25 C
Bucharest
Thursday, June 12, 2025

Aparatul SGR nu funcționează? Ce trebuie să faci ca să nu pleci acasă cu ambalajele

Tot mai mulți români aleg să recicleze, dar se lovesc de o problemă frecventă: aparatele SGR din centrele comerciale nu funcționează. Puțini știu că, în aceste situații, comercianții au obligația de a prelua ambalajele manual. Ce drepturi au consumatorii și cum pot reacționa dacă sunt refuzați?

Aparatul e stricat? Nu ești obligat să pleci acasă cu ambalajele

Românii care aduc sticle sau alte ambalaje marcate SGR la centrele de reciclare se confruntă adesea cu situații în care aparatele nu funcționează.

Din păcate, mulți consumatori cred că nu pot face nimic și pleacă acasă cu sacii de PET-uri sau doze. Însă, potrivit legislației în vigoare, comercianții au responsabilitatea de a colecta ambalajele chiar și atunci când aparatele sunt defecte.

”Comercianții din România au obligația de a asigura colectarea ambalajelor prin metode alternative, respectiv prin preluare manuală, în situațiile în care echipamentele automate de preluare a ambalajelor (RVM-urile) nu funcționează corespunzător, iar problema nu este remediată într-un termen rezonabil”, au anunțat oficialii RetuRo.

Dacă aparatul nu funcționează mai mult de șapte zile, retailerii sunt obligați să preia manual ambalajele. Refuzul lor este considerat contravenție și poate atrage amenzi între 8.000 și 16.000 de lei.

Ce faci dacă refuză să preia ambalajele

În cazul în care magazinul sau centrul de colectare refuză preluarea ambalajelor, consumatorii au la dispoziție o opțiune clară: pot face o sesizare la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Este important ca oamenii să cunoască aceste drepturi și să nu accepte refuzuri nejustificate. Nicio unitate comercială nu poate invoca lipsa funcționalității aparatului ca motiv pentru a nu prelua ambalajele.

Pentru a dovedi situația, se recomandă păstrarea bonului de cumpărături și, dacă este posibil, realizarea unei fotografii cu aparatul defect și cu ora/datele vizitei la centru.

Vezi și Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul!

Soluții în extindere: centre mobile de reciclare

Pentru a rezolva problema accesului dificil la punctele de colectare, Ministerul Mediului a anunțat implementarea unui sistem mobil de colectare a ambalajelor cu marcaj SGR.

”Sistemul mobil va ajunge chiar și în zonele montane izolate din țară”, spun autoritățile.

Această măsură va facilita reciclarea pentru locuitorii din mediul rural și zone greu accesibile, încurajând participarea mai activă la procesul de protejare a mediului.

Așadar, dacă te lovești de un aparat defect, nu renunța. Ai dreptul să predai ambalajele manual, iar dacă acest drept este încălcat, ANPC este instituția care te poate ajuta. Reciclarea nu ar trebui să fie o bătaie de cap, ci un gest simplu și eficient pentru un mediu mai curat.

Vezi și Sistemul SGR, înlocuit în România. Ce se întâmplă cu cei 50 de bani pe ambalaje până în 2030!

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img