Grupul Telekom Romania anunţă fuziunea tuturor operaţiunilor sale mobile într-o singură entitate, cu scopul de a concentra toate operaţiunile de telefonie mobilă ale Germanos Telecom Romania SA, Sunlight Romania Filiala Bucuresti SRL şi Telemobil SA, ca societăţi absorbite, sub Telekom Romania Mobile Communications SA. Fuziunea operaţiunilor mobile din cadrul grupului Telekom Romania s-a realizat la 1 decembrie 2017. Telekom Romania Mobile Communications SA îşi va păstra obiectul principal de activitate.

EXCLUSIV Confirmare operațiune: Telekom preia Telemobil, Germanos și Sunlight, fuziunea devine efectivă din 1 decembrie

„Fuziunea operaţiunilor noastre mobile este un pas important în cadrul programului de transformare iniţiat în acest an, în linie cu strategia noastră de a ne consolida poziţia pe piaţa locală de telecomunicaţii. Fuziunea va conduce la o structură organizaţională mai agilă şi mai eficientă, precum şi la o utilizare mai eficientă a resurselor, care să sprijine execuţia noii noastre strategii comerciale şi consolidarea brandului Telekom pe piaţă. Totodată, prin această fuziune ne propunem să oferim clienţilor noştri o experienţă unică a brandului Telekom – simplu, personal şi digital, prin toate punctele de contact şi de prezenţă”, a spus Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania.

Fuziunea este estimată că va va genera economii prin reducerea structurilor paralele administrative și de conducere și creșterea eficienței actului de decizie managerial. De asemenea, operațiunea va elimina relațiile comerciale dintre entitățile implicate și atingerea unor economii de costuri și timp, precum și consolidarea situației financiare a societăților implicate.

Un alt efect va fi elaborarea unui plan de investiții coerent, corelat cu necesarul și oportunitățile comune de investiții, cu strategia de dezvoltare de ansamblu a grupului OTE/Deutsche Telekom în România, se arată în proiectul de fuziune.

“Având în vedere și prețul stabilit pentru transferul acțiunilor din Telemobil și Germanos (inclusiv Sunlight), Consiliile de Administrație ale societăților absorbite au decis ca activele nete aduse de societățile absorbite în fuziune trebuie evaluate la 1 euro (valoare de piață) pentru Telemobil și un total de 2 euro pentru Germanos împreună cu Sunlight, fiind, prin urmare, în conformitate cu rapoartele de evaluare emise de evaluatorul independent”, se arată în documentul consultat de Profit.ro. După fuziune, capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications va crește la 1,593 miliarde de lei și va fi controlat de Cosmote Mobile Telecommunications (Grecia) – peste 69,99%, Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) – peste 29,99% și Societatea Națională de Radiocomunicații – o acțiune. Telekom Romania Mobile Communications este al treilea operator de telefonie mobilă de pe piața locală, cu afaceri de 1,96 miliarde de lei, cu 6% mai mult decât în 2015. Operatorul este parte a grupului Telekom Romania, cu afaceri de un aproximativ miliard de euro în 2016. Din grup mai face parte Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), controlat direct de grupul elen OTE – 54,01% și Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.