Vitezele de upload au fost îmbunătățite de 5 ori sau download-ul de 2.5 ori. Comparația a fost făcută cu 4G-ul pe 3.5 GHz. Nu am valorile concrete ca să discutăm de niște date clare în Mbps (presupun că sunt sute de mbps în ambele scenarii de utilizare).

Declarații oficiale:

Arnaud Vamparys, SVP Radio Networks și lider de grup 5G la Orange, a declarat: “Acest test de succes a confirmat că a cupla designul inovator 5G cu Massive MIMO poate oferi o acoperire bună la interior în orașele cu densitate mare, refolosind amplasamentele radio Orange deja existente.”

Kevin Liu, General Manager Huawei Romania, a declarat: “Suntem încântați că am dovedit beneficiile tehnologiei Massive MIMO, pentru a ne asigura că operatorii vor profita de protecția investiției și evoluția lină spre 5G. În plus, acest reper va permite îmbunătățirea masivă a experienței utilizatorilor și potențarea traficului de date.”

Imagini pentru 5g

Massive MIMO este o tehnologie importantă pentru viitorul 4.5G / 5G. Active Antenna Unit integrează componenta de radio și antenă, de aici mai multă simplitate în implementare și fiabilitate în timp. Este folosit beamforming spre a se focaliza pe fiecare utilizator, sunt reduse interferențele și este îmbunătățită experiența de utilizare și rata de transfer a celulei. Massive MIMO ajută operatorii de telecomunicații să-și reducă cheltuielile per bit.

Massive MIMO are mai multe denumiri: Large-Scale Antenna Systems, Very Large MIMO, Hyper MIMO, Full-Dimension MIMO sau ARGOS). Am citit pe site-urile de specialitate și nu intru prea tare în detaliile tehnice. De fapt, ce promite Massive MIMO?

  • abilitatea de a oferi o cantitate mare de date per utilizator;
  • abilitatea de a oferi un nivel ridicat de calitate al serviciului de date către un grup mare de utilizatori.

MIMO în sine se referă la utilizarea a mai multe antene pentru transmiterea și primirea de date. Pur și simplu, în rețea sunt sisteme cu mult mai multe antene încorporate. Softbank a dezvoltat un sistem Massive MIMO cu 128 de antene, Ericsson a început să livreze astfel de sistem pe 64 de antene, Huawei și ZTE au făcut demonstrații pe 96 – 128 de antene integrate într-un sistem.

În testele făcute până acum, pe o singură bandă au fost obținute viteze de până la 300 Mbps (pe canalele clasice era nevoie de agregare a două sau trei benzi din spectru). Teoretic, cu Massive MIMO în aceeași bandă obții viteze mult mai mari și asta pentru că sunt mult mai multe antene integrate în sistem.