Societatea care emite polițele pentru asigurarea obligatorie a locuințelor, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID România, a încheiat un acord de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) în baza căruia persoanele care au înregistrat daune ale locuinței ca urmare a unui cutremur nu vor mai trebui să solicite personal documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus în dosarul de daună. Astfel, până la începutul acestui an, asiguratul era obligat să solicite în scris, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), o adresă în care reprezentanții INCDFP menționau intensitatea macroseismică resimțită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus în dosarul de daună transmis către PAID România.
În cadrul noii colaborări dintre cele două entități, PAID România va primi, din partea INCDFP, o informare lunară privind activitatea seismică de pe teritoriul țării, precum și o informare de fiecare dată când este înregistrat un eveniment seismic care depășește magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter. Aceste informații sunt furnizate pe baza datelor preluate din punctele de colectare a informațiilor ale INCDFP. Informările transmise de INCDFP constituie baza pentru confirmarea evenimentului în cazul dosarelor de daună depuse de asigurații ale căror locuințe au fost afectate de un seism. Proprietarii de locuință sunt astfel scutiți de un drum și de o procedură birocratică în plus în cazul întocmirii unui dosar de daună.
Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009.