1. Cumpara o bateria online

Cel mai bine este să cumperi un acumulator auto de pe net, eventual de pe o platformă online unde vând mai mulți vânzători, că să te asiguri că obții prețul optim. Alege amperajul recomandat de producător, sau chiar mai mare, dar asigura-te că ai loc în lăcașul de sub capotă și că bornele sunt exact cum trebuie, nu inversate. Atenție, că în momentul livrării, trebuie să predai bateria veche dacă nu vrei să plătești o suprataxă!

2. Pregatește sculele necesare

Ca să schimbi o baterie auto ai nevoie de un set de chei tubulare. O cheie cu prelungitor de 13 sau 14 că să scoți prinderea bateriei de tăviță și de o cheie de 10 sau 12 pentru scoaterea mufelor de pe borne. Mai este bun și un șmirghel că să cureți mufele pe interior sau un spray de contacte.

3. Desfă toate suruburile

Cu cheile din dotare slăbește prinderea inferioară a bateriei, dar și șuruburile care prind mufele de borne. Nu contează ordinea în care scoți bornele, dar contează să nu le atingi între ele când bateria este în poziție. După ce ai scos mufele, poți ridică ușor bateria, asigurându-te că nu lovește ceva, cum ar fi o mufă de plastic de pe cablul pozitiv de incarcare.

4. Montează și asigură bateria nouă

Cand pui bateria nouă, cel mai important este să o fixezi de tăviță metalică în care se montează. Nu face greșeală să lași bateria nefixata, deoarece în cazul unui accident sau când iei o groapă mai mare poate să se răstoarne și să producă un scurt-circuit. Așadar, cum pui bateria pe poziție, fixeaz-o în partea de jos sau cu prinderea superioară și apoi fixează mufele și strânge suruburile.

5. Masoară încărcarea

Dupa ce ai pus bateria nouă, pornește motorul și cu un ampermetru obișnuit, pe care îl găsești oriunde, sau la vreun vecin mai tehnic, măsoară nivelul de încărcare. Această operațiune se face de obicei în service, dar poți să o faci și tu, singur, acasă, gratis, convingandu-te că alternatorul încarcă bine bateria.