Necuno

18

Pe urmele Jolla, producătorul unui smartphone și a sistemului de operare Sailfish OS, mica firmă finlandeză Necuno este gata să încerce imposibilul: să creeze o alternativă la Android și iOS.

Jolla a renunțat la telefoane, dar sistemul de operae Sailfish trăiește, însă nu a avut niciodată un impact seminificativ față de Android.

Necuno a dezvăluit primele detalii despre telefonul open-source care vrea să fie o alternativă pentru cei ce nu vor Android sau iOS. Telefonul va fi făcut în Finlanda și va avea un display de 5,5 inci și va funcționa cu ajutorul unui procesor cu patru nuclee NXP Arm Cortex-A9 i.MX6 și cu un procesor grafic Vivante. Nu avem detalii despre memoria RAM sau despre spațiul de stocare.

Va fi construit din aluminiu, va avea o mufă de căști, un port microUSB și un buton programabil. Da, cel mai ciudat e că nu are USB-C. Acesta va rula un sistem de operare bazat pe Linux cu interfața Plasma Mobile peste. Telefonul va fi realizat în parteneriat cu KDK, dezvoltatorii interfeței mobile Plasma.

„Din motive de securitate, primele dispozitive nu vor avea un modul celular, însă știm cât de important este acest lucru, astfel că suntem în discuții cu parteneri pentru a permite conectivitate celulară (LTE)”,