De ce să îţi instalezi o cameră auto?

3

Montarea unei camere pe bordul unei maşini este o utilitate şi chiar o poliţă de asigurare.

Sunt nenumărate situaţiile în care şoferii ajung la poliţie cu variante diferite asupra incidentului şi nu este întotdeauna la îndemână stabilirea adevărului. O cameră video auto care să fi înregistrat totul este o probă de necontestat, iar tu poţi rămâne cu permisul în buzunar fără griji.

Din păcate trăim într-o lume marcată de agresivitate. Camera auto poate opri astfel de indivizi din acţiunilor lor dacă este observată sau li se atrage atenţia asupra ei. Dovada video este mai puternică decât orice mărturie şi are puterea de a-i mai pondera pe cei care se lasă pradă nervilor. În cazurile nedorite în care prezenţa camerei nu reuşeşte să îi aducă pe calea cea bună, agresiunea va rămâne mărturie, iar înregistrarea va ajuta la identificarea agresorilor şi pedepsirea lor.

Filmările realizate de camera auto sunt o probă bună şi în cazul despăgubirilor cerute firmelor de asigurări şi aici nu este vorba doar de accidente. Ştim cu toţii că starea drumurilor din România nu este una de invidiat, iar o roată ruptă, de exemplu, din cauza unei gropi pe şosea poate să fie uşor dovedită cu ajutorul camerei de pe bord.

Călătoriile prin ţară sau străinătate, peisajele de vis întâlnite pot fi mai uşor păstrate cu ajutorul camerelor auto. Verifică însă ce prevede legislaţia fiecărei ţări prin care treci, pentru că sunt state în care acestea sunt ilegale, precum Austria sau Luxemburg.

Camera trebuie să aibă un unghi de filmare cât mai larg, pentru ca în cazul oricărui incident să ai parte de vizibilitate cât mai bună. Un minim de acceptat este de 130 de grade, iar unele camere au posibilitatea de a modifica unghiul de filmare din setări.

Camera trebuie să dispună de tehnologie WDR (Wide Dinamic Range) sau HDR (High Dinamic Range), care ajută la filmare cât mai clară în condiţii dificile, cum ar fi în situaţii în care lumina vine din faţă şi să filmeze cât mai bine de timp de noapte.

Pentru utilizatorii de camere video auto un alt aspect foarte important este ca aceasta să poată fi încărcată direct la maşină, nu să funcţioneze pe baterie. Aceasta se poate supraîncălzi cu uşurinţă şi poate distruge camera. Mai mult, autonomia unei astfel de camere este de aproximativ 2 ore, astfel că dacă vreţi să o folosiţi în timpul nopţii, în parcare, este imposibil. Filmarea în parcare este extrem de utilă în cazul unui accident sau furt.

Tipuri de camere auto

Există 3 tipuri principale de camere video pentru maşini: frontale, duble şi cu filmare şi în cabină.

Camerele frontale sunt cele mai des utilizate, fiind vitale pentru supravegherea şoselei în faţa dumneavoastră şi înregistrarea oricărui potenţial incident. Având o singură posibilitate de filmare, au şi preţ mai mic decât celelalte. Asta nu le diminuează însă avantajele tehnologiilor cu care sunt dotate.

Camerele duble au capacitatea de a filma atât în faţa maşinii, cât şi în spatele ei. Trebuie să ţinem cont că multe dintre accidente se întâmplă înapoia noastră, iar o cameră care să filmeze şi în spatele autovehicolului poate scuti multe discuţii inutile şi eventuale minciuni.

Camerele 3 în 1, care filmează în faţă, în spate, dar şi în cabină. Sunt folosite în special de şoferii de taxi sau cei din sistemul car-sharing, pentru o supraveghere cât mai bună a ceea ce se întâmplă pe bancheta din spate a maşinii, astfel încât să poată pretinde despăgubiri în cazul provocării unor daune.

Vezi ofertele active