Tu ştii ce cafea bei?

13

Există 3 grade de calitate

Cafeaua listată la bursă e împărţită în trei categorii:

  • Gradul 1: cafea de origini
  • Gradul 2: cafea “nespălată”, unde boabele nu sunt bine sortate
  • Gradul 3: ceea ce numim “rest de ciur”.

Este o cafea ieftină

Cafeaua de gradul 2 care se pune în automate este una cumpărată de obicei cu sume de 18-22 de lei per kilogram. Costă 1 leu paharul, astfel că, la final, profitul e de 100 de lei per kilogram.

Poate conţine mucegaiuri

Această cafea de gradul 2 din automatele stradale este întotdeauna contaminată cu micotoxine, nişte compuşi dăunători creaţi de mucegaiurile care cresc pe boabele de cafea (printre altele) şi care pot da sau agrava diverse probleme de sănătate, precum hipertensiune, cardiomiopatie, afecţiuni renale sau chiar cancer. “Sortimentele de cafea ieftină au un preţ mai mic pentru că folosesc cafea de proastă calitate, unde procentul de boabe afectate de mucegaiuri este ridicat. Procesarea acestora, eventual prin tehnici de adăugare a aromelor, nu face decât să amplifice volumul toxinelor”, mai spune specialistul.

La ce să fii atent

  • Optează pentru aparate pe care e trecut atât numele firmei care îl gestionează, cât şi brandul de cafea folosit.
  • Nu consuma cafea de la un automat cu pahare de plastic. La contactul cu lichidul fierbinte, plasticul eliberează şi el produşi toxici.
  • Un preţ foarte mic trebuie să-ţi ridice nişte semne de întrebare – cel mai probabil bei o cafea amară, de slabă calitate.