Apple recunoaşte, pentru prima oară după ani de teorii conspiraţioniste în acest sens ale utilizatorilor, că reduce în mod intenţionat performanţa procesorului. Compania americană spune că face acest lucru pentru a evita problemele pe care bateriile bazate pe litiu le pot cauza în urma deteriorării în timp.

Acest tip de baterii se deteriorează, în mod special în cazul unui dispozitiv folosit şi reîncărcat zilnic, cum este smartphone-ul, ajungând să înmagazineze din ce în ce mai puţină energie cu fiecare încărcare.

Justificarea celor de la Apple are logică, până la un punct, însă coincidenţa face ca această încetinire intenţionată a performanţei să fie un argument important pentru ca utilizatorii să cumpere un model nou.

Apple spune că încetinirea se face după un an de folosire şi că a început să-şi încetinească propriile telefoane abia de anul trecut. Încetinirea, conform companiei americane, se face pentru modelele iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE şi iPhone 7.

Dincolo de răspunsul oficial dat de Apple şi de teoriile conspiraţioniste, de cealaltă parte, se ridică o serie întreagă de semne de întrebare care nu fac decât să nemulţumească utilizatorii.