SUV-urile sunt din ce în ce mai populare

15

Perioada 2009-2016 a remarcat o creștere de aproape 70 de procente a accidentelor fatale care implică un SUV și un pieton. Cifrele sunt îngrijorătoare în contextul în care această categorie de vehicule este din ce în ce mai populară și în Europa.

Ancheta demarată de USA Today împreună cu Detroit Free Press a relevat faptul că a crescut cu 46% incidența deceselor pietonilor în accidentele rutiere în perioada 2009-2016, iar SUV-urile sunt de vină pentru această situație, însă nu sunt singurul responsabil.

Cele mai multe accidente cu pietoni au loc în orașele mari, cu peste 200.000 de locuitori. Potrivit americanilor, oficialii guvernului erau familiarizați cu problema, dar nu au acționat pentru a reduce numărul deceselor sau pentru a minimiza riscurile

Spre deosebire de un autovehicul obișnuit, cum este un hatchback sau o berlină, un SUV sau un pick-up are o înălțime mai mare, ceea ce implică și un risc crescut pentru pietoni în caz de impact. Decesul unui pieton este de două până la trei ori mai probabil dacă acesta este lovit de un SUV sau un pick-up.

Aceeași perioadă a remarcat și o creștere dramatică a popularității smartphone-urilor, iar datele folosite pentru anchetă nu au fost suficient de clare pentru a determina implicarea acestor dispozitive în distragerea atenției de la trafic.

Există și posibilitatea ca pietonii să nu fi manifestat suficientă atenție la traversarea străzii, pe lângă cazurile în care judecata acestora a fost întunecată de alcool și de alte substanțe. În orice caz, datele NHTSA din 2015 arătau faptul că unul din trei pietoni loviți de o mașină a fost implicat într-un accident cu un SUV sau cu un pick-up.