Conflictul dintre angajaţii Telekom România şi conducerea companiei a atins noi cote, Sindicatul Naţional de Telecomunicaţii Mobile (SNTM) transmiţând scrisori deschise preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi ambasadorilor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România. În cadrul scrisorii sunt semnalate o serie de probleme pe care angajaţii Telekom România susţin că le întâmpină în activitatea lor.

Documentul, remis joia trecută şi Redacţiei BURSA, vine după ce, la finalul anului trecut, SNTM a transmis presei unele scrisori adresate acţionarului din Germania.

În decembrie 2017, sindicaliştii anunţau că iau în calcul organizarea de proteste, în faţa sediului Deutsche Telekom din Germania, împotriva practicilor pe care le aplică cei de la vârful Grupului. SNTM este în continuare nemulţumit de deciziile adoptate de conducerea companiei şi nu susţine practicile de la vârful acesteia.

Potrivit scrisorii semnate de Florin Bica, preşedintele SNTM, şi de câţiva dintre salariaţii Telekom România şi adresate preşedintelui Iohannis, compania ar prejudicia statul român prin neplata taxelor. Documentul menţionează: “Operatorul de telecomunicaţii a lansat permanent procese de vânzare a proprietăţilor imobiliare, ca fiind parte a «strategiei companiei de valorificare a activelor sale imobiliare şi de concentrare a eforturilor de dezvoltare pe activităţile specifice industriei telecom» aşa cum, de altfel, trecerea la marca Telekom, s-a realizat din bugetul obţinut prin vânzarea unor proprietăţi imobiliare şi care a fost cheltuit aproape integral prin intermediul unor firme germane pentru achiziţionarea de mobilier, aparatură, reclame, etc.”.

În scrisoare se mai arată: “Între privatizările importante din perioada postcomunistă, nici una nu a stârnit atâtea pasiuni şi controverse ca aceea a Romtelecom. (…) Există şi suspiciunea că se «exportă» o parte a veniturilor realizate în România, şi, prin intermediul unui contract de uzufruct al mărcii Telekom în mod spectaculos şi prin puterea reprezentanţilor străini, compania Telekom plăteşte compania mamă din Germania!”.

Sindicaliştii mai precizează în scrisoarea adresată preşedintelui ţării, Parlamentului şi ambasadelor străine de la noi că, din momentul privatizării Romtelecom, au fost concediaţi aproximativ 50.000 de angajaţi: “Cei rămaşi şi familiile lor sunt supuşi, în continuare, unor metode de concediere care se traduc în favoarea salariaţilor străini, plătiţi occidental, timp în care, salariaţii români, în propria noastră ţară, sunt remuneraţi în cea mai mare parte la valoarea salariului minim pe economie. (…) Compania nu a înregistrat profit, ci doar venituri, iar pentru veniturile realizate nu au plătit taxe, existând suspiciuni de inginerii economice”.

Liderii de sindicat au adăugat: “Reprezentanţii companiilor germane din România au înţeles să condiţioneze şi/sau să limiteze sindicatul, încercând chiar şi şantajarea sau ameninţarea directă în diverse forme a liderilor.

Sindicaliştii îi solicită lui Klaus Iohannis o întrevedere urgentă şi sprijinul său pentru rezolvarea acestei situaţii.

Reprezentanţii Telekom România consideră că salariaţii săi răspândesc informaţii eronate sau incomplete, speculând acţiunile companiei

Reprezentanţii Telekom România resping acţiunile şi afirmaţiile făcute de sindicalişti. Contactaţi de Ziarul BURSA, reprezentanţii Telekom România ne-au răspuns: “Grupul Telekom respectă drepturile organizaţiilor sindicale de a se exprima liber, în limitele stabilite de cadrul legal în vigoare. Cu privire la aspectele nefondate din scrisoarea deschisă a SNTM, care privesc direct activitatea Telekom România, respingem categoric orice acţiuni şi afirmaţii prin care se răspândesc în spaţiul public, deliberat sau din necunoaştere, informaţii eronate sau incomplete, prin care se speculează acţiunile companiei, promovând în realitate, nu de puţine ori, interese care nu sunt ale salariaţilor”.

Anul trecut, SNTM a semnalat şi problema transferului contribuţiilor de la angajator la angajat. În acest context, compania le-a spus angajaţilor, că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, va compensa integral impactul negativ al măsurilor fiscale impuse prin OUG 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal asupra venitului net aferent salariului angajaţilor săi. În condiţiile în care sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi şi de această propunere, apreciind că termenul de “compensare” este “mult prea generic, ambiguu si neexplicit”, Telekom România ne-a precizat, în luna decembrie: “Această măsură se va menţine atât timp cât costul lunar total alocat de Telekom angajatului la data prezentă va putea rămâne neschimbat în condiţiile legislaţiei fiscale aplicabile, urmând să fie revizuită în mod corespunzător în cazul în care legislaţia ar suferi modificări, în viitor.

Soluţia a fost discutată, conform prevederilor OUG 82/2017, cu organizaţiile sindicale reprezentative din cadrul grupului Telekom România, care, în mare parte, au salutat iniţiativa organizaţiei. Din păcate, organizaţia sindicală SNTM nu a fost de acord integral cu soluţia şi modalitatea de implementare propuse. Cu toate acestea, Administraţia a decis implementarea măsurii de protecţie anunţate, în beneficiul angajaţilor săi”.