Nomofobia

7

„Diferența reală este dacă îți folosești telefonul pentru ceea ce vrei, sau dacă îl folosești inconștient, ca să mai pierzi timpul”. Acesta e de părere că nu trebuie să ne temem de “panica morală” împotriva tehnologiei.

Un studiu realizat în luna septembrie a scos la iveală faptul că cei mici au probleme de memorie, de atenție și de vorbire sporite dacă petrec mai mult de două ore în fața unui ecran. În cazul adulților dependența de telefonul mobil, se manifestă prin depresie și anxietate.

„Uitatul la ecran în sine poate avea implicații pe termen lung, dar contează și ceea ce faci cât privești display-ul”, spune dr. Bob Patton, de la University of Surrey. Acesta e de părere că trebuie să fim moderați: „faptul că avem acces la tehnologie nu înseamnă că trebuie să o folosim tot timpul”.

Ce este nomofobia?

Dependenţa de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, pe lângă cele câteva zeci inventariate deja de medici. Este vorba despre nomofobie, care se manifestă printr-o senzaţie intensă de teamă şi anxietate resimţită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, când aparatul se află în afara ariei de semnal, când rămâne fără baterie sau când creditul se termină.

Fobia afectează 66% din purtătorii de telefoane mobile, potrivit unui studiu publicat recent de o companie britanică specializată în sisteme de specialitate pentru dispozitive mobile. Procentul este mai mare decât cel înregistrat în urmă cu câţiva ani, când 53% din oameni au mărturisit că au toate simptomele acestei fobii.