EGR, ABS, ESP, ECU, GPS, Lambda?

25

Valva EGR

Numele valvei provine din limba engleză şi este acronimul de la Exhaust Gas Recirculation. Mai exact, valva EGR are scopul de a „ citi” amestecul de gaze emanant de un motor în mişcare şi de a reintroduce în camera de ardere o parte din aceste gaze. Pentru mediul înconjurător, invenţia valvei EGR a fost una foarte bună, pentru că aceasta stopează multe din noxele produse la arderea combustibilului să ajungă în aer. Atunci când ajunge să se strice, valva EGR transmite informaţii eronate motorului, care ajunge să consume mai mult decât o făcea în mod normal.

ABS

Denumirea de ABS vine tot din limba engleză şi este acronimul de la Antilock Brake System. În traducere, acest termen înseamnă un sistem de frânare anti-blocare. Atunci când o maşină se află în mişcare, iar frâna acesteia este acţionată puternic, există riscul ca roţile să alunece, în loc să frâneze autoturismul, mai ales dacă şoseaua este acoperită cu apă sau gheaţă. De aceea, a fost creat sistemul ABS, care stopează mişcarea roţilor în mod sacadat, ca şi cum ar fi avut loc mai multe frânări succesive. Astfel, maşina reuşeşte să se oprească în siguranţă, iar şoferul mai are câteva clipe răgaz să schimbe direcţia, pentru evitarea unui impact.

ESP

Tot la frânarea maşinii în siguranţă ajută şi ESP-ul, care mai este cunoscut şi sub denumirea de DSC. Cele două acronime provin tot din limba engleză şi înseamnă Electronic Stability Program, respectiv Dynamic Stability Control. În cazul unei frânări care destabilizează maşina, acest lucru este imediat sesizat de computerul de bord, care transmite imediat roţii sau roţilor care ar trebui să frâneze pentru restabilirea echilibrului un impuls. Cu alte cuvinte, riscul ca maşina să intre în derapaj este minim, atunci când ESP-ul funcţionează aşa cum ar trebui.

ECU

Computerul de bord al maşinii mai poartă denumirea de ECU, adică Electronic Unit sau Electronic Control Computer. Autoturismele care au injecţie electronică au nevoie de un calculator care să calculeze fluxul de carburant care ajunge prin injectoare la motor. Maşinile noi se mai bucură de un rol al ECU, şi anume de funcţia de siguranţă a întreg sistemului electronic al maşinii.

GPS

Acronimul GPS, care provine din termenul englezesc Global Positioning System, a apărut la începutul anilor `80, dar a început să fie montat şi pe maşini, direct din fabrică, abia la începutul anilor 2000. Sistemul se conectează la satelit şi poate identifica poziţia exactă a maşinii. Acest lucru nu numai că poate ajuta şoferul să îşi găsească imediat autoturismul, în cazul în care acesta este furat, dar îi poate face şi călătoriile mult mai uşoare. Practic, el nu mai are nevoie de telefon sau aplicaţii cu hărţi pentru a obţine cea mai bună rută până la destinaţia aleasă, pentru că poate face asta direct din bordul maşinii sale.

Lambda

Sonda Lambda este un senzor cu ajutorul căruia este măsurată cantitatea de oxigen care părăseşte ţeava de eşapament a maşinii, putând fi calculate arderile din interiorul motorului. Compania Bosch a inventat această sondă în anul 1976, iar componenta auto a preluat acest nume, deşi o poţi găsi de cumpărat şi de la alţi producători de piese auto.