22.9 C
Bucharest
Wednesday, June 18, 2025

ASF incepe transformarea digitala cu o investitie de peste 96 milioane lei

Autoritatea de Supraveghere Financiara intra intr-o noua era digitala, odata cu semnarea unui proiect de transformare in valoare de peste 96 milioane de lei, finantat din fonduri europene. Initiativa vizeaza digitalizarea completa a serviciilor oferite de ASF, cu beneficii directe pentru cetateni, companii si piata financiara nebancara.

Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in calitate de beneficiar, a semnat luni, 26 mai 2025, contractul de finantare a proiectului de transformare digitala a institutiei, la sediul Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), prin domnul Alexandru Petrescu, presedintele ASF si doamna Ana Maria Busoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) din cadrul ADR care a semnat in numele si pentru Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Proiectul, intitulat „Digitalizarea Accesului pentru Cetateni si Companii la Investitii prin Asigurarea unei Piete Financiare Sustenabile – D A C C I A PIFS“, depus in cadrul apelului de proiecte aferent Programului Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (PoCIDIF), are o valoare totala de  96.431.985,00 lei, din care Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) 72.275.096,77 lei si 24.156.888,23 lei contributie nationala si o durata de implementare de trei ani.

Implementarea acestui proiect finantat din fonduri europene reprezinta un progres important in procesul de modernizare si eficientizare a functiilor ASF legate de reglementare, autorizare, supraveghere si control, inclusiv a activitatilor de gestionare a petitiilor, de solutionare alternativa a litigiilor si de promovare a educatiei financiare, fiind menit sa redefineasca modul in care ASF isi desfasoara activitatea si interactioneaza cu piata financiara nebancara.

„Semnarea contractului de finantare marcheaza un moment important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara si pentru directia pe care ne-am asumat-o: digitalizarea ca pilon central al transformarii institutionale. Este un proiect strategic, primul finantat din fonduri europene la nivelul ASF, care va permite dezvoltarea unor solutii digitale moderne, cu impact direct asupra eficientei operationale, transparentei si accesului facil la servicii, atat pentru consumatori, cat si pentru actorii din sectorul financiar nebancar. Apreciez in mod deosebit contributia colegilor din ASF care au lucrat cu profesionalism si dedicare la pregatirea acestui proiect. Multumesc, de asemenea, echipei Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei pentru sprijinul tehnic acordat“, a declarat Alexandru PETRESCU, Presedintele ASF.

Acest proiect vine in intampinarea nevoii de transformare digitala a proceselor interne de lucru in toate functiile de business ale ASF si a noilor provocari in procesul de adoptare a cadrului european de reglementare ce sustine obiectivul de integrare a noilor concepte privind finantele digitale si finantele sustenabile.

„Marcam astazi inceputul unei etape esentiale in evolutia institutiei noastre – trecerea la o structura digitala moderna si eficienta care sa guverneze toate functiile ASF. Acest proiect nu este doar o investitie in tehnologie, ci este o investitie in viitorul ASF si in capacitatea noastra de a raspunde mai rapid, mai clar si mai transparent atat asteptarilor consumatorilor, cat si nevoilor pietei financiare nebancare. Ma bucur sa coordonez implementarea acestui demers, care va conduce la simplificarea proceselor interne, la cresterea calitatii serviciilor publice oferite de ASF si la intarirea increderii in activitatea Autoritatii. Multumesc colegilor implicati in elaborarea proiectului si partenerilor de la Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei“, a declarat Gabriel-Ioan AVRAMESCU, Prim-vicepresedintele ASF, manager de proiect.

Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltare a unui sistem informatic integrat care sa ajute ASF sa imbunatateasca si sa extinda serviciile digitale oferite mediului de afaceri, institutiilor publice si cetatenilor. Prin digitalizarea si optimizarea proceselor interne, ASF va putea oferi servicii publice mai eficiente si mai accesibile. Totodata, proiectul va permite institutiei sa reactioneze mai rapid la schimbarile si provocarile constante din piata financiara nebancara, valorificand avantajele tehnologiei moderne.

Beneficiile implementarii acestui proiect amplu de transformare digitala sunt multiple, vizand in principal imbunatatirea, prin tehnologii digitale, a calitatii serviciilor publice oferite catre mediul de afaceri si cetateni, eficientizarea fluxurilor operationale la nivelul institutiei si a  reactiei institutionale la evolutiile pietei, precum si optimizarea activitatii de supraveghere la nivel de entitate activa pe piata, totul in conditiile unui grad superior de transparenta a activitatii ASF.

Cod Smis2021+ al proiectului: 338233

Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021-2027.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pietei pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img