"El Chapo" Guzman își așteaptă soarta într-o închisoare din SUA, dar cartelul Sinaloa are deja următoarea luptă aliniată

4


  • Șeful cartelului de la Sinaloa, Joaquin "El Chapo" Guzman, condamnat la New York în februarie, așteaptă ceea ce va fi cu siguranță o sentință pe viață.
  • În Mexic, violența împotriva cartelului revine în calitate de cartelă de jockey pentru a umple golurile, iar recentele incidente sugerează că organizația pe care a ajutat-o ​​construiește își urmărește următoarea țintă.
  • Vizitați BusinessInsider.com pentru mai multe povești.

Fostul deținător al cartelului de la Sinaloa, Joaquin "El Chapo", Guzman se află într-o închisoare din Manhattan așteptând ceea ce va fi aproape sigur o pedeapsă pe viață în una dintre cele mai sigure penitenciare din SUA.

De la capturarea sa la începutul lui 2016, grupurile criminale din Mexic s-au luptat și cartelul pe care la înființat și rivalii săi par să deschidă o nouă fază în lupta pentru dominație.

Citeste mai mult: Ridicarea și căderea lui Joaquín "El Chapo" Guzmán, cel mai ambițios stăpân de droguri din lume

Mai puțin de două săptămâni după Guzman a fost găsit vinovat, cel puțin cinci bannere narcomante transmițând mesaje din grupurile criminale – s-au găsit în Guadalajara, al doilea oraș ca mărime din Mexic și în capitala statului Jalisco, o fortăreață a principalului rival al cartelului de la Sinaloa, cartelul Jalisco New Generation.

Mexic Podul de la Monterrey semnează scena crimei Zetas

Foto: Un banner crezut că a fost atârnat de cartelul Zetas pe un pod pietonal din Monterrey, în nordul Mexicului, 6 noiembrie 2010.sourceREUTERS / Tomas Bravo

Același mesaj a apărut pe toate bannerele, potrivit unui raport de către compania de știri mexicană Proceso, anunțând începerea unei "curățiri" în Mexic, sprijinită de guvern, și promițând revenirea "vechii școli" – probabil referindu-se la "vechea gardă" a traficanților de droguri, despre care Ismael "El Mayo "Zambada este unul dintre puțini încă vii și liberi.

Lees ook op Business Insider

Bannerele din Guadalajara i-au fost atribuite lui Zambada, al cărui nume a apărut pe ele. Acestea și alte bannere cu mesaje similare au fost văzute ca indicații Zambada dorește să impună o nouă ordine asupra lumii interlope penale.

Citeste mai mult: Statele Unite au primit "El Chapo" Guzman – acum trebuie să obțină 14 miliarde de dolari

În statul Sinaloa, bannerele atribuite lui Zambada a apărut cu mesajul: "Faceți-vă linii sau vă voi alinia."

Zambada, care nu a fost capturat niciodată, a fost la egal la egal pe Guzman în vârful cartelului Sinaloa și acum se crede că îl conduce alături de fiii lui Guzman, după ce au triumfat o luptă internă de o lună pentru control.

Zile după ce au apărut bannerele în Guadalajara, fratele lui Damaso Lopez Nuñez, omul drept al lui Guzman înainte fiind capturat și depus mărturie împotriva lui, a fost ucis în statul Sinaloa.

Cartelul Jalisco CJNG din Mexic

Foto: Poliția din apropierea corpului acoperit al unei persoane ucise când un autobuz a fost ars în timpul unei operațiuni de arestare a conducătorilor cartelului Jalisco New Generation, în Guadalajara, 9 martie 2012.sourceREUTERS / Alejandro Acosta

"Cartelul Sinaloa face o revanșă împotriva rudelor lui Damaso pentru tentativa de asasinare a fiii lui Mayo și Chapo", a declarat Mike Vigil, fost șef al operațiunilor internaționale pentru Administrația SUA pentru combaterea drogurilor, pentru Business Insider în martie, referindu-se la un incident din 2017 în care Fiii lui Zambada și Guzman l-au acuzat pe Lopez de ai invita la o întâlnire și de a încerca să-i ucizi.

"Celălalt lucru este că înțelegerea de la Sinaloa încearcă să elimine practic cartelul generației Jalisco … și există o insurecție internă în cadrul cartelului" Jalisco New Generation "", a declarat Vigil, referindu-se la un grup din Guadalajara numit cartelul Nueva Plaza, despre care se crede că provoacă CJNG cu sprijinul rivalilor săi, inclusiv cartelul Sinaloa.

Citeste mai mult: Trupele mexicane se află pe străzi pentru a lupta împotriva războiului de droguri, iar fostul șef al apărării din țară declară că legalizarea poate fi "o ieșire"

"Cartelul Sinaloa profită de acea insurecție, precum și de faptul că guvernul mexican urmărește cu adevărat" liderul CJNG, Nemesio Oseguera Cervantes, "El Mencho", a declarat Vigil, menționând că manevrele cartelului Sinaloa erau "nu neapărat" legate de condamnarea lui Guzman. CJNG a atras, de asemenea, o atenție deosebită din partea autorităților din cauza înclinația spre violență.

Cartelul de la Jalisco nu a lăsat acest lucru fără răspuns. Pe 5 martie, un alt narcomanta a fost gasit pe o pasarela din Tijuana, cu un mesaj adresat lui Zambada. Se spune că orașul "nu este plaza ta"Și a fost semnat de oameni care pretind că sunt membri ai înțelegerii de la Tijuana New Generation, care a colaborat cu CJNG pentru a contesta controlul cartelului de la Sinaloa asupra Tijuanei și Tijuanei traseele sale valoroase de contrabandă.

Medicamente din Tunel de droguri din Mexic

Foto: Un soldat mexican de lângă intrarea într-un tunel transfrontalier, înconjurat de pachete de marijuana, în Tijuana, 3 noiembrie 2010.sourceREUTERS / Jorge Duenes

La 31 martie, un alt narcomant a fost găsit cu două cadavre în orașul Aguascalientes, capitala statului mic, central, mexican, cu același nume.

Potrivit la rapoartele mass-media, bannerul și organismele, care au prezentat semne de tortură, au fost considerate ca un mesaj al cartelului Sinaloa către CJNG.

Citeste mai mult: Violența este ridicată în destinațiile turistice cele mai populare din Mexic – dar unele grupuri sunt mai expuse riscului

Potrivit la rapoarte, unul dintre cei găsiți morți a fost principalul distribuitor de droguri într-un cartier rezidențial din oraș – un alt semn de luptă dintre cele două carteluri, ambele axate pe contrabandă transnațională de droguri, ar putea fi în curs de dezvoltare o luptă împotriva vânzărilor de droguri de la nivelul străzii.

Lupta pentru aceste vânzări a fost acuzată de creșterea violenței în Mexic, în special în Tijuana și Ciudad Juarez, precum și în Mexico City.

"Zilele lui sunt numerotate"

Liderii cartelului Sinaloa El Chapo Guzman El Mayo Zambada

Foto: Conducerea cartelului Sinaloa, în conformitate cu Departamentul de Justiție al Departamentului de Justiție al SUA

Zambada se presupune că a condus cartelul Sinaloa alături de Guzman de la apariția sa în anii 1990. (Echipa de apărare a lui Guzman a susținut că Zambada era într-adevăr capo de top.)

Zambada și Oseguera se pare că s-au stabilit în vârful ierarhiei narcotice a Mexicului. Deși Zambada încearcă să-și exercite influența asupra altor grupuri, stabilitatea lui nu este asigurată.

"Cred că dacă aș fi fost Mayo, m-aș fi ținut de ochii mei și ar exercita o mare putere asupra cartelului Sinaloa pentru a preveni insurecțiile interne", care trebuie să fie una dintre preocupările lui, a spus Vigil.

Citeste mai mult: FBI tocmai a pus "narco-ul narcoticilor" pe lista celor mai dorite 10

Zambada se crede a fi de aproximativ 70 de ani, mai mare decât Guzman, și se crede că are o stare de sănătate precară, suferă de diabet, a spus Vigil. Varsta si sanatatea lui – impreuna cu lipsa de experienta si impetuozitatea fiilor lui Guzman, probabil urmatoarea in linia de control – sunt chestiuni despre care rivalii si partenerii sunt deopotriva constienti.

"El nu are acces la îngrijire medicală bună, fiind în munți" din nord-vestul Mexicului, a spus Vigil.

"Cred că zilele lui sunt numerotate și când se întâmplă asta … Fiii lui Chapo Guzman nu au murdărit niciodată mâinile. Doar au fost împinși în topul cartelului ", a spus Vigil. "Eu personal cred că sunt incapabili să conducă cartelul și nu au respectul rangului și dosarului".

Mexic Sinaloa stat de laborator de droguri de droguri

Foto: Autoritățile mexicane examinează materialele găsite într-un laborator suspectat de droguri din statul Sinaloa.sourceMexican Naval Secretariat

Cu fiii lui Guzman la cârma ", atunci veți vedea că cartelul Sinaloa se diminuează în termeni de statură și în ceea ce privește capacitățile și (ea) va fractura cu siguranță … (și) va avea forțe în interiorul căruia se va rupe", cu fiii și fratele lui Guzman încercând să controleze cât pot, a spus Vigil.

"Nu va fi la fel de puternic ca acum. Se va dezintegra "foarte mult cartelul Zetas sau al Golfului din Golf s-au confruntat cu o presiune sporită și după ce au fost scoși lideri importanți.

Incertitudinea cu privire la viitor nu înseamnă că afacerile dăunează. Cartelul Sinaloa, care a funcționat întotdeauna mai degrabă ca o alianță de fracțiuni decât o organizație ierarhică tradițională, a fost rezilient, prosperând de pe urma comerțului cu cocaină și, mai recent, cu heroina și drogurile sintetice.

Citeste mai mult: Cum Zetas, temut de Mexic, a plecat de la un cartel de putere către un grup slab de fracțiuni rivale

Cartelul se crede că controlează vânturi de pe teritoriul producătoare de opiu în Mexic, și un "bucătar" în nord-vestul Mexicului, a declarat, la sfîrșitul anului 2017, în Rio Doce, la târgul de știri de la Sinaloa producția de heroină sa extins dramatic.

Coasta de Vest a Mării, de-a lungul căreia este orientată Sinaloa, este valoroasă pentru carteluri care aduc substanțe chimice precursoare necesare pentru a face droguri ca metamfetamina. Violența din orașele din portul Pacificului de coastă a fost acuzată de lupta pentru controlul acestei regiuni. Labs care fac droguri sintetice au fost blocate în mod repetat în statul Sinaloa în ultimii ani.

Cartelurile mexicane care continuă să acorde atenție consumului de droguri din SUA au fost ilustrate la începutul lunii aprilie, când primul laborator în Mexic, cunoscut pentru a produce fentanil, un opioid sintetic foarte puternic, a fost găsit într-o casă din Culiacan, capitala statului Sinaloa.Sursa link

Continut preluat si tradus automat de Google Translate