Membrii Guvernului au pe masa noi decizii privind sistemul romanesc de pensii private. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, administratorii de pensii private de Pilon II si III vor putea investi pana la 10% din active in fonduri mutuale, fata de maxim 5% in prezent. Proiectul mai prevede si luarea in considerare a unor fonduri de tip life-cycle – croite in functie de varsta participantului.
De altfel, conform ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), la finalul lunii ianuarie, investitiile realizate de catre administratorii din Pilonul II in fonduri deschise de investitii erau de 4,58 mld. lei, adica 3% din portofoliu. Totodata, Executivul mai analizeaza si propunerea de aderare prin semnatura electronica.
Detalii si explicatii despre cele mentionate a oferit George MOT, fondatorul platformei desprepensiiprivate.ro , in cadrul emisiunii ”Ora de Risc” by XPRIMM de marti, 11 martie, a.c. difuzata de catre RFI Romania, cea mai citata sursa de radio de la nivel national.
”Sunt foarte multe modificari pe care vrea sa le aduca. Nu cred ca putem sa le acoperim pe toate, dar as vrea mai intai sa spun motivul pentru care aduce aceste modificari.
Romania este in proces de aderare la statutul de membru al OECD. In aceasta perioada, sunt multe comisii din partea OECD care sustin aparatul guvernamental. Autoritatile romane lucreaza strans cu acestea pentru a vedea ce anume ar trebui schimbat in legislatia romaneasca, astfel incat sa accedem la acest statut de membru OECD.
Sunt anumite criterii si majoritatea modificarilor pe care le vedem acum pe partea de pensii private, vorbim aici si de Pilonul II, Pilonul III si de Pilonul IV . Pilonul IV, pentru cei care nu stiu … este vorba despre pensiile ocuptionale pentru care nu avem inca niciun fond in Romania, dar legislatia exista de prin 2020, dar vedem ca si aici apar anumite modificari mult mai mici fata de celelalte doua piloane. Ne referim la Pilonul II, pensia privata obligatorie si Pilonul III, pensia privata facultativa. Majoritatea sunt legate de accederea Romaniei la OECD.
Daca ne uitam pe propunerile care sunt inaintate si care apar in proiectul de OUG sunt legate de introducerea in universul investitional si a statelor membre OECD. O sa vedem ca acest lucru apare la toate categoriile de investitii. Adica ei ne primesc in OECD, dar sa-i primim si noi. ”Sa-i primim si noi” se refera la libera circulatie a capitalurilor, adica noi sa putem sa investim in statele OECD, dar avantajul si de ce vrea Romania sa acceada la acest statut este faptul ca si celelalte state vor putea sa investeasca mai usor in tara noastra. Ne putem astepta la fluxuri de capital mai mari dupa ce capatam acest statut”., a declarat George MOT, în cadrul emisiunii Zodia Asigurarilor.
Totodata, George MOT a subliniat avantajul investitiilor in pensiile private si a explicat cu lux de amanunte ce presupune una dintre modificarile din OUG, referitoare la ”lifecycle”.
”Nu numai ca ni se deschide universul investitional prin prisma pensiilor private. De exemplu, o sa putem sa investim inclusiv pe piata americana, cea mai mare piata bursiera. E bine sa investim pentru ca una dintre modificarile din proiectul de OUG este introducerea lifecycle. Ce este acest lifecycle? Este practic o strategie de investitii specifica in principal fondurilor de pensii private prin care se adapteaza portofoliul investitional la categoria de varsta a fiecarui participant. De exemplu, sa ne uitam acum: fie ca ai 18 ani, fie ca ai 65 de ani toti suntem in acelasi fond de pensii cu aceeasi structura, ceea ce nu este foarte eficient pe termen lung, ci am vrea ca atunci cand suntem mai tineri sa avem o expunere mai mare fata de actiuni.
Vrem sa ne asumam mai mult risc pentru un potential castig mai mare, iar pe masura ce ne apropiem de varsta pensionarii atunci vrem sa acumulam capitalul acumulat. Vrem sa stim ca banii pe care i-am strans pana atunci sunt investiti cu un risc mai scazut, chiar daca nu aduc acelasi randament scopul nu mai este sa aduci randamente extraordinar de mari ma refer, ci scopul este sa-ti pastrezi cat mai mult banii”, a mai detaliat fondatorul platformei desprepensiiprivate.ro
De asemenea, George MOT a vorbit si despre ce schimbari ar fi necesare pentru imbunatatirea pensiilor pe care le vom lua in viitor si la care multi dintre noi contribuim deja. Pentru a afla mai multe informatii urmariti integral emisiunea ”Ora de Risc” by XPRIMM, editia din 11 martie, a.c. difuzata de catre RFI Romania, cea mai citata sursa de radio de la nivel national, si moderata de Laurentiu-Sergiu COSTACHE, Presedinte ApPA (Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor)
*************************************
“Ora de Risc“ este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Inca de la prima ei editie, cu aproape 20 de ani in urma, ea a fost conceputa de catre echipa XPRIMM, difuzata cu ajutorul echipei radio RFI Romania si sustinuta de catre portalul 1asig.ro si Revista PRIMM – Asigurari & Pensii.
“Ora de Risc” este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare, sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.
Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook “Ora de Risc“ sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.
Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!