Cum evitați țepele

13

De la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fără TVA sau care conțin ilegal TVA pe marja de profit.

Pentru a nu fi implicate într-o înșelăciune sau într-o schemă de fraudare a TVA, DGAF recomandă persoanelor interesate să cumpere autoturisme rulate să evite plata în numerar. De asemenea, cumpărătorii ar trebui să solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, să se asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar prețul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

Pentru românii tentați să își achiziționeze un autoturism second hand riscurile să fie păcăliți sunt destul de mari, dacă persoanele care le comercializează nu sunt de încredere. Un exemplu de-a dreptul revoltător este cel în care o mașină adusă din Germania cu 613.000 de kilometri a ajuns ca în România să înregistreze 63.000 de kilometri. 

În mod evident, prețul a crescut rapid, de la puțin peste 7000, la aproape 15.000 de euro. Rămâne de văzut dacă pentru o mașină „transformată” peste noapte de câțiva oameni „pricepuți”, vânzătorul va primi suma pretinsă de… țepuitori.

Modificarea kilometrajului nu este o practică nouă, mulți dintre români fiind înșelați în mod fățiș de către cei care vor să obțină sume mari pentru mașini ale căror kilometraje sunt modificate.