Opinie de Sarah O’Connor
El a încercat să explice ce s-a întâmplat la Uber (de unde și harta), dar a spus că nu a reușit să convingă pe nimeni să îl asculte. A apelat chiar și la parlamentarul său.
Se pare că recurgerea la parlamentarul tău a devenit versiunea șoferului Uber de a apăsa butonul zero în mod repetat în timpul unui apel la serviciul clienți atunci când vrei doar să vorbești cu un om. Qadir a considerat că este o nebunie.
„Parlamentul ar trebui să fie pentru problemele lumii, dar nu pentru problemele mele”, a spus el.
El a fost la biroul Uber pentru a înmâna o petiție din partea a 10.000 de șoferi și susținători ai acestora, facilitată de platforma pentru drepturile lucrătorilor Organise, pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au numit „concedieri automate” și „dezactivări incorecte”.
Uber, la rândul său, mi-a spus că politicile sale s-au îmbunătățit mult din noiembrie 2023 și că toți șoferii pot cere acum ca cazul lor să fie analizat de un grup de experți.
„Lucrăm continuu pentru a ne asigura că abordarea noastră este transparentă și corectă”, a declarat un purtător de cuvânt.
Dar petiția este un semn al unei tensiuni subapreciate în abordarea guvernului britanic față de viitor. Pe de o parte, prim-ministrul a promis să elimine birocrația pentru a pompa inteligența artificială „în venele” economiei britanice, convins că aceasta va stimula productivitatea și, prin urmare, creșterea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3b0b5c5d5613cb226f28ddbbf12c824c.jpg)
Recomandări
Pensionarii români primesc retroactiv banii din luna mai. Daniel Baciu: „Recalcularea se apropie de final”
Pe de altă parte, guvernul a promis, de asemenea, să facă viața profesională mai echitabilă și mai puțin nesigură pentru lucrătorii prost plătiți. Desigur, aceste obiective nu se exclud neapărat reciproc. Este în interesul lucrătorilor să devină mai productivi, presupunând că își asigură o parte din aceste câștiguri de productivitate.
O mulțime de angajați aleg deja să utilizeze instrumente de inteligență artificială generativă (uneori, chiar fără ca angajatorii lor să știe), deoarece pot vedea valoarea scurtăturilor în anumite sarcini, cum ar fi scrierea de e-mailuri.
Însă o utilizare din ce în ce mai frecventă a AI și a altor instrumente algoritmice este aceea de a lua decizii cu miză mare cu privire la lucrători, de la recrutare la gestionarea performanței. Un sondaj realizat anul trecut de OCDE pe un eșantion de peste 6.000 de manageri de nivel mediu din Franța, Germania, Italia, Japonia, Spania și SUA a arătat că utilizarea instrumentelor de gestionare algoritmică, devenită celebră mai întâi prin companiile de gig-uri precum Uber, este acum foarte răspândită.
Rata de adopție a variat de la 90 % în SUA la 40 % în Japonia. Cu toate acestea, chiar și managerii păreau să se simtă puțin neliniștiți cu privire la aceste instrumente. Șase din 10 au afirmat că tehnologia a îmbunătățit calitatea procesului lor decizional, dar aproape două treimi au avut cel puțin o îngrijorare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7f70b904519e0d738e3e0dd78a2aa68a.jpg)
Recomandări
Rusia dă un nou ultimatum Ucrainei. Ce cere Vladimir Putin cu adevărat în negocierile „de pace” cu Statele Unite
Cea mai des menționată preocupare a fost responsabilitatea neclară în cazul unei decizii greșite, urmată de incapacitatea de a urmări logica deciziilor algoritmului și de protecția inadecvată a sănătății fizice și mentale a lucrătorilor.
În Regatul Unit, aceste tensiuni sunt puse în evidență în proiectul de lege privind datele (utilizarea și accesul) care își croiește drum prin parlament. Sindicatele sunt îngrijorate de faptul că o prevedere a proiectului de lege ar slăbi legislația privind utilizarea procesului decizional automatizat.
Legea ar trece de la o interdicție generală, cu unele excepții, la o prezumție generală de autorizare, împreună cu unele garanții, cum ar fi faptul că persoanele ar trebui să poată contesta o decizie care le privește, să obțină o explicație a modului în care a fost luată și să obțină intervenția unei persoane.
Pentru Adam Cantwell-Corn, ofițer de politici în cadrul TUC, organismul care reunește sindicatele, problema este că aceste garanții ar pune povara pe umerii individului și ar interveni adesea după faptă.
„[Să spunem că] un lucrător primește o decizie privind concedierea, managementul performanței, recrutarea, oricare ar fi aceasta – în primul rând, trebuie să știți că s-a întâmplat … apoi trebuie să treci prin diverse obstacole juridice și birocratice pentru a solicita informații și a contesta decizia”, a spus el.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1380b1d09823899a0d47b2adb5b6c038.jpg)
Recomandări
Sondaj IRSOP pentru alegerile prezidențiale 2025: doi candidați se detașează în fruntea preferințelor românilor
„Chiar și în mediile în care există o activitate sindicală activă și robustă, acest lucru devine destul de dificil. În locurile de muncă foarte precarizate, acest lucru devine practic neexecutabil.”
Protecțiile actuale împotriva deciziilor automatizate sunt deja slab aplicate. Cu toate acestea, principiul care stă la baza modificării legislative rămâne important.
Mantra pro-tehnologie din Silicon Valley „mișcă-te repede și sparge lucrurile” nu funcționează atât de bine dacă „lucrurile” pe care le poți sparge sunt de fapt oamenii, care stau pe trotuare, cu un teanc de e-mailuri tipărite în mâini. Mai ales dacă ești un guvern care a promis să fie de partea lor.
În ce țară parlamentarii nou aleși nu au putut ajunge în Parlament două săptămâni din cauza valurilor prea mari?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Care era metoda inedită de alegere a Papei în secolul al XIII-lea?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Care țară europeană are doi șefi de stat simultan?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
În ce țară europeană prăbușirea unei scheme piramidale în 1997 a dus la proteste masive și la căderea guvernului?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Ce țară a devenit democratică după ce dictatorul a pierdut un referendum pe care l-a organizat ca să se mențină la putere?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Urmărește cel mai nou VIDEO