Facebook te spionează, chiar dacă nu ai cont pe rețeaua socială

Facebook te spionează chiar dacă nu ai cont pe rețeaua socială. Cofondatorul Facebook și directorul său general, Mark Zuckerberg, a afirmat în Congresul SUA că nu este conștient de aceste practici, dar este clar ca lumina zilei că Facebook are informații inclusiv despre cei care nu au conturi pe rețeaua socială.

Spionarea se face prin intermediul butoanelor de Share și Like încastrate în marea majoritate a site-urilor de pe internet.

Brokerii de date îți vând și cumpără informațiile personale ca la talcioc

O serie de companii, numite brokeri de date, cumpără și vând informații personale despre oricine este pe internet. Activitatea acestora nu este reglementată, iar publicul nu știe de unde au aceste companii informațiile. Cel mai probabil le cumpără de la diverse aplicații, care ne cer datele atunci când le instalăm.

Aplicațiile de smartphone și tabletă îți cer datele

Nu doar Facebook și brokerii de date au informații personale despre noi. Aproape orice aplicație pe care o instalăm pe smartphone-uri și tablete ne cere permisiunea de a avea acces la datele noastre private. De regulă, se colectează contactele din telefon, locul, eventual se cere acces la fotografii, dar și la camera foto și microfonul telefonului.

Google face 40% din traficul de pe internet

Google este cel mai mare aspirator de informații de pe internet: știe mereu unde sunteți și ce informații căutați pe net.

Gigantul deține cel mai mare motor de căutare din lume, are YouTube – cel mai popular site video de pe planetă, dar și Gmail, Google Maps, Waze, browserul Chrome, Google Docs și magazinul de aplicații Google Play Store. În 2013, serverele Google au căzut pentru 5 minute, iar traficul de internet a picat cu 40%. Atât de mult este încastrat Google în viața tuturor.

În 2010, Google a fost prins că spiona ce fac utilizatorii browserului Safari, realizat de Apple și prezent pe Mac, iPhone și iPad, chiar dacă aceștia activaseră funcția care le interzicea acest lucru. Google a fost amendată în SUA cu 22,5 milioane de dolari în anul 2012 pentru acest lucru.

Microsoft știe ce faci în Windows 10

Compania a fost prinsă că spionează ce fac utilizatorii sistemului de operare Windows 10. Setările inițiale permit această colectare masivă de date și, practic, orice faci pe calculator este transmis către serverele Microsoft. O serie de setări pot fi oprite, dar nu toate.

Autoritatea pentru protecția datelor din Olanda a cerut oficial, în toamna anului trecut, stoparea acestei practici. Între datele colectate se află linkurile accesate, ce aplicații sunt folosite și cât timp.

Microsoft deține rețeaua profesională LinkedIn. Aceasta, este, la rândul său, angrenată într-un scandal similar cu cel al Facebook. În 2016, aceasta a recunoscut că datele a 117 milioane de conturi au fost furate, conform revistei Fortune.

Uber știe pe unde umbli

Uber știe pe unde umbli atunci când folosești serviciile sale de transport. În 2014, Uber a urmărit o jurnalistă prin intermediul unui soft creat de Uber, numit ”God View” (Perspectiva lui Dumnezeu – n.r.). Practic, acesta poate urmări atât unde este fiecare utilizator care are instalată aplicația Uber pe telefon, dar și unde este fiecare șofer Uber.

La finele anului trecut, s-a aflat că datele a 57 de milioane de utilizatori și șoferi Uber au fost accesate de către hackeri. Compania a ascuns acest lucru timp de un an, până ce a recunoscut totul, în noiembrie 2017.

Nu există viață privată pe internet

O vorbă din înțelepciunea internetului spune că ”dacă ceva este pe internet, atunci nu e lucru privat”.

O temă revine cu predilecție: cineva are acces la date sau hackerii le fură. În acest moment, cel mai mare furt de date din istorie este cel al Yahoo, din 2013, când datele tuturor celor 3 miliarde de utilizatori ai Yahoo Mail au fost furate, inclusiv cei din România. Yahoo este acum parte a operatorului american de telefonie Verizon.

Infractorii cibernetici ar putea profita de găurile de securitate pentru a ne sparge casa sau pentru a ne fura mașina. În 2015, doi cercetători de securitate au demonstrat că puteau prelua controlul unui autoturism Jeep aflat în mers.

Cuplate cu inteligența artificială, acestea vor însemna sfârșitul vieții private așa cum o știm, căci vor putea decripta orice.

Autoritățile chineze tocmai ce au dibuit un fugar în cadrul unei mulțimi de 60.000 de oameni de la un concert, datorită sistemelor avansate de recunoaștere facială.

via: libertatea.ro