Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnalat joi o gravă acțiune de dezinformare care are ca țintă cetățenii români stabiliți în afara țării. Mai multe persoane au anunțat că au primit, la adresele din străinătate, documente care par oficiale și care le solicită prezentarea la centre de recrutare din România. Instituția atrage atenția că aceste documente sunt false, iar acțiunea face parte dintr-o campanie de manipulare care urmărește crearea de panică.
Alertă privind o acțiune de dezinformare
„Vă semnalăm o acţiune de dezinformare care are ca ţintă cetăţeni români stabiliţi în străinătate. O parte dintre aceştia ne-au semnalat recent primirea unui document de tipul celui prezentat în facsimil, prin care ar fi convocaţi la un centru militar din ţară pentru ‘evaluarea şi iniţierea procedurilor de recrutare în cadrul Forţelor Armate ale României’. Acest document este fals! Ministerul Apărării Naţionale nu a transmis astfel de înştiinţări niciunui cetăţean român, indiferent dacă locuieşte în ţară sau în străinătate”, a precizat MApN.
Ministerul a analizat documentele primite și a identificat mai multe elemente evidente de fals:
„La o analiză sumară a acestui fals, rezultă că structura menţionată în antetul aşa-zisului ‘document’, respectiv ‘Direcţia de Recrutare’, nu există în organigrama MApN, iar ştampila este falsificată grosolan. De asemenea, nu există în rândul personalului MApN un ofiţer cu numele şi funcţia celui care „semnează” acest fals.”
Ministerul Apărării a anunțat că a sesizat autoritățile judiciare pentru a identifica autorii acestor falsuri, în baza articolului 404, alineatul (2) din Codul Penal, care prevede:
„Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
Ministerul Apărării, avertisment pentru cetăţeni
Reprezentanții MApN subliniază că astfel de acțiuni de manipulare speculează contextul generat de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, cu scopul de a alimenta teama și incertitudinea în rândul populației:
„Reamintim că executarea serviciului militar obligatoriu a fost suspendată pe timp de pace în România începând cu 1 ianuarie 2007, conform Legii 395/2005 privind trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.”
În plus, revenirea la serviciul militar obligatoriu și declanșarea recrutării se pot face doar în condiții excepționale, prevăzute clar de lege:
„Potrivit art. 3 din Legea 395/2005, pe durata stării de război, a stării de mobilizare sau a stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii.”
„Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetăţenilor apți de a fi încorporaţi va avea loc doar în situaţia instituirii uneia dintre cele trei stări prevăzute de lege – război, mobilizare sau asediu.”
Ministerul Apărării atrage atenția că este de așteptat ca astfel de campanii de dezinformare să continue în actualul context regional tensionat și reînnoiește apelul către cetățeni:
„Reiterăm rugămintea către cetăţeni de a verifica din surse oficiale informaţiile cu caracter alarmist sau senzaţionalist cu care intră în contact, înainte de a le redistribui în spaţiul public.”