Povestea informatorului vânat de SUA şi primit cu braţele deschise în Rusia: camerele de supraveghere vor deveni un fel de poliţist automatizat

4

Un informator celebru, expertul în securitate cibernetică Edward Snowden, aflat în exil în Rusia, povesteşte în cartea sa de memorii ,,Permanent Record”, cum a ajuns să dezvăluie detalii ale programelor secrete derulate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) şi de alte agenţii de informaţii aliate .

Într-un interviu pentru The Guardian, Snowden vorbeşte despre viaţa sa în Rusia, unde trăieşte alături de soţia sa, şi despre îngrijorările sale pentru viitor.
 
Snowden, despre care  americani  au păreri împărţite, fiind considerat în mod egal trădător şi erou, a scurs documente strict secrete care au arătat amploarea programelor de supraveghere derulate de agenţii de spionaj americane şi britanice.
 
„Am ajuns să trăim într-o societate care ne forţează să ne expunem goi în faţa puterii”, scrie el în Permanent Record, citat de The Guardian.
 
În interviul acordat The Guardian, Snowdern a spus că până şi criticii săi din trecut recunosc acum că „trăim într-o lume mai liberă, mai sigură şi mai bună” datorită dezvăluirilor sale, dar avertizează că guvernele lumii, în frunte cu SUA, cu concursul marilor companii de internet, se îndreaptă în direcţia unor înregistrări permanente ale fiecărui aspect al vieţii zilnice a tuturor.
 
„O cameră dotată cu IA nu va mai fi un simplu dispozitiv de înregistrare, ci va deveni tot mai asemănător unui ofiţer de poliţie automatizat”, spune el.
 
El a ajuns să ducă o viaţă relaxată şi apropiată de normal în Rusia, unde trăieşte la vedere, merge cu metroul, mănâncă fast food, vizitează galerii de artă şi nu mai merge demult deghizat pe stradă, dar recunoaşte că la început i-a fost dificil să accepte că va trebui să se acomodeze tocmai în problematica Rusie, deşi SUA erau cele care îl vânau.
 
„Unul dintre lucrurile pe care nimeni nu le mai vede în tot hăţişul problematic al politicii ruseşti este faptul că Rusia este una dintre cele mai frumoase ţări din lume. Oamenii  sunt prietenoşi  şi calzi. Or când am ajuns aici nu puteam nicidecum vedea aceste lucruri. Eram îngrozit să mă aflu în acest loc, doar era vorba de marea fortăreaţă a inamicului, pentru că aşa vede un agent CIA Rusia”.
 
„Devenisem o persoană pe care cel mai puternic guvern din lume o voia dispărută” într-un fel sau altul: „nu le mai păsa dacă dispar în vreo închisoare sau ucis, ci doar să dispar”, spune fostul informator care aştepta ca agenţi americani să apară de undeva şi să răzbune ce-a făcut.
 
Pe de altă parte Rusia, legendară pentru problemele sale politice şi pentru cele privind respectarea drepturilor omului, l-a considerat util din punct de vedere al publicităţii – Rusia putea căpăta în sfârşit o bilă albă prin prezenţa lui acolo.
 
Fugar, Snowden, acum în vârstă de 36 de ani, plecase din Hong Kong în scopul de a ajunge în Ecuador pentru a se refugia acolo. Dar cum SUA i-a anulat paşaportul, a rămas blocat în Rusia care i-a acordat azil temporar, apoi rezidenţă permanentă, echivalentul unui Green Card american.
 
El spune că statutul de exilat nu îl izolează şi viaţa sa socială e bogată chiar dacă preponderent constă în conferinţe vdeo cu studenţi din New York sau din Germania. Recunoaşte totuşi că îşi trăieşte viaţa mai mult ca o „pisică de interior”, prin propria alegere: stă la computer până târziu în noapte, în discuţii prelungite cu susţinători şi militanţi.
 
Memoriile sale publicate în peste 20 de ţări nu descriu vreun punct de cotitură care l-a purtat de la implicarea sa în structurile NSA şi CIA la Hong Kong unde a înmânat jurnaliştilor de la The Guardian copii ale unor documente clasificate.
 
A fost ceva ce s-a întâmplat: aflat la o conferinţă despre cât sunt de supravegheaţi cetăţenii chinezi s-a gândit că şi SUA fac acelaşi lucru, şi a putut şi confirma.
 
Adolescent fiind,za făcut ceva asemănător, dar nu cu aceleaşi implicaţii: a spart codul unui laborator nuclear şi le-a comunicat autorităţilor vulnerabilităţile sistemului. Un oficial a sunat acasă şi i-a mulţumit.
 
„Trebuie să fii gata să-ţi aperi convingerile dacă îţi doreşti schimbare” a spus el care se arată îngrijorat de tehnologiile tot mai avansate care permit întruziuni din ce în ce în ce mai masive în viaţa privată. El spune că reformele legislative şi criptarea integrală a emailurilor şi alte forme de comunicare nu sunt suficiente, ci e nevoie de mişcări de protest la nivel global, similare celor în privinţa schimbărilor climatice.
 
Fostul informator crede că acţiunile sale de acum şase ani (2013) sunt justificate şi observă: „Este ciudat, că acum, şase ani mai târziu, imaginea mea controversată se atenuează”.
 
Memoriile sale, Permanet Record oferă una dintre cele mai detaliate incursiuni în munca într-o agenţie de spionaj în secolul 21.
 
„Nu o să găsiţi agenţi în genul lui James Bond”, spune el, care dezvăluie că NSA nu se mai bazează pe angajaţi permanenţi ca în trecut. În cea mai mare parte a timpului, nici el nu a fost un asemenea angajat.
 

Dezvăluirile lui Snowden

 
Snowden a colaborat cu CIA şi a lucrat ani de zile pentru Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) în proiecte de securitate cibernetică.
 
În mai 2013, s-a întâlnit cu jurnaliştii The Guardian la Hong Kong şi le-a oferit documente care arătau că NSA păstra convorbirile telefonice a milioane de americani, dar şi despre programul Prism şi „accesul direct” la date stocate de Google, Facebook, Apple şi alţi giganţi ai internetului din SUA.
 
În iunie 2013, Snowden a recunoscut public că este sursa informaţiilor scurse în presă şi a mai dezvăluit şi că o agenţie de spionaj din UK a interceptat convorbirile telefonice ale politicianilor străini în timpul summitului G20 din 2009, de la Londra.
 

 

Citeste si:Mai multe stiri