De ce pleacă Dragnea?

39

Bazele militare americane.
Cel mai important motiv pentru care Dragnea pleacă de la șefia PSD și conducerea informală a guvernului este de natură strategică și nu ține de factorii politici interni. Începând de azi, după câștigarea alegerilor de către Erdogan în Turcia, baza militară americană de la Incirlik, parțial sechestrată cu ocazia loviturii de stat devine și mai vulnerabilă și greu operabilă logistic. Cu o conducere nouă, schimbată acum câteva zile, baza aeriană de la Incirlik este dublată operațional de bazele din România. În contextul în care CIA și generalii americani au fost aspru criticați și sancționați după lovitura de stat eșuată împotriva lui Erdogan, aceștia nu-și mai pot risca pielea cu un lider politic de tipul Erdogan în România. Importanța strategică militară a zonei și nevoia de siguranță pentru investițiile americane îl vor ridica pe Johanis și-l vor îngropa politic pe Dragnea, indiferent de ce vrea PSD-ul, PNL-ul sau orice alt jucator politic de pe scena internă. Ori, dacă până în prezent Dragnea a primit un sprijin substanțial din partea Israel-ului, se pare că acesta s-a cam terminat.

Furtul banilor europeni.
Al doilea motiv ține tot de contextul extern. Dragnea și guvernul Dăncilă nu sunt frecventabili pentru cancelariile europene. Acuzele grele cu ecou mediatic privind deturnarea banilor proveniți de la cetățenii europeni, contribuabilii francezi, austrieci sau germani îi fac pe demnitarii celorlalte state să ocolească actuala putere politică din Romania.

Cabinetul Dăncilă, cale de acces pentru finanțările din China.
Al treilea motiv este dat de contextul economic regional. Europa încearcă din răsputeri să limiteze accesul pe piața comună a investițiilor venite din China. De ce? Pentru că sursele de finanțare sunt opace, cu bani proveniți din actiuni ilicite pe de-o parte și un guvern chinez care promovează concurența neloială. Ori, din experiențele anterioare, guvernele statelor care nu au produs rezultatele așteptate de electorat folosesc, în ultimă instanță, soluția infuziei de capital controlat de Republica Populară Chineză. Guvernele unor state africane sau chiar Ungaria sunt exemple concludente.
Faptul că Guvernul României renunță la asistența investițională a structurilor consacrate precum Banca Mondială sau Fondurile Europene, este un indicator clar că Dragnea se mișcă în direcția opusă politicii europene și reprezintă un factor de risc major în contextul economic regional.

În plan intern:
În următoarele zile vom vedea cum, sub presiunea mesajului de abandonare a personajului Liviu Dragnea, vom avea miscări haotice în spectrul politic. Tăriceanu a sesizat clar crevasa adâncă formată atât în interiorul PSD, cât și între interesul de gintă al formațiunii ALDE și interesul personal al seniorului de Teleorman. Altfel spus, Liviu nu mai aduce câstig de imagine și voturi către Tăriceanu prin asociere directă. Din contră, ALDE a începul să câștige electoral din rândul celor descumpăniți de actuala conducere PSD. ALDE a început să fie pus în opozitie cu PSD, în teritoriu, nu de politicieni, ci de votanți.
Aripa reformatoare din interiorul PSD, coagulată în jurul a doi poli, încearcă să salveze și să minimizeze pagubele produse de schimbările guvernelor și de o eventuală debarcare a lui Dragnea și a camarilei sale. Dintr-un calcul simplu privind costul de imagine, orice schimbare a lui Dragnea trebuie să se producă repede, în intervalul vacanței parlamentare, astfel încat opoziția să nu beneficieze de expunere mediatică parlamentară, iar interesul votantului să fie minimizat de plăcerile vacanței.
Aripa Pro România, desprinsă de Ponta din sânul PSD a fost lovită fix în zona de finanțare. Dragnea a ordonat o campanie de intimidare prin controale la principalii sponsori ai aripii Ilie Sârbu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciug (fosti parteneri de afaceri cu Tăriceanu). Acest a fost trecut repede cu vederea, însă temerea lui Dragnea și fâstâceala lui Călin ne spun multe.

Știrile care ajung la urechile noastre, la fel ca pe bursă, sunt deja istorie. Analizele politice fundamentate nu ajung niciodată știri, rămân în folosul celor care știu să le folosească, tot ca pe bursă.

Atelier de Ciocano-Punctura

Asta nu poate face, insa, orice… CIOCANAR!!!