19.7 C
Bucharest
Monday, June 9, 2025

Avertisment pentru toţi românii care circulă în Bulgaria. MAE a emis atenţionare de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, având în vedere că duminică, 8 iunie, sunt anunțate proteste în mai multe orașe, ceea ce ar putea provoca perturbări temporare ale circulației rutiere pe drumurile naționale.

MAE a emis atenţionare de călătorie pentru Bulgaria

„În Republica Bulgaria vor fi organizate, în 8 iunie, acţiuni de protest în mai multe oraşe”, a informat MAE.

În acest context, autoritățile române le recomandă șoferilor să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic și să urmeze cu strictețe indicațiile forțelor de ordine din Bulgaria.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta Ambasada României la Sofia la numerele de telefon +35929712858 și +35929733510. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), fiind preluate non-stop de operatorii Call Center.

Pentru situații urgente, cetățenii români aflați în Bulgaria pot apela și telefonul de urgență al Ambasadei: +359879440758.

Nemulțumire în stradă și temeri legate de creșterea prețurilor

Nemulțumire în stradă și temeri legate de creșterea prețurilor

Proteste masive în Bulgaria după anunțul privind adoptarea monedei euro

Bulgaria urmează să adopte oficial moneda euro la 1 ianuarie 2026, însă o parte semnificativă a populației rămâne sceptică față de această tranziție.

Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană au aprobat miercuri aderarea Bulgariei la zona euro, ceea ce va transforma țara în al 21-lea stat membru al Uniunii Europene care va utiliza moneda comună.

Totuși, reticența publicului este ridicată. Un sondaj Eurobarometru publicat luna trecută arată că 50% dintre bulgari nu susțin adoptarea euro, o creștere față de 46% înregistrată în noiembrie.

„Când nu ai încredere în instituţiile din ţară, este mult mai greu să faci orice tranziţie, mai ales când vine vorba de aderarea la euro”, a declarat pentru Reuters Petăr Ganev, cercetător principal la Institutul pentru Economie de Piaţă din Bulgaria.

Executivul de la Sofia, care consideră această schimbare un rezultat al unui efort susținut de peste zece ani, dă asigurări că vor fi luate măsuri pentru prevenirea abuzurilor legate de creșterea prețurilor.

„Este important să se asigure o monitorizare constantă a preţurilor, astfel încât cetăţenii şi companiile bulgare să poată fi siguri că nu vor fi permise creşteri nejustificate ale preţurilor în această perioadă”, a declarat ministrul finanțelor, Temenuzhka Petkova, în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimităr Radev, a anunțat că infrastructura financiară existentă va fi adaptată la cerințele zonei euro și că banca centrală va susține autoritățile în desfășurarea unei ample campanii de informare publică.

Nemulțumire în stradă și temeri legate de creșterea prețurilor

În ciuda mesajelor oficiale, opoziția față de adoptarea euro rămâne puternică. Mii de persoane au protestat miercuri în fața Parlamentului din Sofia, răspunzând apelului lansat de partidul ultranaționalist Renașterea. Manifestanții au fluturat steaguri și au scandat: „Nu colonialismului euro!”

Prețurile din magazine sunt deja afișate în paralel, în leva și în euro, pentru a facilita adaptarea populației. Cu toate acestea, mulți cetățeni se tem că introducerea monedei euro va duce la scumpiri, așa cum s-a întâmplat în alte țări.

„Schimbarea va fi dificilă. Oamenii au sărăcit foarte mult şi numără stotinki (bani mărunţi) când fac cumpărături, nu euro”, a spus Nikola Raghev, un pensionar de 75 de ani care vinde legume în orașul Pernik, în apropiere de Sofia.

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img