Brother MFC-L6910DN este cel mai performant multifuncțional alb-negru al celor de la Brother, recomandat pentru birouri unde este nevoie de un echipament care să suporte un volum de imprimare ridicat, dar care să nu ocupe spațiu cât pentru o mică uzină. Iar dacă te întrebi, acel DN din vine de la duplex si network.
Prima chestie care mi-a sărit in ochi la acest model este faptul ca deși vine cu o conectică impresionantă, gen USB-uri sau port Ethernet, acesta nu are…WiFi. Da, WiFi-ul este opțional si se constituie dintr-un modul separat, pe care li instalezi foarte ușor. Exista un slot dedicat, unde se inserează respectivul modul WiFi. Iar dacă ți se pare ciudat ca o astfel de dotare până la urmă banală să fie opțională, ei bine află că există un motiv bine întemeiat pentru asta. În mediile pentru care aceasta imprimanta este gândită sa funcționeze, securitatea este un factor cheie, prin urmare Brother au decis ca ii poți adaugă WiFi, doar daca vrei si daca ai nevoie. În rest, imprimanta se conectează la rețea in cel mai stabil si mai sigur mod cu putință, adică prin cablu.
Trecând la caracteristicile care te interesează la un astfel de dispozitiv, ele sunt stelare: 6910 imprimă 50 de pagini pe minut, adică aproape pagina si secunda, ceea ce o face ideala pentru cei care imprima nu doar volum mare, ci au nevoie si de viteza mare. Și partea de scanare duplex este extrem de rapidă, la 50 de pagini pe minut alb-negru, pe o singura față, si o sută la imprimare față-verso.
Pe scanare color, aparatul e doar cu puțin mai lent, adică 30 pe o fațăsi 60 față-verso. Oricum, sunt viteze foarte bune.
In privința volumului de imprimare, 6910 este gândit pentru cantități cu adevărat mari: undeva intre minim 16 mii si maxim 160 de mii de pagini pe luna. Jesus Christ, poți sa imprimi toata biblioteca congresului sau librăria Amazon cu o singură imprimantă.
Mi-a mai plăcut, de asemenea, ecranul color de mari dimensiuni, aproape 18 centimetrii, din care poți să controlezi in mod direct imprimanta. Meniul este extrem de simplu si de intuitiv, așa cum ne-am obișnuit la toate sculele Brother si nu presupune musai un PC sau o aplicație. Nu țin neapărat ca imprimanta mea sa fie inteligentă, să facă operații pe creier sau sa trimită rachete in spațiu, și nici sa nu aibă vreun abonament, vreun cloud sau vreo alta soluție de cash grabbing pe care vad ca alți producători le implementează cu îndârjire, pe niște dispozitive care, până la urmă, ar trebui sa facă bine doar doua lucruri: sa tipărească si sa scaneze.
Revenim la MFC-L6910DN, vine cu un tray standard, de 520 de pagini, dar ea poate fi făcută si turnuleț daca vrei sa adaugi mai multe astfel de sertare, cu un ADF enorm de 80 de coli si un tambur, sau așa numitul drum, in termeni profesionali, garantat la 75 de mii de pagini. Dar si asta este o piesa ce poate fi ușor înlocuită.
La fel de voluminoase sunt si consumabilele acestei mașinării. Ca sa înțelegeți dimensiunile, tonerul sau default are 11 mii de pagini, iar daca vi se pare mult, imaginați-va ca exista si opțiuni de 18 de mii sau chiar 25 de mii de pagini.
Soluția asta de 25 de mii de pagini este exclusivă pentru acest model, se numește TN3610XL si costa 1.000 de lei.
Și chiar daca pare mult, este, de fapt, the biggest bang for the buck. Tonerul de 11 mii este in jur de 1.000 de lei, deci faceți singuri calculele. Mai interesant, însă, este ca in ciuda capacitaților evidente, vorbim, totuși, despre un dispozitiv cu o amprentă redusă. Știam de el, dar va spun sincer ca am avut o reala surpriza atunci când l-am văzut in realitate: este mult mai mic decât mă așteptam, iar asta li face dezirabil, inclusiv pentru afaceri care beneficiază de un spațiu de desfășurare mai restrâns.
Și ajungem, in felul acesta și la publicul ținta: afaceri mici si mijlocii, sucursale de banca sau chiar mici afaceri de imprimare. Asta si pentru ca prețul, zic eu, ca este unul extrem de rezonabil, așa cum ne-a obișnuit Brother, pentru ceea ce oferă: pana in 5.000 de lei, adică sub o mie de euro.
Problema la acest dispozitiv nu este ca nu-si merita banii, ci ca s-ar putea sa facă mai mult decât ai tu nevoie. De fapt, daca stau bine sa mă gândesc, in orice fel de achiziție exista necesitatea calibrării nevoilor cu ceea ce oferă dispozitivul, aspect cu care nu prea multa lume își bate capul. Am observat nu o data, cum oamenii își cumpăra lucruri prea potente pentru nevoile lor sau invers, prea underpowered pentru ce vor ei sa facă. Este vorba, cum ziceau anticii, despre dreapta măsură, de a te documenta bine si de a achiziționa, in final, o soluție care sa se potrivească nevoilor tale.
Prin urmare, chiar daca MFCL6910 are un preț rezonabil, gândiți-va ca este un mode creat, totuși, pentru volume foarte mari de imprimare. De cealaltă parte, daca ești firma de contabilitate, avocatura, notariat, consultanta financiara sau mai știu eu ce, sa-ti iei un dispozitiv ieftin si consumer este o prostie. Astea sunt scenariile pentru care dispozitivul asta este gândit. Si tot in sensul utilizării sale mai business vine si partea asta de monitorizare si coordonare.
Poți instala aplicația gratuita a celor de la Brother, BR Admin, care vine cu o mulțime de facilitați si permite un control granular al dispozitivelor, la care se adaugă inclusiv funcții de conectare prin cloud-ul Azure al celor de la Microsoft, si tot de acolo poți controla flote de dispozitive, făcea update-urile de firmware etc. Pe parte de monitorizare, 6910 este compatibil cu o mulțime de programe thrid party folosite in business-uri, gen YSoft, PaperCut sau Tungsten, iar pe parte de securitate are toate zdrăngănelele necesare unui dispozitiv business: autentificare prin card sau pin, etc.
Nici daca vrei s-o folosești la un nivel mai consumer, in mod remote, nu este imposibil. O poți controla din aplicația mobila MobileConnect a celor de la Brother si ai acolo cam toate funcțiile de baza, de la imprimare si scanare si pana la monitorizare, de care ai putea avea nevoie. Deci, all in all, MFCL6910DN este top dog in portofoliul celor de la Brother când vine vorba despre multifuncționale laser alb-negru.
Brother MFC-L9670CDN
Iar deasupra sa doar cerul este limita…, si Brother 9670, care este vârful de gamă absolut al japonezilor, cel mai cel echipament laser color al celor de la Brother. Iar dacă amprenta lui 6910 este relativ redusa, putând fi carat in brațe de colo-colo, de un băiat nu foarte vânjos, in cazul lui 9670, nu recomand asta, daca nu vrei sa-ti auzi bijuteriile cazând pe podea.
Este mare si greu, de doi oameni mare si greu, dar in același timp, pentru cine cunoaște acest segment de multifuncționale poate fi considerat de-a dreptul minion prin comparație cu dispozitivele similare ale unora dintre competitori. In materie de viteze, 9670 scoate la foc automat 40 de pagini color pe minut, in print, iar la scan 50 pe o singura fata si 100 fata-verso.
Tava este tot de 520 de coli, la fel ca la dispozitivul alb-negru, dar ADF-ul este chiar mai mare, de la 80 la 100 de coli. Si pentru ca avem de-a face cu un multifuncțional laser color, in cazul de fata, avem si certificare Pantone. Pentru un astfel de behemot, volumul lunar de imprimare este de minim 15 mii de pagini pe luna, si maxim 150 de mii. Evident, tonere sunt si ele de capacitate mare, cele standard fiind de 12 mii de pagini pe negru si 9 mii pe color, dar exista si capacitați mai mari, cu 15 mii pe negru si 12 mii pe color.
Drum-ul este garantat la 100 de mii de imprimări, iar belt unit-ul la 150 de mii. Deci, toate caracteristicile sunt superlative. Interacțiunea cu mașina este la fel de simpla si eficienta precum la modelul alb-negru de mai înainte, tot printr-un ecran tactil color, de aproape 18 centimetrii. Scula asta este creată, in mod evident, pentru sectorul public, către agenții guvernamentale sau private, si spre zona Enterprise.
Dar mai surprinzător decât capabilitățile mi s-a părut prețul, de vreo 6 mii de lei, adică in jur de 1.200 de euro, care mi se pare mai mult decât rezonabil pentru tot ce oferă mașinăria asta. Si in aceste condiții, nu mă surprinde absolut deloc ca Brother a ieșit anul trecut numărul 1 in Romania pe A4, atât pe mono cat si pe imprimante laser, in general.
Produsele lor sunt robuste si bine făcute, poate puțin conservatoare, in dulcele stil japonez, dar sunt practice si extrem de ușor de folosit, ceea ce mie, in aceasta zona de printing, mi se pare si cel mai important aspect. User experience-ul contează, iar imprimanta, înainte de a fi împănata cu de toate, trebuie sa fie mai ales relayable, daca vrem sa ieșim din paradigma blestemata de device from hell.