Inceputul de an nu inseamna doar reintoarcerea la munca sau respectarea stricta a rezolutiilor stabilite, ci si un bun prilej pentru planuirea activitatilor din lunile urmatoare. Iar cum multi dintre noi deja ne gandim la primele destinatii de calatorie din 2025 – fie pentru vacante mai lungi sau city break-uri – iata cateva sfaturi pentru ca acestea sa se desfasoare in siguranta.
- Informeaza-te bine despre destinatie inainte de a te decide. Daca te gandesti deja la un anumit oras sau la o anumita tara, este bine sa te informezi din timp nu doar despre cultura si obiceiurile locale, ci si despre potentiale riscuri din zona – cat de sigura este locatia? Ce recomandari au turistii care au mai vizitat-o? Exista specificitati medicale de care trebuie sa tii cont? Cat de sigura este mancarea stradala? In acest fel, vei putea sa te pregatesti corespunzator.
- Incheie o asigurare de calatorie. Dupa ce ai stabilit destinatia si perioada, sa inchei o asigurare de calatorie este pasul imediat urmator pe care trebuie sa il faci. O astfel de polita te protejeaza financiar in cazul unor evenimente neprevazute, precum accidente si probleme de sanatate – sau, in anumite cazuri, in functie de asigurarea aleasa si riscurile acoperite, te poate proteja financiar chiar in cazul anularii vacantei, pierderea bagajelor si anularea zborurilor. Este o investitie mica ce poate salva multe batai de cap.
- Invata cateva expresii de baza in limba locala si noteaza undeva la indemana informatiile de contact pentru Ambasada Romaniei din tara respectiva. Cuvintele simple precum “multumesc”, “va rog” sau “unde este” pot face o mare diferenta, iar informatiile ambasadei iti pot veni in ajutor in cazuri serioase, precum pierderea documentelor.
- Pastreaza documentele importante in siguranta. Fa copii digitale ale pasaportului, biletelor si altor documente esentiale si stocheaza-le in cloud. In plus, tine documentele originale intr-un loc sigur, precum un portofel special antiefractie. Este recomandat ca pasaportul (sau buletinul, daca te afli intr-o tara europeana) sa se afle tot timpul asupra ta.
- Respecta regulile si obiceiurile locale. Respectul fata de cultura gazda iti va asigura o experienta mai placuta si … o vacanta linistita. Verifica, de exemplu, daca exista anumite reguli vestimentare pentru obiectivele turistice pe care le vei vizita sau ce interdictii exista in ceea ce priveste consumul de alcool in public.
- Pastreaza permanent contactul cu cineva de acasa. Informeaza-ti familia sau prietenii despre planurile tale si ofera-le detalii despre locatiile unde vei fi. Astfel, cineva va sti unde te afli in caz de urgenta.
- Evita sa porti obiecte de valoare la vedere si nu tine toti banii asupra ta. Bijuteriile scumpe, gadgeturile si banii la vedere pot atrage atentia hotilor. Pastreaza-le ascunse si foloseste un rucsac sau o geanta securizata. De asemenea, e bine sa ai asupra ta doar o parte din bani, daca ai cash, si sa pastrezi o suma in siguranta undeva in bagaj sau in seiful de la hotel.
Despre campanie
Campania nationala de informare “Luna Asigurarilor de Calatorie” este organizata de APPA – Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor cu sprijinul UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.
Partenerii campaniei sunt GROUPAMA Asigurari, GENERALI Romania, ALLIANZ-TIRIAC UNIT Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, UNIQA Asigurari, SAFETY Travel, Campion Broker, GRAWE Romania, GARANTA Asigurari, Fabrica de Asigurari, DESTINE Broker si HOBBIT Broker.
Partenerii media ai campaniei sunt RFI Romania si Revista BIZ.