15.7 C
Bucharest
Sunday, March 9, 2025

Analiza Frames. Ziua de 8 Martie, un profit major pentru industria florilor

Luna Martie marcheaza nu doar sarbatoarea Martisorului, ci si un real profit pentru afacerile cu flori. O analiza a companiei Frames arata ca femeile au o contributie signifianta asupra acestui business.  

Potrivit Frames, industria florilor din Romania ar putea atinge un record istoric, in acest an, de peste 3,5 miliarde de lei, pe fondul cresterii semnificative a vanzarilor si a diversificarii afacerilor din acest sector. Pentru marea majoritate a florarilor, intervalul 1 si 8 martie reprezinta varful vanzarilor, cu un business evaluat la peste 30 de milioane de euro.

De 1 si 8 martie, dincolo de martisoare, florile sunt cel mai bine vandute produse de sezon din Romania, situatie care va spori afacerile din aceasta sfera.

Este scump un buchet de flori?

La un pret mediu de 80 de lei, daca macar jumatate dintre doamne si domnisoare vor primi un buchet de flori in aceasta perioada, un simplu calcul arata ca vor fi vandute peste 2 milioane de buchete de flori. Astfel, vanzarile inregistrate de florari ar putea sa depaseasca 162, 5 milioane de lei, adica 32,5 milioane de euro.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), numarul femeilor cu varsta cuprinsa intre 15 şi 49 ani depasea, la nivelul anului 2023, 4.063.000 persoane – 41,4% din totalul populaţiei feminine. Estimarea ia in calcul ca la oras se vand peste 90% din flori.

,,Fata de anii trecuti, pretul mediu al unui buchet de flori a crescut semnificativ, de la 40 de lei in 2020 la 80 de lei in acest an. Exista, bineinteles, si buchete mai ieftine, mai ales de ghiocei si zambile, dar si buchete si aranjamente florare care costa sute de lei si care sunt vandute de firmele specializate’’, transmite INS.

Valoarea vanzarilor de flori de 1 si 8 martie este similara cu cea de anul trecut, in conditiile in care scaderea puterii de cumparare va determina foarte multi clienti sa opteze pentru buchete de flori mai ieftine.

Pe ansamblul anului 2025, insa, vanzarile de flori si plante vor atinge, cel mai probabil, un nou maxim istoric, de peste 3,5 miliarde de lei.

,,Asistam la o maturizare a pietei de flori si plante ornamentale din Romania. Ofertele s-au diversificat foarte mult, florile fiind vandute acum in cantitati semnificative si in hipermarketuri.

Si nu vorbim doar de buchete de flori ci mai ales de plante ornamentale, care inregistreaza un trend pozitiv in vanzarile tuturor magazinelor. Altfel spus, pentru multi dintre romani, sa detina in casa cel putin o planta ornamentala a devenit un obicei placut, in ton cu schimbarile de perceptie si mai ales de comportament de consum”, afirma Adrian NEGRESCU, managerul Frames, intr-un comunicat de presa.

 9000 de firme, in business-ul cu flori din Romania

Datele statistice de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor arata ca numarul firmelor s-a triplat din 2021 pana in prezent, de la 3111 firme la 9067 in prezent. Afacerile acestora au crescut exponential, de la 2,2 miliarde in 2021 la 2,87 miliarde lei in 2023. In 2025, datele preliminare indica faptul ca, pe fondul inflatiei, a diversificarii ofertei si mai ales a cresterii consumului, business-ul va atinge borna de 3,5 miliarde de lei.

Spre comparatie, cu 10 ani in urma, afacerile companiilor de profil abia depaseau 401 milioane lei. Si profitabilitatea sectorului a crescut semnificativ, de la 29 milioane lei in 2014 la 207,3 milioane lei in 2023. In 2025, analistii Frames se asteapta la un profit de peste 300 milioane de lei.

Cele peste 9000 de firme inregistrate in prezent angajeaza mai mult de 6000 de angajati, un nivel dublu fata de acum 10 ani. Cele mai multe firme specializate se afla in Bucuresti (1722),  Ilfov (429), Cluj (413), Iasi (344) si Constanta (336).

Printre cei mai importanti jucatori din sectorul comertului cu flori si alte plante se afla Diva Sol SRL (300,2 milioane lei cifra de afaceri in 2023), Agroland Business System SA (245,5 mil.lei), Pet Network Europe SRL (126,7 mil.lei) si Spic Agro SRL (70 milioane lei).

,,Dincolo de marii importatori de flori, cei mai mulţi pe filiera olandeza, marea majoritate a firmelor din sectorul florilor din Romania fac parte din zona de microintreprinderi si firme mici, cu o medie de 2 angajati, o cifra de afaceri de 964.000 de lei (medie) si un profit de 150.000 lei (mediu). 

Marea majoritate a firmelor din acest domeniu sunt microintreprinderi, cu putere financiara redusa si care activeaza in zona de comercializare cu amanuntul a florilor.

 Sunt firmele care au chioscuri la coltul strazii sau care detin mici spatii comerciale. Pentru multe dintre acestea, luna martie reprezinta varful vanzarilor, generand, bineinteles, si cel mai mare profit’’, arata analiza Frames.

Ce flori cumpara romanii?

De 1 si 8 martie, cele mai vandute flori sunt cele de primavara, in special zambilele si freziile. 2025 ar putea aduce insa un interes mai mare al romanilor pentru trandafiri si ghiocei. Trandafirii pentru ca oferta este mai mare ca oricand iar pretul a ramas relativ stabil, iar ghioceii pentru ca au un pret mic si, in contextul valului de ninsori din februarie, reprezinta un simbol relevant al venirii primaverii.

,,Cum vremea a fost nefavorabila, probabil florile din import se vor afla in prim-plan, pentru ca, la unele sortimente au ajuns sa fie mai ieftine decat alternativa din productia locala.

Multi producatori romani sunt afectati puternic de cresterile costurilor logistice, gazele, energia electrica cu care incalzesc serele dar si transportul fiind mai scumpe decat anul trecut’’, mai afirma NEGRESCU.

,,Din pacate, pe fondul cresterii costurilor cu serele, multi dintre producatori au renuntat si au trecut in zona comertului cu flori de import’’, mai spune acesta.

Dincolo de aceste tendinte, la fel ca in anii trecuti, exista o cerere semnificativa de buchete speciale, insotite de cadouri, care sunt comercializate in special pe internet.

,,Ofertele online de flori si cadouri sunt in prim-plan, dezvoltarea serviciilor de curierat rapid si de plata cu cardul, inclusiv in rate fara dobanda, impulsionand semnificativ aceasta nisa de piata in mediul urban’’, mai este specificat in analiza celor de la Frames.

Analiza Frames privind business-ul din piata florilor din Romania a fost realizata pe baza datelor financiare comunicate de companiile avand codurile CAEN 4622 (comertul cu ridicata al florilor si al plantelor) si 4776 (comertul cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor) la Ministerul Finantelor pentru anul 2023, datelor statistice privind dinamica firmelor de la Registrul Comertului si informatiilor de la Institutul National de Statistica.

Estimarile privind vanzarile de 1 si 8 Martie din 2025 apartin Frames si au fost realizate pornind de la discutiile cu companiile din sector.

Analiza nu include datele financiare privind comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet (CAEN 4791), cultivarea altor plante din culturi nepermanente (0119) si comertul cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine (4779), considerand ca acestea, avand in vedere diversitatea produselor si a serviciilor, sunt de natura sa prezinte o imagine distorsionata a pietei de flori din Romania.

Link

- Advertisement -
Latest
- Advertisement -spot_img

More Articles

- Advertisement -spot_img