Vodafone pierde definitiv

23
Tribunalul București a respins, ca nefondat, apelul Vodafone România într-un dosar împotriva unei amenzi de 720.000 de lei primită de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) în iulie 2016, pentru neîndeplinirea obligației de a acoperi cu rețeaua mobilă 72 de localități, conform unei licențe obținute prin licitație în 2012.
Apărătorii operatorului de telecomunicații mobile, casa de avocatură Tănăsescu, Gavrilă și Asociații, au susținut în fața judecătorilor că Vodafone România nu a reușit să respecte condițiile din licență din cauza “numeroasele piedici pe care le-a avut la obținerea autorizațiior de construire” a viitoarelor amplasamentelor pentru antene.
Instanța a respins argumentul și a motivat decizia prin faptul că, indiferent dacă rezultatul unei anumite operațiuni este furnizat de către un program software, soluția aparține exclusiv utilizatorului care a configurat programul într-o manieră care să redea rezultatele dorite pe baza datelor introduse de utilizator.
În plus, judecătorii au constatat că acolo unde Vodafone România a susținut că s-a confruntat cu o “imposibilitate” de a-și îndeplini obligația legală de acoperire până la data de 05.04.2016, alții operatori de telecomunicații mobile au reușit, până la aceeași dată, să acopere cu rețea zonele locuite în proporție de 95% din populația localităților respective.
Începând cu 6 aprilie 2016, autoritatea de reglementare a verificat modul în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile a localităților rurale precizate în licențele primite. În urma controalelor, ANCOM a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei.