Vor revoluţiona omenirea

14

Implanturile care pot detecta cancerul

Una dintre cele mai aşteptate şi anunţate inovaţii tehnologice este legată de implanturilor care pot detecta starea de sănătate. O serie de companii medicale spun că până în anul 2020 va fi lansat un gadget care va reuşi să diagnosticheze în timp real cancerul, problemele de sistem imunitar, starea florei intestinale şi semnele precoce ale diabetului. Aceste gadgeturi vor avea fie forma unor implanturi subcutanate, fie sub forma unor dispozitive care pot fi purtate direct pe piele. Acestea vor reacţiona în momentul în care starea de sănătate se degradează sau apar probleme.

Alistair Barr şi Ron Winslow au precizat în Wall Street Journal încă de acum patru ani că Google a început deja să dezvolte o serie de particule magnetice. Acestea vor putea fi introduse în corp şi vor putea semnala prezenţa cancerului şi al altor boli, cu ajutorul unor biomarkeri. Pe scurt, sunt un soi de nanoparticule care vor putea fi introduse în corp prin intermediul unor pilule. Odată ajunse în organism acestea vor interacţiona cu celulele, proteinele şi vor putea fi monitorizate la exteriorul corpului cu ajutorul unui dispozitiv magnetic. Acestea nanoparticule vor putea detecta cancerul şi totodată anunţa în cazul declanşării unui atac de cord.

Gadgeturile care pot anula paralizia

Un vis al tuturor celor afectaţi de paralizie este găsirea unei metode sau a unui dispozitiv care să-i facă să meargă din nou. Un neurolog francez, Grégoire Courtine, conduce o echipă de savanţi care cercetează metodele pentru anihilarea paraliziei. Aceştia au dezvoltat o tehnologie revoluţionară care va folosi electricitatea pentru a activa muşchii în zonele afectate. Evident este vorba de numai câţiva volţi. Sistemul este dezvoltat la École Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Cercetătorii precizează că totul se realizează prin sistemul neuroprostetic care poate crea o punte pe zona afectată a coloanei vertebrale în timp real şi fără altă conexiune. Chipul introdus intrepretează şi decodează semnalul venit de la cortex-ul creierului şi trimite informaţia către nişte electrozi localizaţi pe suprafaţa lombară a coloanei vertebrale. Această stimulare electrică va modula diferitele reţele neuronale şi va putea activa anumiţi muşchi ai corpului. Este vorba despre zona afectată de paralizie. Au fost efectuate şi teste pe o maimuţă paralizată, iar rezultatele au fost mulţumitoare.

Maşinile zburătoare

O altă invenţie care a fost deja prezentată sub formă de prototip este maşina zburătoare. Desprinsă din filmele SF şi din cele cu agentul 007 maşinile zburătoare pot deveni o realitate urbană.

Maşina este la fel ca o comutabilă şi foloseşte un motor Rotax bazat pe dronă propulsoare şi un tren de aterizare, dar şi o elice. Maşina poate fi folosită atât pe autostradă, cât şi în aer. Elicea poate fi pliată în spatele autoturismului. Firma care o produce spune că acest model poate ajunge la 160 de kilometri la oră şi se poate ridica de la pământ la o înălţime de 11.000 de picioare.