O maşină din patru nu trebuie să iasă în trafic

13

De 8 luni, e în vigoare legea care suspendă automat dreptul de circulaţie cu o maşină care are inspecţia tehnică periodică expirată.

Registrul auto român şi Direcţia de înmatriculări au o bază de date comună. Ştiu în timp real câte dintre cele 8,2 milioane de maşini – înmatriculate în  România – nu ar trebui să circule pe şosele.

Două milioane de vehicule au suspendată înmatricularea pentru neefectuarea inspecţiei tehnice periodice. Un milion au o vechime de peste 25 de ani, amendă din clasa IV de sancţiuni, reţinerea certificatului de înmatriculare şi ridicarea plăcuţelor.

Nu depăşeşte trei procente numărul de vehicule depistate în trafic, la controalele pe care Registrul Auto Român le face în trafic împreună cu Poliţia Rutieră, şi care au ITP expirat.

Poliţiştii nu pot spune însă câte dintre cele două milioane de maşini ajung în trafic, în fiecare zi.
Verificarea gratuită privind starea juridică a maşinii se poate face pe pagina de internet a Direcţiei de Permise şi Înmatriculări.

Ieşirea maşinilor din circulaţie ar trebui să fie un capitol care nu are legătură ombilicală cu vânzarea de nou. Parcul nostru e unul dintre cele mai bătrâne din Europa, vârsta medie e undeva de 16 ani.

Experţii spun că şi programul Rabla ar trebui regândit. Chiar şi cu ajutorul de 6000 de lei, mulţi români nu îşi pot schimba autoturismul vechi cu unul nou.