vedem daca s-au confirmat. Pe anumite industrii, cum este retailul, previziunea angajatorului a fost reala. Din punct de vedere al impartirii pe angajati, avem o distributie de 39,7% pe blue collar si 60,3% pentru white collar”, a spus el.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicata unui panel moderat de Daniel Dragan, Managing Partner, BusinessMark, la care au participat: Radu Hrincescu (FEV Romania), Darius Ienci (DB Cargo Romania), Ovidiu Robotin (Qubiz Group), Mariana Boiciuc (CITR), Eugen-Alex Mihancea (Deltatel), Adrian-Catalin Bulboaca (Bulboaca & Asociatii SPARL) si Paul-Ioan Danciu (Bertschi AG).

„Rolul CFO-ului este unul esential – dincolo de aspectele ce tin de analiza si planificare financiara, care sunt foarte importante, la fel de importanta este si dimensiunea de identificare si management al riscurilor. CFO-ul poate fi acea voce care ii semnaleaza CEO-ului atunci cand intrevede elemente care sugereaza o stare de dificultate. Cred, totodata, ca CFO-ul este un foarte bun strateg si ca are rolul de a conduce compania spre directia strategica pe care si-o propune. Vigilenta sa ar putea ajuta compania sa nu ajunga intr-o stare de dificultate. E important ca fiecare companie sa isi defineasca propriii indicatori, pe care sa ii urmareasca zilnic, saptamanal – vorbim despre indicatori cheie pentru directia spre care se indreapta business-ul. Cand discutam despre o stare de dificultate, vorbim si despre cashflow. Este importanta monitorizarea frecventa, buna colaborare CEO-CFO. Cred ca e important sa existe si o buna colaborare intre companie si toti stakeholderii sai, pentru ca daca ne gandim la ce inseamna ciclul de viata al unei companii, inevitabil vorbim si despre provocari, iar daca avem o relatie buna cu acesti stakeholderi, putem trece mai usor peste orice stare de dificultate”, a spus Mariana Boiciuc, Senior Partner, CITR, intr-una din interventiile sale.

Deciziile luate de organizatii in perioada pandemiei au efecte si astazi, a explicat Darius Ienci, Head of Accounting & Tax, DB Cargo Romania, in una din interventiile sale. „Ar trebui sa ne uitam la perioada pandemica, pentru ca deciziile luate atunci sunt reflectate si in ziua de astazi; acestea au generat instabilitate si inflatie, care se resimt si astazi. Anul 2024 poate fi definit prin rezilienta, eficienta si eficacitate, cu atentie asupra costurilor. Este un an plin de provocari. Istoric, este anul cu cele mai multe alegeri generale, la nivel global, astfel ca ramanem in expectativa (…) Tind sa cred ca ne asteapta un scenariu spre recesiune, dar exista optimism. Exista oportunitati. Unele dintre cele mai mari inovatii au aparut, cu precadere, in zona crizelor economice. Apare concurenta, care ne ajuta sa ne dezvoltam. O directie pe care noi am luat-o pe zona de transporturi tine de conflictul din Ucraina si, eventual, un acord de pace, care ne va ajuta sa crestem pe partea de transporturi si, poate, de constructii”, a explicat el.

Radu Hrincescu, Head of Finance and Administration, FEV Romania, a intervenit precizand ca: „2024, pentru noi, a fost un an plin de provocari, pentru ca suntem in industria automotive – ma refer aici la servicii hard si soft pentru dezvoltarea de masini, de motopropulsoare, pentru producatorii de masini. Se pune intrebarea in ce directie merge industria automotive. Avem motoare cu combustie interna si, avand in vedere impactul pe care il au asupra mediului, apare intrebarea: ce se va intampla? Avem si motoare electrice, unde vin si provocari, cum ar fi autonomia bateriilor, cum putem produce, stoca atata energie. Avem si partea de tehnologie cu hidrogen, dar si aici apar intrebari. Va trebui ca solutia din viitor sa fie eficienta si din punct de vedere economic. Lipsa de directie a dus la oprirea de investitii in R&D – niciun producator mare nu mai vrea sa aloce resurse intr-o directie care se dovedeste gresita. Industria europeana este legata de automotive, astfel ca instabilitatea din domeniu se resimte si la nivel european, iar la nivelul Romaniei depindem foarte mult de ce se intampla in Europa. Vin niste vremuri mai tulburi, astfel ca ne-am gandit ce sa facem; in a doua parte a anului, lucrurile au inceput sa scartaie si am fost nevoiti sa luam masuri pentru a ramane pe linia de plutire. Sunt situatii in care trebuie sa optimizezi costurile si sa scoatem organizatia din zona de confort, sa luam decizii mai putin placute”, a spus el.

„Nu in ultimul an s-a schimbat ce inseamna un CFO pentru o companie, ci s-a schimbat de ceva vreme. Sunt din ce in ce mai multe persoane care fac pasul de a merge din pozitie de CFO spre cea de CEO, pentru ca intelege business-ul din punct de vedere economic. Cei care fac acest pas, fac acest pas spre operational mult mai devreme, in mod voit. Aceste persoane inteleg cifrele, vor sa vada business-ul, cum si in ce se transpune. Referitor la ce am inceput sa facem incepand cu pandemia, noi, ca lideri de departament si ai organizatiei, incercam sa fim mai empatici, sa intelegem nevoile fiecaruia dintre colegi. Incercam sa fim de ajutor, pentru ca pandemia ne-a distantat si am ramas acolo, la distanta. Cu toate modificarile actuale, eu mi-am dorit sa fiu mai aproape de colegi, de a veni cu sprijin, acolo unde e cazul, iar in contextul incetinirii economiei, sa ii asiguram ca totul va fi ok, doar ca va trebui sa ne asteptam la o perioada mai grea. Suntem puternici impreuna, dar pentru asta trebuie sa lucram impreuna in aceeasi directie”, a precizat, la randul sau, Paul-Ioan Danciu, Head of Finance and Administration South – East Europe Region, Bertschi AG.

„Pentru noi, anul 2024 a fost unul neobisnuit. Am observat, ca tendinte, o incetinire a ratei de atractie, provocari mai mari, pentru ca exista mai putine finantari din zona de IT. Pentru ca sunt probleme in automotive, s-au creat probleme pe tot chain-ul. Anul 2024 a fost in linie cu ceea ce anticipaseram. Ne asteptam sa fie efecte mari in 2025. In 2024, ne-am concentrat intern pe reorganizarea echipelor si proceselor astfel incat sa putem asimila corespunzator cresterea in personal din anii precedenti, dar si sa putem satisface exigentele tot mai ridicate venite dinspre clientii nostri”, a completat Ovidiu Robotin, Chief Financial Officer, Qubiz.

Eugen-Axel Mihancea, CFO, Deltatel Romania, a completat: „In 2024, am inceput sa simt mai mult ca inainte ca un CFO este consilierul numarul 1 al CEO-ului sau Consiliului de Administratie. Se solicita foarte multe analize. Bugetul anual pe care il intocmeam in fiecare an a devenit un buget mobil, care se revizuieste constant. Nu mai putem lua bugetul facut anul anterior si sa consideram ca ne ghideaza. Analizele pe care le facem am ca sursa datele financiar-contabile si este o lupta sa avem date cat mai relevante. Pe langa faptul ca am devenit mai mult analisti, cu activitati de control si revizuire a activitatii, nu am simtit alte schimbari. Ni se solicita mai mult asistenta.”

Un alt subiect abordat in panel a vizat si sursele de finantare in contextul actual. Astfel, Adrian-Catalin Bulboaca, Managing Partner, Bulboaca si Asociatii SPARL, a precizat: „Ne implicam nu doar in etapa negocierii documentelor unei tranzactii de finantare, ci pornim din spate, unde se contureaza cum ar putea arata un dosar de finantare. Lucram cu departamentul financiar. Pe fondul acestei preocupari si expertize, caracteristica proiectelor noastre din 2024 a fost reprezentata de reasezarea creditelor, in mod general, si restructurarea, in mod particular. Foarte putina creditare bancara la nivelul anului 2023, la fel si in 2024. Bancile au fost concentrate asupra restructurarii creditelor. Ponderea principala a proiectelor in care noi am fost implicati a fost reprezentata de reasezarea creditelor – constatam un fenomen de expunere financiara destul de mare in randul companiilor antreprenoriale, care porneste si de la contractarea mai multor credite de la banci diferite. Intre timp, ne-am confruntat cu inflatie, cresterea costurilor de finantare, iar foarte multe companii se regasesc intr-o situatie de expunere foarte mare, si atunci, solutia s-ar putea sa vina din exteriorul sistemului bancar.”

Evenimentul a fost organizat de BusinessMark
Partenerii evenimentului au fost:   EY Romania, Cabot Transfer Pricing, PwC Romania, NOA, Smartree, CITR, Bulboaca & Asociatii SPARL
Evenimentul a fost sustinut de: Asociatia Firmelor Bihorene
Partener de monitorizare: mediaTrust
Parteneri media:  spotmedia.ro, Bursa, Financial Market, Contzilla, Juridice.ro, 1asig.ro, Curierul Fiscal, Debizz, Transilvania Business, Jurnalul de Afaceri, Global HR Manager, EventsMax, digital-business.ro, PRwave, spatiulconstruit.ro, Club Economic, Economistul, AngajatorulMeu.ro, MATEK, Business Voice, Femei in Afaceri, Revista Cariere, Piata, Romania Durabila, tion.ro, Agenda, Arad24.net, Express de Banat, Banateanul, Ziarul Clujean

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img