“toate minunile sunt posibile”

18

Ce sa faci pentru sanatate

In mentalul colectiv s-a incetatenit ideea potrivit careia, pentru ca oamenii sa fie sanatosi tot restul anului si pentru a avea spor la munca campului ar fi bine sa se incinga peste sale cu tulpini de cicoare.

Pentru alungarea spiritelor rele

In vederea alungarii spiritelor malefice, oamenii obisnuiesc sa aprinda focuri peste care arunca substante puternic mirositoare. Mai mult decat atat, se striga in jurul focurilor astfel incat aceste spirite sa fie tinute la distanta.

Roua, puteri miraculoase

Una dintre datinile inca respectate si astazi face referire la roua din noaptea de Sanziene, despre care se crede ca detine puteri miraculoase. In ce sens? Credinciosii sunt de parere ca in cazul in care te vei stropi cu ea pe trup, atunci acesta va deveni mai suplu si mai frumos; in cazul in care o vei folosi pe fata, atunci vei deveni mai chipes. In egala masura, se mai spune ca este buna pentru ameliorarea durerilor de artroza.

Femeile care nu cinstesc Sanzienele cum se cuvine sunt pedepsite

 
Daca se nesocotesc Sanzienele, exista credinta potrivit careia acestea devin surate bune cu inraitele Rusalii si se vor razbuna pe femei intr-un mod aprig, pocindu-le gura.

Nu se fac treburi in gospodarie

De Dragaica nu ai voie sa speli, sa faci curatenie, sa maturi sau sa cosi; in caz contrar, se spune ca persoanele pot muri fulgerate.

Nu se spala rufe, nu se face baie in rau

Conform unei superstitii populare, nu este bine ca oamenii sa se imbaieze sau sa spele rufe, intrucat se spune ca in acest fel vor spala fortele magice care ii inconjoara in aceasta zi.

Seara in care poti afla daca se apropie o cununie

In ajunul Sanzienelor, pe data de 23 iunie, fetele obisnuiesc sa culeaga de pe camp flori de Sanziene, din care sunt impletite cununi si aruncate peste casa. Seara, fetele care isi doresc sa se marite se intalnesc cu flacaii care vor sa se insoare. Se arunca coronitele, iar in cazul in care acestea se agatau de horn era semn ca se apropie cununia.

Obicei pentru a afla daca se apropie moartea

La randul lor, si persoanele in varsta respecta un ritual. Arunca coronite peste casa, pentru a afla cand vor muri. Se crede ca moartea este aproape atunci cand coronita cade de pe acoperis.

Ce sa faci pentru a-ti visa ursitul

Fetele care doresc sa-si viseze ursitul, trebuie sa stranga flori de Sanziene pentru a le pune noaptea sub perna