Pentru a evita să fiţi victima unei escrocherii, este recomandabil să aveţi în vedere aceste aspecte:

1. Vi se poate cere să cumpăraţi anvelope noi în urma unei pene de cauciuc. Dacă anvelopele dvs. sunt în stare bună și aveţi o pană, gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra o nouă anvelopă sau o nouă pereche de anvelope, recomandă Stan Markuze, fondatorul PartMyRide.com. „Atâta vreme cât suprafața de rulare este în stare bună, cele mai multe spărturi în cameră pot fi rezolvate cu un plasture”.

2. Unele service-uri auto adaugă servicii de care se poate să nu aveți nevoie, spune Stan Markuze.

„O metodă comună folosită de mecanicii auto este de a-i spune proprietarului maşinii că trebuie să înlocuiască lichidul de răcire din radiator. În realitate, lichidul de răcire nu se uzează precum uleiul. Deşi este normal să înlocuiți lichidul de răcire după 160.000 de km conduşi, nu este necesar acest lucru pentru întreținerea de rutină”, mai spune acesta.

Dacă vi se spune că mai este nevoie de alte reparaţii decât cele pentru care aţi venit, mai cereţi şi o altă opinie, dacă nu este vorba de o problemă de siguranță.

3. Filtru de aer murdar care nu este de la maşina dvs. Se poate întâmpla ca un mecanic să vă arate un filtru de aer murdar care nu este de la mașina dvs., ci este păstrat pentru a păcăli clienții neştiutori. Asigurați-vă întotdeauna că filtrul pe care îl vedeți este de la mașina dvs. și informaţi-vă când trebuie înlocuite filtrele. În general, filtrul de aer al motorului ar trebui să dureze un an sau aproximativ 20.000 de km, iar cel pentru cabină, 20.000 sau 30.000 de km.

4. Injectoare de combustibil murdare. Este posibil să vi se spună că trebuie să le curățați la fiecare 20-30.000 de km, însă nu este adevărat. Combustibilul conține detergent pentru a menține injectoarele de combustibil curate. Majoritatea acestor piese trebuie schimbate o dată pe an sau la aproximativ 50.000 de km.

5. Piese utilizate. Dacă plătiți pentru piese noi, cereți-le mecanicilor să vi le arate, scoase din cutie, înainte de a fi instalate. Verificați dacă sunt noi, dacă apar mărcile producătorului, dacă sunt originale.

7. Nu plătiți bani în plus pentru lichidul de transmisie, filtre, plăcuțe de frână sau alte piese care vi se spune că au o durată de viață egală cu cea a mașinii. Un fluid de transmisie bun durează numai pentru aproximativ 56.000 de km.

8. Schimbarea frecventă a uleiului. Mașinile de astăzi rulează mult mai bine și nu au nevoie de schimbări frecvente de ulei. Majoritatea producătorilor recomandă schimbarea uleiului la fiecare aproximativ 8000 de kilometri. Verificați manualul de utilizare pentru detalii.