„Istoria prin Sunet și Atingere”

34

Inițiatorii proiectului „Istorie prin Sunet și Atingere” vor pleca într-o caravană de prezentare a platformei și a materialelor senzoriale, care va vizita în luna septembrie toate cele 7 școli pentru deficienți de vedere din țară, pentru a înmâna pachetul Istoria prin Sunet și Culoare – curs de pregătire, acces la platformă și materiale multi-senzoriale.

„Am colaborat cu specialiști, cu elevi nevăzători și cu profesori de istorie la crearea și dezvoltarea acestui proiect, pentru că aveam nevoie de o abordare modernă și adaptată în predarea istoriei, pentru acești copii care nu pot citi manualele standard și vedea ilustrațiile ori hărțile. Imediat ce deslușesc tainele platformei, elevii devin, la rândul lor, descoperitori de povești istorice”, spune Mihai Leoveanu, cel mai tânăr profesor de istorie implicat în proiect.

„Într-o societate a informației și a informării, este vital să avem grijă ca accesul la educație să fie unul facil tuturor. Indiferent de dizabilități, oamenii posedă o curiozitate incredibilă legată de lumea din jur, iar uneori trebuie să luăm în calcul nevoile specifice de învățare ale acestora, astfel încât să asigurăm toate premisele dezvoltării”, spune Andreia Bruckner, coordonatorul proiectului.

„Estimăm că, datorită acestui proiect, în fiecare an școlar, 100 de elevi încadrați în învățământul special vor putea învăța istoria folosind tehnologia. 1.8 milioane de euro au fost investiți pentru a susține proiecte de integrare a persoanelor cu dizabilități de auz sau văz din România în cei șase ani de cand am lansat fondul de finantare Lumea prin Culoare si Sunet”, susține Amalia Fodor, Directorul Fundației Orange.

Cu ocazia anului centenar, Asociația Tandem și Fundația Orange donează Muzeului Unirii din Alba Iulia 120 de materiale tactile și 3D create în programul „Istoria prin Sunet și Atingere” astfel încât vizitatorii nevăzători să aibă reprezentarea istoriei, hărților sau altor materiale cu ajutorul diagramelor tactile sau reproducerilor 3D.