8 din 10 romani (78%) spun ca sunt ingrijorati in mare si foarte mare masura de evenimentele care le afecteaza situatia profesionala si veniturile – arata cea mai recenta editie a Barometrului UNSAR– IRES privind perceptia riscului si cultura asigurarilor, realizat intre 30 aprilie – 15 mai 2025.
Pe locul secund in topul principalelor ingrijorari ale oamenilor se numara evenimentele care le afecteaza locuinta si bunurile materiale, inclusiv masina (77%). In mod surprinzator, evenimentele care afecteaza viata si sanatatea sunt doar pe locul trei (73%). In ceea ce priveste interesul romanilor privind protectia oferita de asigurari, Barometrul UNSAR – IRES indica o crestere importanta fata de anul trecut a interesului romanilor pentru asigurarea locuintelor (55% in 2025, cu 8 pp peste nivelul din 2024) si a interesului pentru asigurarile de calatorie (50% in 2025, cu 10 pp mai mult fata de 2024). De asemenea, asigurarile de sanatate au inregistrat o crestere de patru puncte procentuale fata de anul 2024 (49% vs. 45%).
„Rezultatele Barometrului UNSAR – IRES confirma faptul ca romanii devin tot mai constienti de nevoia de protectie financiara, chiar daca suntem mai preocupati de bunurile materiale decat de propria viata si sanatate. Insa, in acelasi timp, datele arata si cat de important este sa investim in informarea corecta, astfel incat oamenii sa treaca de la o simpla preocupare la o protectie financiara concreta. In acest moment, 54% dintre romani spun ca sunt bine si foarte bine informati privind asigurarile, cu 3 pp mai mult decat anul trecut – insa mai avem mult de lucru pentru a duce asigurarile mai aproape de romani”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General UNSAR.
Studiul releva si principalele motive care i-ar determina pe romani sa incheie o polita de asigurare: pe primul loc se afla veniturile mai ridicate (36%) urmate de o mai buna informare privind asigurarile (24%) si de facilitatile fiscale oferite de stat sub forma deductibilitatilor (22%).
Barometrul UNSAR – IRES a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.008 persoane, cu varste intre 18 si 50 de ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), si are o marja de eroare de ±3,1%, la un nivel de incredere de 95%.