„DA”

16

Este o inselatorie din partea cuiva care foloseste un robot pentru a prelua astfel de telefoane sau o strategie de telemarketing. La inceput, nu iti poti da seama ca este o inregistrare, insa e posibil sa primesti mai multe astfel de telefoane dupa care incepi sa te prinzi cum sta treaba, in realitate.

Aceasta este o tehnica noua si sofisticata de inselatorie, supranumita tehnica „Ma poti auzi?”, care implica determinarea persoanelor de la celalalt capat al firului sa spuna „da”, ca mai apoi sa foloseasca acest raspuns pentru a le trimite lucruri pe care nu le-au comandat.

De asemenea, este si un indiciu in privinta viitorului in materie de inselaciuni, sub denumirea de „roboti automati de conversatie” sau roboti virtuali care au un trend crescator in ceea ce priveste interactiunea cu oamenii.xpertii spun ca tehnologia se dezvolta atat de rapid, incat in cativa ani nu vom mai fi in stare sa deosebim o voce de robot de o voce umana.

Conform lui Marilyn Walker, profesor care se ocupa cu Stiinta Calculatoarelor de la Universitatea Santa Cruz, cu zeci de ani de experienta in procesarea limbajului natural, in domeniul evolutiei robotilor conversationali, se lucreaza intens la dezvoltarea calitatilor de comunicare a acestora. Acest lucru se apropie din ce in ce mai mult de inteligenta artificiala, spune Walker.Tehnica „Ma poti auzi?” inca nu este la acest nivel, insa, cu siguranta, este o modalitate prin care oamenii pot fi inselatilol.

Dan Weld, profesor de Stiinta Calculatoarelor si Inginerie la Universitatea Washington, afirma ca tehnicile folosite in situatiile in care primesti un telefon pot sa demonstreze nivelul la care a ajuns ingineria umana in ceea ce priveste dinamica conversatiilor intre oameni si ca, in timp, conversatia cu un robot va suna natural, ca si cum ai vorbi cu o persoana.

Cu alte cuvinte, iti vei da seama ca nu vorbesti cu o fiinta umana mult prea tarziu, cand deja este prea tarziu. In jocul inselatoriilor, vocea inregistrata iti va oferi un produs sau posibilitatea de a merge intr-o vacanta. Te va intreba mai apoi daca poti raspunde la cateva intrebari, iar conversatia poate decurge cu intreruperi ca si cum ar fi o problema cu semnalul, totul culminand cu intrebarea: „Ma poti auzi?”

Recomandarea celor care lucreaza la depistarea acestor cazuri este sa nu spui „da”. Oamenii legii avertizeaza ca oferirea unui raspuns afirmativ poate fi editat ca si cum ti-ai fi dat permisiunea de a cumpara ceva sau de a face o tranzactie.

Daca raspunzi „da” la astfel de telefoane, de asemenea, poate da ocazia refuzului restituirii unor sume de bani in urma plangerii depuse de un client. Daca cineva suna si te intreaba: „Ma poti auzi?”, conform ONG-ului ”Biroul pentru Afaceri mai Bune” – care se ocupa de plangerile de la clienti din intreaga lume, trebuie doar sa inchizi telefonul. Cei care se ocupa cu astfel de inselatorii isi schimba tehnicile, deoarece sunt prinsi, asa ca fii atenta la alt fel de intrebari care solicita din partea ta un „da”.

Marilyn Walker, profesoara la Universitatea Santa Cruz, ne informeaza ca aceste masinarii vorbitoare vor fi capabile sa faca o rezervare la un hotel sau pentru un bilet de avion in numele nostru. Viziunea asupra acestui nou mod de a gestiona sarcinile se poate indrepta, astfel, catre orice tip de servicii.

Cu cat tehnologia se imbunatateste si isi face loc in vietile noastre, cu atat vor aparea si oameni care vor profita de pe urma acestor descoperiri pentru a recurge la tot felul de trucuri prin care sa-i insele pe oameni prin simularea unei conversatii adevarate.