Taxa care înlocuieşte timbrul de mediu va intra în vigoare în martie 2018, a afirmat marţi ministrul Mediului, fără a putea preciza care va fi noua formulă de calcul a acestei noi taxe auto.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate pentru aprobarea bugetului ministerului de resort pe anul viitor, ministrul Graţiela Gavrilescu le-a spus parlamentarilor că înlocuirea timbrului de mediu se va face înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

“Bugetul AFM va fi aprobat undeva în martie — aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a Timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu ştiu cum va ieşi forma finală a acestei penalităţi pentru maşinile care vor polua şi sper ca, în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri şi cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem şi o formă finală. Principiul va fi acelaşi, adică ‘Poluatorul plăteşte!”.Amprenta trebuie să fie neapărat carbonul ca emisie”, a spus Gavrilescu.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007.   Toate formele ulterioare ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu -, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeană şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), autorităţile cerând României să modifice legislaţia astfel încât să nu se mai încalce Tratatul European . Taxa Auto 2018.

Care este nivelul real al emisiilor CO2 pentru maşinile înmatriculate în 2017

Cum se calculează nivelul de noxe Din luna iulie 2008, Registrul Auto Român a început să treacă obligatoriu în toate cărţile de identitate ale maşinilor valoarea emisiilor de CO2. Pentru cele înmatriculate înainte de această dată, nivelul de CO2 este măsurat cu aparate speciale, la Registrul Auto Român.

Potrivit specialiştilor, ANPM va centriliza foarte simplu datele de la RAR. „Sarcina Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului este destul de simplă. La înmatricularea fiecărei maşini în România sunt înregistrate şi emisiile poluante, care, după 2007, sunt menţionate în cărţile tehnice de către producători. Proprietarii merg cu maşinile la Registrul Auto Român, unde se verifică printre altele şi noxele, dacă nu sunt specificate în cartea tehnică“, a explicat, pentru „Adevărul“, Cristian Muntean, preşedinte Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

„Inventarul“ nu va releva nivelul real de noxe

Specialiştii atrag atenţia că studiul emisiilor făcut de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu va releva nivelul real de noxe.  Asta pentru că în calcul nu sunt luate toate elementele poluatoare, ci doar CO2. „Poluare înseamnă şi zona de particule emise, hidrocarburi şi oxizi de azot pe care le emite maşina şi care nu sunt menţionate de producători.

Particule emise de motoarele Diesel sunt de 1.000 de ori mai nocive cât dioxidul de carbon. Deci acestea nu sunt luate în calcul la stabilirea nivelului de noxe“, a explicat Mihai Cune, fost business manager al autovit.ro, fondator şi director general al InspectorAuto.ro. Mai grav decât atât, susţine specialistul, este că autorităţile se mulţumesc să centralizeze datele puse la dispoziţie de producătorii maşinilor, care, după scandalul Dieselgate, sunt susceptibile de a fi manipulate, asemenea informaţiilor referitoare la consum. „După scandalul Dieselgate nu putem decât să punem la îndoială datele furnizate de producători în cărţile tehnice.

RAR nu mai verifică noxele, ci ia datele din bazele de date puse la dispoziţie de producători. Şi după cum producătorul spune că maşina consumă 6 l/100 km în oraş şi de fapt consumă 10 litri – pentru că acel consum dat a fost obţinut în condiţii de laborator, aşa sunt manipulate şi emisiile de CO2. Nivelul emisiilor este în legătură directă cu nivelul de consum. Cu cât consumul este mai mare, cu atât va creşte şi nivelul de noxe.

Dacă producătorul dă consumuri mai mici decât cele reale, este evident că şi nivelul noxelor specificat nu este cel real“, afirmă Mihai Cune. Potrivit acestuia, nivelul de poluare trebuie calculat în funcţie de numărul de kilometri parcurşi de o maşină. „Taxa trebuie stabilită strict în funcţie de poluare.

O maşină poluează atunci când funcţionează, nu când stă pe dreapta. O maşină cu Euro 5 care merge pe an 80.000 de kilometri şi care are o taxă mică de poluare, poluează mult mai mult decât una Euro 3, taxată mult mai mult, dar care face anual doar 5.000 de kilometri. Deci, ar trebui ca taxa să fie introdusă în preţul carburanţilor“.