Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, act legislativ ce creeaza premisele unei piete de capital mai puternice, a fost promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial. Promulgarea acestei legi subliniaza angajamentul autoritatilor romane de a consolida piata de capital si de a proteja investitorii, facilitand totodata accesul companiilor la finantare si contribuind la dezvoltarea economiei nationale, transmit reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) intr-un comunicat de presa.
„Odata cu promulgarea modificarilor aduse Legii 24/2017, investitorii vor beneficia de protectie sporita si de mai multa transparenta datorita reglementarii modului de executare a hotararilor judecatoresti privind anularea sau constatarea nulitatii unei majorari de capital, dar si datorita mentinerii raportarii trimestriale, prin precizarea obligatiei de publicare a raportului financiar trimestrial, dar cu un termen extins. De asemenea, noua lege contribuie la simplificarea si accelerarea proceselor, mai ales in ceea ce priveste atragerea de capital, avand in vedere ca termenul de exercitare a dreptului de preferinta, in cazul majorarilor de capital social, se reduce acum semnificativ”, a declarat Alexandru PETRESCU, Presedintele ASF.
Proiectul de lege a fost elaborat la nivelul ASF, in urma mai multor consultari cu entitati din piata, si a vizat indeplinirea obligatiilor Romaniei ca stat membru de a transpune in cadrul legislatiei nationale actele normative emise la nivel european in domeniul emitentilor, precum si ducerea la indeplinire a unor obiective din Strategia nationala privind dezvoltarea pietei de capital din Romania pentru perioada 2023-2026.
Noua lege are in vedere, in principal:
• Acces mai facil la capital. Simplificarea procedurilor si reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital
Termenul de exercitare a dreptului de preferinta. Se introduc prevederi potrivit carora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile in materie, in cazul majorarilor de capital social al societatilor ale caror actiuni se tranzactioneaza pe piata de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinta este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai mic de 10 zile lucratoare.
Transmiterea spre publicare si publicarea cu celeritate a unor hotarari de catre Monitorul Oficial. Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim in care hotararile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numarului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comertului (3 zile lucratoare de la data adoptarii hotararii), respectiv un termen maxim (5 zile lucratoare de la data admiterii cererii de depunere de catre emitent la Oficiul Registrului Comertului) in care aceste hotarari se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
• Protectie sporita pentru investitori. Executarea unei hotarari judecatoresti de anulare sau constatare a nulitatii
Se introduc prevederi prin care se reglementeaza modul de executare a unei hotarari judecatoresti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulitatii unei hotarari de aprobare a unei majorari de capital social.
• Cadru mai eficient si mai transparent pentru investitori. Mentinerea obligatiei de a intocmi si publica raportul trimestrial
Raportul trimestrial. A fost mentinut raportul trimestrial, marindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 zile la 60 zile. Mentinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare si asigurarea comparabilitatii informatiilor financiare, introducerea unor dispozitii exprese care stabilesc ca dispozitiile referitoare la continutul/modalitatea de intocmire a raportului semestrial se aplica corespunzator si in cazul raportului trimestrial, fiind introdusa o exceptie de la obligativitatea publicarii raportului administratorilor, care poate fi publicat optional.
Raportul semestrial. In cazul in care emitentul este obligat sa intocmeasca raportari consolidate, situatiile financiare semestriale simplificate sunt intocmite in conformitate cu standardele internationale de contabilitate aplicabile raportarilor financiare interimare. In acest caz, raportul financiar semestrial contine situatiile financiare semestriale simplificate consolidate, precum si celelalte documente componente ale acestuia. Emitentul poate publica optional situatiile financiare semestriale simplificate individuale, precum si celelalte documente componente ale acestuia.
Parlamentul Romaniei a avut un rol esential in promovarea si adoptarea acestui act legislativ important pentru dezvoltarea pietei de capital locale si, implicit, a economiei nationale in ansamblu.
Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata a fost promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial la data de 5 martie 2025. Legea intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Pana la data emiterii de catre ASF a reglementarilor secundare in aplicarea dispozitiilor Legii nr. 24/2017, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate si completate prin legea recent promulgata, reglementarile secundare emise de ASF se aplica doar in masura in care nu contravin noii legi.
Autoritatea a demarat deja procesul de elaborare a legislatiei secundare necesare pentru implementarea modificarilor aduse Legii 24/2017, asigurandu-se ca noile reglementari vor fi aplicate cat mai rapid si eficient, astfel incat piata de capital autohtona sa beneficieze pe deplin de simplificarile si imbunatatirile legislative adoptate recent.
ASF este permanent preocupata de modernizarea si imbunatatirea cadrului de reglementare menit sa conduca la intarirea rolului pietei de capital si pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse in Strategia nationala privind dezvoltarea pietei de capital din Romania pentru perioada 2023-2026.
*********
Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.